Foppe de Haan zorgt voor geslaagde sponsoravond SC Loppersum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De sponsorcommissie van SC Loppersum had woensdag 12 maart niemand minder dan Foppe de Haan uitgenodigd om te komen vertellen over zijn imposante carrière als trainer van o.a. Heerenveen, Jong Oranje en Ajax Cape Town.

Woensdagavond  organiseerde de sponsorcommissie van SC Loppersum een avond voor zijn sponsoren en vrijwilligers. Waar vorig jaar Bas Nijhuis te gast was in Loppersum had de sponsorcommissie er nu voor gezorgd dat niemand minder dan Foppe de Haan naar Loppersum was gekomen.

fopppp

De ondertussen 70 jarige De Haan bleek een uitstekende verteller te zijn en nam via diverse anekdotes de aanwezigen mee door zijn imposante trainerscarrière. Een carrière waarin hij met spelers samenwerkte die later tot absolute topspelers zouden uitgroeien. Zo passeerden de namen van Ruud van Nistelrooy, Igor Korneev, Jon Dahl Tomasson en Klaas-Jan Huntelaar de revue als spelers waar de aimabele Fries mee had samengewerkt. Ook kwamen de namen van Gertjan Verbeek, Marco van Basten en Riemer van der Velde veelvuldig voorbij omdat De Haan nog steeds nauw bij Heerenveen betrokken is. Een betrokkenheid die, zo vertelde de oud-trainer openhartig, hij eigenlijk zelf gecreeerd had door in een interview met de Leeuwarder Courant fel uit te halen naar de toenmalige directie van Heerenveen. Maar De Haan vertelde meer want naast dat het over de problematiek bij Heerenveen ging kregen de aanwezigen ook een beeld van hoe profvoetballers zich in bijvoorbeeld kleedkamers gedragen. Verder stond de Fries uitgebreid stil bij hoe verschillend spelers een doelpunt vieren en wat dat bijvoorbeeld doet met degene die de assist geeft.

Zo werd het een avond waarop Foppe de Haan iedereen bleef boeien met zijn verhalen over zijn periode in Zuid-Afrika en zijn avonturen op het eilandje Tuvalu waar hij gedurende een periode van vier weken bondscoach was. Een avond waar veel te snel een einde aan kwam omdat de ervaren trainer met gemak nog een avond had kunnen vullen met anekdotes en opmerkelijke gebeurtenissen uit zijn omvangrijke trainerscarrière.

Want steeds weer kwam er een anekdote bovendrijven waarin naar voren kwam dat Foppe de Haan als trainer ook een ‘people manager’ was. Een people manager die soms streng maar, en zoals hij woensdagavond een paar keer vertelde, wel rechtvaardig naar zijn spelers toe was. Want zovertelde Foppe De Haan meermalen, het vertrouwen in elkaar hebben is de basis van een eventueel succes want als het teamgevoel goed is dan komen de prestaties vanzelf.

Dat was de les die Foppe de Haan iedereen eigenlijk een beetje meegaf voordat hij iedereen de gelegenheid bood tot het stellen van vragen. Uiteraard werd daar dankbaar gebruik van gemaakt maar de ervaren De Haan liet zich echter niet uit de tent lokken wat betreft de opvolging van de na dit seizoen bij Heerenveen vertrekkende Marco van Basten. Wel gaf hij aan dat Gertjan Verbeek de droomkandidaat zou zijn maar De Haan vertelde direct dat Verbeek nog zeker vijf jaar in het buitenland werkzaam wil zijn voordat hij als trainer weer naar Nederland terugkeert.

Nadat verder alle andere vragen ook beantwoord waren kwam er een einde aan een avond die als geslaagd mocht worden beschouwd en waar iedereen, inclusief de hoofdpersoon zelf, met volle teugen van had genoten.