Gemeenteraadslid Bé Schollema: Profvoetballers en Politici hebben absoluut een voorbeeldfunctie.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Bé Schollema is speler van het vierde elftal van de voetbalvereniging Middelstum. Daarnaast is Bé namens de PVDA  gemeenteraadslid in de gemeente Loppersum is hij verder in een adviserende rol aan de voetbalvereniging uit zijn woonplaats Middelstum verbonden. Reden genoeg voor Puurvoetbalonline om de Middelstumer, die weet dat dat er aan hem geen groot voetballer verloren is gegaan, eens een aantal vragen en stellingen voor te leggen.


be schollema
Ben jij naast speler ook verder nog bij de voetbalvereniging Middelstum betrokken:
Naast speler van het 4e elftal probeer ik op specifieke momenten het bestuur te ondersteunen in de vorm van een advies commissie. Bijvoorbeeld over een beleidsplan of andere plannen voor de toekomst.

Jij bent naast je baan bij woningbouwcoöperatie Acantus ook actief in de gemeentepolitiek. Wat trekt jou aan in de gemeentelijke politiek: Mijn motto is: Klaag er niet over, neem er aan deel! Dat is wat me aantrekt in de gemeente politiek. Direct invloed op je eigen leefomgeving. Samen er het beste van maken.

Sportverenigingen krijgen het steeds lastiger door het teruglopen van subsidies vanuit de gemeenten. Wat hebben jullie als PVDA de kiezers te bieden op het gebied van een eventuele verbetering van sportfaciliteiten: We hebben in ieder geval te bieden dat we samen met de verenigingen de bestaande sport in de benen willen houden. Daarnaast willen we toekomstgericht met de sportvoorzieningen omgaan. Waar ze in de toekomst nodig blijven ook blijven investeren. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe sportzaal in Middelstum, een extra trainingsveld in Stedum en kleedkamers in Loppersum. Maar ook sport en spelvoorzieningen in de wijken.

Vaak wordt er gezegd dat kinderen op de basisscholen te weinig uren aan sport besteden. Deel jij die mening: Ik denk en hoop dat dit op het platteland wel meevalt. Kinderen spelen hier gemiddeld na school meer buiten dan in de steden. Ik vind wel dat de basis van sport en spel maar ook het samen sportief zijn blijvende aandacht in het onderwijs verdient.

De voetbalvereniging Middelstum maakt een moeizame periode door. Een logische ontwikkeling of een incident: Voetbalprestaties vertonen vaak een golfbeweging. De dip waarin ons vlaggenschip zit biedt alleen nog maar een weg omhoog.

De grasmat in de Euroborg is velen een doorn in het oog. De grasmatten op de diverse complexen zijn mij persoonlijk een doorn in het oog. Snap je wat ik daar mee bedoel: Nogal! De verschillen per sportvereniging zijn belachelijk groot. De ene week sta je op geplaveid kunstgras (met verkeerde schoenen) en de week erna ploeg je door een voormalig maïsveld (met verkeerde schoenen).

Over tien jaar zijn er geen vijf voetbalverenigingen meer in de huidige gemeente Loppersum of: Daar ben ik van overtuigd. Helaas. De bevolkingsontwikkeling laat zelfs bij grotere verenigingen al zijn sporen na. Je moet daarom samen oplossingen zoeken zodat het voetballen vooral voor de jeugd wel bereikbaar blijft.

Een profvoetballer heeft, net als een politicus, altijd een voorbeeldfunctie: Helemaal eens! In een sport en spel situatie kan er nog een hoop maar wat sommige van de dik betaalde profs in de catacomben en buiten de stadions laten zien raakt kant nog wal. Dit mag wat mij betreft KEIHARD aangepakt worden. Een hoge boete geven en die storten in een sport en spelfonds voor kinderen van gezinnen waarin sport onbetaalbaar is lijkt me een goed streven.

Wat is er leuk aan het spelen in het vierde elftal van Middelstum: De lol rondom het spelletje. Geestelijke ontspanning. Daarnaast is er bij ons op de prestaties altijd iets af te dingen (te verbeteren). Als laatste is de samenstelling van het team van All Star achtig formaat. Alle leeftijden en alle gezindten. Oprecht een leuke afspiegeling van een deel van onze samenleving.

Als jij je qua karakter met een trainer uit de eredivisie zou mogen vergelijken op wie zou je keus vallen: Ik heb een zwak voor Ron Jans. Zeer intelligente en sociale man met zijn roots in het onderwijs. Een paar keer mogen ontmoeten. Ik zou het alles behalve een ramp vinden als ik met hem vergeleken zou worden.

Wat ik niet heb gevraagd maar wat je wel graag wilt vertellen krijg je 100 woorden de ruimte voor: 100 woorden is voor een politicus altijd te weinig. Daarom alleen een korte oproep: Ga in ieder geval stemmen 19 maart. Wil je niet op mij stemmen prima, stem dan op een ander. Blijf in ieder geval niet thuis omdat het “allemaal niks is” . We moeten er met elkaar toch echt het beste van maken. Ik blijf in ieder geval mijn best doen. Dus: Klaag er niet over, neem er aan deel!