Merkwaardig: Speelsters nationaal zaalteam doven moeten reiskosten zelf betalen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline is de rubriek met als naam, merkwaardig. Een rubriek die zal gaan over zaken die Puurvoetbalonline, de bezoekers van www.Puurvoetbalonline.nl of iemand anders uit de voetbalwereld opvallen en waarbij man en paard genoemd worden.
speurder

In november wordt in Sofia het Europees kampioenschap zaalvoetbal voor doven gehouden. Nederland doet met een mannen en damesteam mee. Drie dames uit Noord-Nederland zijn geselecteerd voor het nationale tiental en dat zijn Mariska Nieborg( Nieuwe Pekela), Irene Behrent(Veendam) en Anita Hadders uit Stadskanaal. De bondscoach is Anjo Nieborg uit Nieuwe Pekela.

De dames proberen in aanloop naar het Europees kampioenschap een keer per maand te trainen in Haarlem, Utrecht of Amsterdam. Vanuit Oost-Groningen zijn dat beste afstanden en waarbij het trio zelf voor de reiskosten moet opdraaien. Zelf de reiskosten moeten betalen terwijl je als sporter je land vertegenwoordigd, hoe zout kun je soep eten.

Over enkele maanden gaat Oranje naar Brazilië en mag de operatie ‘Lowietje laat ons juichen’ een paar miljoen kosten. Dat is ergens wel logisch want het Nederlands Elftal is natuurlijk het boegbeeld van het voetbal in Nederland.

Als je echter leest dat drie meiden uit Oost-Groningen op eigen kosten straks ons land vertegenwoordigen op een Europees kampioenschap dan denk je toch wel even van, hier klopt iets niet.

Dit verhaal las ik namelijk op de facebookpagina van Anita Hadders die ik  eerder als amateurscheidsrechter aan het werk zag tijdens het bekerduel Kloosterburen-Actief in augustus 2013. Want naast voetbalster is Anita ook scheidsrechter en dus een ware ambassadrice van de voetbalsport in het algemeen. Een ambassadrice die, en wat ook geldt voor Mariska Nieborg en Irene Behrent, vele euro’s kwijt is om straks in november aan het EK voor doven deel te mogen nemen.

Dat Anita daar verbaasd over is kan ik mij goed  voorstellen want raar is het dat het in een sportland als Nederland op deze wijze moet. Dat sporters zelf voor de reiskosten moeten opdraaien terwijl er over enkele maanden weer een leger aan bobo’s en sponsoren naar Brazilië gevlogen wordt om daar voetballers aan te moedigen die op een WK ons land vertegenwoordigen. Voetballers die overigens geen reiskosten hoeven betalen hoewel dat voor niemand van de selectie en technische staf qua financiële middelen een probleem zou zijn.