'Alles' rond en over het bekerduel Pelikaan S-Groninger Boys

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Gisteravond stond het bekerduel tussen Pelikaan S en Groninger Boys op het programma. Een duel in de derde KO-ronde tussen de vijfdeklasser uit Oostwold en de tweedeklasser uit Groningen.

PelikaanS                           GroningerBoys

Het regende en het stormde toen ik gisteravond rond zeven uur in Oostwold arriveerde waar op dat moment nog niet veel toeschouwers waren gearriveerd voor het duel Pelikaan S- Groninger Boys . Dat was jammer voor het affiche wat het duel tussen de beide teams was maar waar voorzitter Wim Bulten even later een duidelijk antwoord op had. ‘Jammer voor de wedstrijd dat het op dit moment echt hondenweer is want met een beetje redelijke weersomstandigheden waren er misschien wel tegen de vijfhonderd toeschouwers op dit duel afgekomen. In de bestuurskamer van de vijfdeklasser werd het ondertussen steeds drukker want ook voorzitter Schuiling van de gasten uit Groningen was naar Oostwold gekomen. Terwijl de beide voorzitters in een aimabel gesprek verwikkeld waren kwam ook scheidsrechterscoach Geert Heun binnen. De coach was in Oostwold omdat een van zijn pupillen, Luuk Korhorn uit Kloosterburen, als scheidsrechter was aangewezen voor dit bekerduel. We raakten in gesprek over de scheidsrechterswereld en over het traject dat arbiters tegenwoordig moeten afleggen om iets te bereiken. Een prima gesprek waarbij er aardig wat namen van scheidsrechters voorbij kwamen die mij bekend in de oren klonken.

Tijdstip
Ondertussen naderde het tijdstip waarop beide teams aan het onderlinge treffen zouden beginnen en werd het de hoogste tijd om naar beneden te gaan. Bij aankomst werd een ding duidelijk, droog was het niet en windstil ook niet. De regenflarden waaiden door de stevige zuidwester over het veld en de toeschouwers die er waren zochten beschutting achter alles wat maar een beetje beschutting bood.

De eerste twintig minuten waren voor de bezoekers en die op een gegeven moment op een 1-0 voorsprong kwamen door een treffer van wie anders, Freddy de Grooth. Maar de thuisploeg gaf steeds beter partij en terwijl de regen wat stopte en de wind wat ging liggen kwam Pelikaan S steeds meer in zijn spel. De ‘Leeuw van Oostwold’ Handrit Hoxhaj en ‘Gentleman’ Rafael Bianco kregen wat meer grip op het middenveld en hun teamgenoten stegen ook steeds meer boven zichzelf uit. In de 38e minuut was daar het moment van de 1-1 door Kevin van Dellen. Waar werd beweerd dat Freddy de Grooth de bal achter zijn eigen doelman werkte zagen velen dat de jonge spits de laatste was die de bal aanraakte.

Zoute haring

Zo brak even later de rust aan met een 1-1 stand en in de bestuurskamer waren de aanwezigen het over een ding roerend met elkaar eens, het was een echt bekerduel tussen de thuisploeg en de tweedeklasser uit Groningen. De koffie en de door Vishandel Spijkerman aangeboden zoute haring smaakten prima en het gesprek met John Veenstra was er een even gezellig. Want het ging in sommige gevallen over zaken uit het amateurvoetbal die in de rubriek ‘merkwaardig’ thuishoren. Het ging over jeugdkeepers, het verzorgen van keepertrainingen in de wintermaanden en ook niet onbelangrijk, de Olympische Spelen in Sotsji. De oud-trainer van onder andere Noordpool, Kloosterburen, FC LEO en De Heracliden is tegenwoordig keepertrainer bij de jeugd van GRC en traint verder ook de senioren-keepers van Pelikaan S en de laatste maanden kom ik John met enige regelmaat tegen. Over veel zaken denken we hetzelfde, wat altijd weer zorgt voor voldoende gesprekstof.

De 'boss'

Maar heerlijke koffie of lekkere zoute haring, de tweede helft was er ook nog van een in de eerste helft al prima bekerduel. Een tweede helft waarin het opeens zeer aangenaam toeven was langs de lijn van het kunstgrasveld van Oostwold. Het tweede gedeelte van het duel begon voor de thuisploeg overigens prima want Pelikaan S kwam al snel op een 2-1 voorsprong toen scheidsrechter Luuk Korhorn in een overtreding van een speler van Groninger Boys een overtreding zag. De ‘boss’ Danny Holband is de vaste penaltykiller van Pelikaan S en Holband maakte geen fout en schoot zijn ploeg naar een 2-1 voorsprong. Een stunt hing in de lucht want Groninger Boys had het lastig op het kunstgras in Oostwold want de vijfdeklasser deed niet onder voor de mannen van de na dit seizoen bij Groninger Boys vertrekkende trainer Jaap Veldhuis.

Neonreclame.

Zo bleef het spannend op het sportcomplex aan de Boomgaard 1 waar de prachtige neonreclame liet zien dat er een groot aantal sponsoren zijn die Pelikaan S een warm hart toedragen en werd er al voorzichtig over een stunt gesproken. Maar de Boys kwamen weer terug in de wedstrijd toen de 2-2 op het scorebord kwam en scheidsrechter Luuk Korhorn het steeds lastiger kreeg. De arbiter uit Kloosterburen floot echter een prima wedstrijd en deed dat wat hij moest doen maar waar, en dat is inherent aan het verhaal van de beste stuurlui, niet door iedereen zo over werd gedacht.

Ondertussen ging het meer en meer richting de slotfase en hoorde je steeds meer, dit prachtig duel moet door strafschoppen beslist worden. Iets wat iedereen wel bij het beeld van de wedstrijd vond passen en waar het ook steeds meer op uit leek te draaien. Helaas voor de thuisploeg dachten de gasten daar anders over want in de slotfase werd het nog 4-2 voor de in het blauw gestoken Groninger Boys. Een stand die geflatteerd was want het verschil van twee goals gaf het wedstrijdbeeld niet weer.

Publiek winnaar

Waar Pelikaan S zich in de laatste fase van de tweede helft misschien wat teveel in de verdediging liet drukken liet het wel zien dat het een prima opponent was voor de tweede klasser waar de spelers en technische staf dolblij waren met de uiteindelijke zege en plaatsing bij de laatste 16 van het bekertoernooi en wat Freddy de Grooth na afloop ook duidelijk liet blijken. ‘We hebben het zeker niet cadeau gekregen vanavond. Dat maakt een overwinning natuurlijk alleen maar leuker.”

Ook het publiek had genoten zoals de oud-speler CVVB, Peter Noeken vertelde. ‘ Een mooi bekerduel. Ik kan niet anders zeggen en dat was ook waar ik op gehoopt had. Pelikaan S verlaat met opgeheven hoofd het bekertoernooi want ze hebben Groninger Boys uitstekend partij gegeven.”

Dat was ook de mening van Hans Top want ook de dakdekker uit Hoogkerk had met volle teugen genoten van het bekerduel tussen beide teams. ‘Een mooi affiche werd een echte wedstrijd waarin beide teams vol voor de winst gingen. Dat vind ik mooi als ploegen of individuele sporters voor de winst gaan en dat heb ik vanavond absoluut gezien.”

Huiswaarts

Zo werd het rond 22.00 uur tijd om huiswaarts te keren waar Martine al in dromenland was maar toch nog even wakker werd en meekreeg dat ik een mooie avond in Oostwold had beleefd.