Geen amateurvoetbal met Marcel Pannekoek (voetballer VIBOA.)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Marcel Pannekoek is de derde hoofdpersoon in de rubriek ‘ geen amateurvoetbal’. In deze nieuwe rubriek, waarbij de hoofdpersoon veel gevraagd wordt maar waarbij het amateurvoetbal buiten beschouwing wordt geeft de voetballer van Viboa, die samen met zijn zus Annemiek een juwelierszaak in Winsum runt, antwoord op vijftien vragen en stellingen.

 1904142 609177435823345 917045100 n

 Bert Koster uit Middelstum is van mening dat de Eredivisieclubs even pas op de plaats moeten maken als de echte groten der aarde voor de Atoomtop naar Nederland. Hoe denk jij daar over: De veiligheid van de toeschouwers moet wel gewaarborgd zijn. Als er te weinig politie aanwezig is en de pleuris breekt wel een keer uit dan krijg je achteraf een nog groter probleem.

Dat er een tribune in de Kuip naar Willem van Hanegem is vernoemd is terecht: Willem van Hanegem is een boegbeeld van de club. Als het bij Feyenoord goed voelt op een tribune naar hem te vernoemen moeten ze dat lekker doen. Bij Fc Groningen heb je de “Koeman tribune”. Ik hou er wel van om mensen die veel voor een club hebben betekent op een dergelijke wijze te eren.

Er wordt weleens gezegd, een BVO wordt bestuurd door personen die monopoly spelen met geld van een ander. Eens of oneens: Monopoly spelen is wat gechargeerd misschien, maar feit is wel dat er een aantal personen enorm veel verantwoordelijkheid dragen voor een club. Wanneer mensen ongeschikt zijn duurt het vaak jaren voordat een club er weer bovenop komt. Of in sommige gevallen, dat de club failliet gaat. Belangrijk punt is dus een raad van commissaris die de juiste mensen weet aan te stellen, want je kunt niet met 300 sponsors om tafel gaan om inhoudelijk op allerlei zaken in te gaan.

Wij zijn als Nederlanders te tolerant als het gaat om maatregelen die de regering in samenwerking met ‘Brussel’ voor ons bedenkt: Wij Nederlanders hebben amper wat te vertellen. Alles wat ons wordt opgelegd voeren we uit. Ik reed laatst op de noordelijke ringweg in Groningen waar voor mijn gevoel nog in geen honderd jaar een ongeluk heeft plaatsgevonden. Staan ze daar te flitsen. Daar zakt je broek toch van af. Maar ze hebben geld nodig om alles te financieren in Europa. Griekenland krijgt weer geld, en het grootste gedeelte van dat geld beland bij een paar volgevreten Grieken in de zak en het volk kabbelt verder.

Jij volgt de komende gemeenteraadsverkiezingen met meer dan gemiddelde belangstelling omdat: Nou, eigenlijk heb ik niet meer dan gemiddelde belangstelling voor de politiek. Je kunt stemmen op een partij omdat ze mooie plannen hebben, maar hoe vaak zie je dat plannen geen werkelijkheid worden. Je wordt er gewoon een beetje moe van. Ik heb twee partijen waar ik tussen twijfel om hier in Winsum op te stemmen. Ik zie het wel.

De hype rond de Olympische Spelen had voor jou wel wat minder mogen zijn: De enige reden dat de hype minder had mogen zijn is misschien het feit dat er op de voetbalvelden iets minder publiek is geweest en dat je in het koopcentrum een iets rustiger straatbeeld had. Mensen zaten toch veelal massaal voor de buis om vooral de schaatsers in actie te zien. Doordat het iets rustiger was kon ik overigens zelf stiekem ook even kijken.

Jouw dorpsgenoot Jan Venema denkt dat er hardere geschut nodig is om Rusland tot andere gedachten te brengen. Hoe denk jij daar over: Ik denk dat harder geschut alleen maar problemen oplevert. Als Rusland iets wil dan weet je gewoon dat je een probleem hebt want die gasten gaan over lijken als het er op aankomt. Ik kan er verder niet zoveel nuttigs over zeggen omdat ik mij er te weinig in verdiept heb.

Dat in Brazilië alles al bijna gereed is voor het WK is een grove leugen: Aan alle geruchten te horen lijkt het een zootje in Brazilië. Als je alleen al kijkt dat de stadions niet af zijn, dat er mensen komen te overlijden tijdens werkzaamheden aan de bouw, en geen 4 maar tientallen. En dan heb je het nog niet gehad over de infrastructuur rond de stadions. De FIFA is in mijn ogen een corrupte organisatie waarbij steekpenningen aan de orde van de dag zijn en de FIFA is verantwoordelijk voor het WK.

De vriendschappelijke duels van vorige week waren alleen maar bedoeld om de diverse nieuwe shirts van de WK-deelnemers te tonen: Vriendschappelijke wedstrijden hebben meerdere doeleinden natuurlijk. Voor de selectie is het soms fijn om even bij elkaar te zijn. Een tegenstander bestrijden en kijken waar je staat als team. Recette is natuurlijk even mooi mee genomen. En zo zijn er nog tientallen financiële redenen om een vriendschappelijke ronde te organiseren. Uiteindelijke gaat het maar om één ding: Geld.

Dat winnaars van Olympisch goud geridderd worden is onzin: Ze gaan de boeken in als helden van de sport. En wij Nederlanders zijn trots op onze helden. Ze worden opgewacht op het vliegveld, er worden evenementen georganiseerd. Ik vind het wel mooi dat ze geridderd worden. Ze hebben het verdiend.

Iemand vertelde mij deze week dat onze hersens niet bestand zijn tegen alles wat we tegenwoordig moeten weten. Onzin of een kern van waarheid: Ik denk dat de wereld een stuk sneller gaat dan vroeger, en dat is een kwestie van aanpassen, of er mee opgroeien. En aanpassen zal moeilijker zijn dan er mee opgroeien dus de oudere generaties kunnen er problemen mee hebben maar ik denk dat de jongeren er niet over zullen klagen.

Velen denken dat de NOS de televisierechten aan SBS en FOX gaat verliezen. Jammer of zeg je het maakt mij niet uit wie de rechten krijgt: Persoonlijk maakt het mij niets uit. Ik kijk redelijk wat wedstrijden live en doordeweeks komen de samenvattingen zo vaak op tv dat je ze wel kan dromen als je blijft kijken. De NOS-zondag is bij mij niet meer zo heilig als vroeger.

Gezien het aantal doden tijdens de werkzaamheden aan de stadions in Quatar mag daar in 2022 absoluut geen WK gespeeld worden: Het WK in Qatar zal zijn doorgang wel vinden alleen is het natuurlijk een schande onder welke omstandigheden de bouwvakkers moeten werken. Maar zoals ik al eerder zei: de bobo’s van de FIFA varen er wel bij want die gaan hun leven lang gratis op vakantie in de zandbak en hebben een zak geld mee gekregen.

Vaak wordt er gezegd dat kinderen op de basisscholen te weinig uren aan sport besteden. Deel jij die mening: Ik heb geen zicht op de uren sport die ze maken. Wel vind ik sport heel belangrijk voor de kinderen. Er is aangetoond dat sporten op meerdere vlakken erg belangrijk is in de ontwikkeling van een kind. Geldgebrek mag geen reden zijn voor minder uren sporten. De geliefde politiek moet zich daar dan maar wat meer over gaan buigen.