Rudolf Hidskes(SC Loppersum) behoort tot een 'uitstervend ras'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Gisteren was ik aanwezig bij het duel SC Loppersum-The Knickerbockers. Een duel in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal. Een duel tussen twee teams waarvan de een, Loppersum, om de prijzen meespeelt en de ander, The Knickerbockers, zich als een middenmoter door de competitie heen voetbalt.


image 4

Rudolf Hidskes(nummer 12) een voetballer met gogme  Foto: Herman Spier Bedum


Tijdens het bezoeken van amateurwedstrijden zijn er altijd wel zaken die je opvallen. Een mooie actie, een bekende die je jaren niet hebt gezien of iets wat tot een leuk gesprek leidt zoals over het onderstaande.

Het duel tussen Loppersum en The Knickerbockers verliep in de eerste helft niet echt geweldig voor de thuisclub en na ruim een half uur spelen kwam hij uit de Dug-out. Rudolf Hidskes begon op verzoek van trainer Jaap Danhof al aan zijn warming-up. De spits had wat de laatste tijd wat weinig trainingsarbeid verricht en zat daardoor op de bank. De routinier vertelde voor het duel dat hij dat wel een logische beslissing vond en hij nam dan ook keurig plaats naast de andere reserves.

In de tweede helft kwam hij in het veld en opeens veranderde Loppersum als team. Van een team bestaande uit elf, ideale schoonzoons’ veranderde de ploeg in een elftal dat duidelijk feller ten strijde trok dan in de eerste vijfenveertig minuten.

Langs de lijn waren we het er al snel over eens, daar was het inbrengen van Rudolf Hidskes de oorzaak van want zo kwamen we tot de conclusie, Rudolf Hidskes is een voetballer die met zijn kwaliteiten teamgenoten beter laat spelen. Dat leidde tot een interessante discussie waar we al snel tot de conclusie kwamen, Rudolf Hidskes behoort tot een ‘uitstervend ras’.

Want het gesprek over spelers die hun teamgenoten beter laten spelen ging verder en we moesten nadenken over de vraag wie er van de huidige generatie voetballers die rol vervulde.

Een rol zoals Menko Swieringa vroeger vervulde was een opmerking van een in Loppersum aanwezige Stedumer. Menko was volgens de Stedumer iemand die in woord en gebaar zijn teamgenoten kon sturen en wat Rudolf Hidskes zaterdag ook deed. Iets wat de geblesseerde Ruben Danhof aan de kant van Loppersum ook heeft. Je laten horen, slim lopen en het ‘spul’ even op scherp zetten.

Je hoort weleens wat langs de lijn en zo was ik een paar jaar geleden in Eenrum toen ik de opmerking hoorde, ga jij eens een wat oorlog maken om het spul wakker te schudden.” Een opmerking die Jaap Danhof niet zo zal hebben gezegd maar hij vast wel bedoeld zal hebben met het inbrengen van Rudolf Hidskes. Opeens ging het er allemaal wat feller aan toe bij de Lopsters. De verdedigers dekten wat scherper, de middenvelders bewogen wat meer en de aanvallers gingen nu wel het duel met hun directe tegenstander aan. En dat allemaal door het inbrengen van een 33 jarige routinier die liet zien dat je door je voetbalgogme te gebruiken anderen beter laat voetballen en waar je het team aan drie kostbare punten mee kunt helpen.