Merkwaardig: Het overschrijvingscircus draait op volle toeren

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline is de rubriek met als naam, merkwaardig. Een rubriek die zal gaan over zaken die Puurvoetbalonline, de bezoekers van www.Puurvoetbalonline.nl of iemand anders uit de voetbalwereld opvallen en waarbij man en paard genoemd worden.

speurder
Op je bezoeken aan de velden hoor en zie je vaak zaken waarvan je denkt die verdienen een plaats in de rubriek merkwaardig. Bijvoorbeeld spelers die bij een wedstrijd aanwezig zijn ondanks dat er bij hun eigen club getraind wordt of het verhaal van de overgeschreven spelers waarvan de een wel en de ander niet in de A-categorie mag uitkomen.

Overschrijvingen midden in een seizoen, ooit werd ik er zelf de ‘dupe’ van want dat er met overschrijvingen gerotzooid wordt weet iedereen. Spelers die het niet meer naar hun zin hebben bij hun club veranderen ‘opeens’ van baan zodat ze niet meer op de zaterdag of zondag kunnen voetballen. Dat is gewoon gelul maar wat door de KNVB niet nagetrokken wordt.

Maar in een seizoen komt het regelmatig voor dat Jantje of Pietje van club verandert waarbij de nieuwe vereniging van Jan of Piet per brief op de hoogte gebracht wordt van in welke categorie er door de aanwinst gevoetbald mag worden. Dan hoor je vervolgens ieder normaal mens denken, hoezo in welke categorie mag een speler dan spelen.

Ja, beste luisteraars, zo zou meneer de Uil van Fabeltjeskrant beginnen, zo werkt dat namelijk want vanuit de bond wordt bepaald in welke categorie iemand voor zijn nieuwe vereniging mag spelen. Vaak wordt er melding van gemaakt dat hij wel in de B-categorie mag spelen maar niet in de A-categorie. Dat betekent in de praktijk dat een speler die op hoog niveau heeft gespeeld wel mag ‘ballen’ in een lager team maar niet voor het standaardteam mag uitkomen.

Ik zal wel dom overkomen maar ik begrijp dat niet want om even man en paard te noemen, de van Be Quick overgekomen Ali Hussein al Jaffar mag voor Pelikaan S wel in een lager team uitkomen maar niet voor het eerste team. Dat betekent dat een lager team er een speler bij krijgt die gezien zijn kwaliteiten duidelijk hoger moet voetballen maar dat niet mag. Dat is merkwaardig als je het verhaal hoort van een doelman die van Mamio naar De Vogels verhuist en daar gewoon in het eerste elftal mag worden opgesteld.

Daarom snap ik niet dat de KNVB dit soort ‘grappen’ toelaat want ook in het amateurvoetbal lopen heel veel ‘Anthony Lurlinkjes’ rond. Spelers die lopen te janken als ze bijvoorbeeld op een bepaalde positie ingezet worden maar waar ze zelf van vinden dat ze daar te ‘groot’ voor zijn.

Ik wil niet zeggen dat ik in alles een voorbeeldvoetballer was maar het interesseerde mij geen ruk waar een trainer of leider mij opstelde: als ik maar speelde. Dat is nu juist een van de redenen dat een speler tegenwoordig sneller naar een andere vereniging wil verkassen en waar teveel personen in de voetbalwereld de ontevreden voetballer graag bij willen helpen.

Daarom zou de bond deze ongein moeten verbieden en zeggen van, tussen de seizoenen kun je doen wat je wilt maar als het seizoen eenmaal begonnen is dan is het ‘overschrijvingscircus’ afgelopen.  Want dat schept duidelijkheid voor iedereen waardoor er ook geen sprake van de zoveelste vorm van competitievervalsing is.