Hunsingo als voorbeeld voor FC Groningen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Op 28 april 2013 werd het eerste elftal van de voetbalvereniging Hunsingo kampioen in de vierde klasse C van het zondagvoetbal. Een uitstekende prestatie van het team dat vervolgens volledig uitelkaar viel. In totaal acht spelers stopten of vertrokken naar een andere vereniging. Wat overbleef was een, samenraapsel’ van de selectie en waarvan velen dachten dat Hunsingo met minder dan tien punten als een ‘baksteen’ uit de derde klasse zou degraderen.      1378403742Nvb Hunsingo Gronitas Winsum 01 09 13 9406

Spelmoment uit het bekerduel tussen Hunsingo en Gronitas van eerder dit seizoen

Foto: Ommelander Courant Ronnie Afman Baflo

De competitie is voor Hunsingo op dit moment zestien wedstrijden onderweg en dat betekent dat de Winsumers nog tien wedstrijden hebben te gaan. In de zestien tot nu gespeelde duels behaalde de ploeg van trainer Henry Kramer drieëntwintig punten en staat daardoor op een prachtige zevende plaats. Een plaats die maar een beetje vertekend is want in theorie kunnen alleen FC Lewenborg en Bellingwolde de Winsumers nog op de ranglijst passeren.

Ik zag Hunsingo dit seizoen vier keer in actie en dat was in het bekerduel tegen Gronitas, en in de competitieduels tegen Forward, ZFC Zuidlaren en Amicitia VMC. Vier duels waar er twee keer werd gewonnen, een keer verloren en keer gelijk werd gespeeld. Het bijzondere was dat de Winsumers in alle vier de wedstrijden met veel inzet streden. Alle vier de keren zag ik een team dat uitstraalde, we willen dit duel winnen. We willen ons niet als een lammetje naar de slachtbank laten brengen. Dat lukte, zoals hierboven te lezen valt, niet aldoor maar de intentie was er wel.

Zondag was ik door de weersomstandigheden nog dichter bij het team betrokken doordat ik in de dug-out van de Winsumers mocht plaatsnemen. Dat zorgde naast vermakelijke taferelen ook voor een beeld van een hecht team. Een team wat voor elkaar door het vuur gaat met maar een doel, we willen ons handhaven in de derde klasse. Mooi was om te zien hoe men bij de Winsumers de treffer van Laurens Groeneveld vierde. Alles en iedereen sprong als een ‘dolle’ in het rond toen de 0-1 tot stand kwam. Duizenden ‘doden’ stierven ze vervolgens op de bank van Hunsingo toen Amicitia VMC op jacht ging naar de gelijkmaker. Maar het team uit Winsum ging de strijd aan en sleepte de drie punten uit het vuur.

Na afloop reed ik naar huis waar Martine naar de derby FC Groningen-Heerenveen zat te kijken. De eerste helft was nog bezig en ik was getuige van een paar minuten wanvertoning. De thuisclub liet zich van zijn slechtste kant zien door te denken dat je met weinig inzet een wedstrijd kunt winnen en stond in een poep en een scheet op een achterstand van 3-0.

De rest van het ‘spektakel’ heb ik niet meegekregen omdat er nog wat gesprekken met trainers in de planning stonden. Maar ik moest wel even aan een paar uur eerder denken. Toen zag ik elf spelers die alles gaven om tot een goed resultaat te komen en daar ook in slaagden. Iets wat, als ik de berichtgeving via internet en de papieren versie van het DvhN mocht geloven, bij de spelers van FC Groningen ontbrak. Die braakten kreten als, we mogen ons schamen, we leverden een wanprestatie, we waren er niet klaar voor, en meer voor dat soort onzin, uit. Prachtige woorden maar waar ik van geloof dat dit soort onzin wel vaker van uit de Euroborg  geroepen is.

Ik wil niet beweren dat Hunsingo dit seizoen alle duels de pannen van het dak voetbalt maar de Winsumer laten dit seizoen wel zien dat je met een gezond stukje inzet heel veel kunt bereiken en waar de goedbetaalde voetballers FC Groningen een voorbeeld aan kunnen nemen.