De Held MC1: Talentvol maar niet ontdekt ,,

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Op het artikel wat ging over het scoutingsbeleid in het meisjesvoetbal, kwamen aardig wat reacties binnen. Reacties waaruit bleek dat het heel erg herkenbaar was wat Puurvoetbalonline als een probleem had gesignaleerd. Het probleem van dat het scouten in het meisjesvoetbal op zijn ‘Jan boerenfluitjes’ gebeurt en waar het verhaal rond De Held meisjes C1 een mooi voorbeeld van is.

1391605547NIMG 7516 1

Het meisjes C1team van De Held is een team wat al een aantal jaren samenspeelt. Een team wat al de nodige successen heeft behaald in de vorm van kampioenschappen en het winnen van toernooien. Dat zorgde er in het verleden voor dat er bij de Hoogkerkers een bepaald verwachtingspatroon rond het talentvolle team ontstond. Een verwachtingspatroon dat logisch was omdat er in het verleden wel eerder een talentvolle speelster werd uitgenodigd voor een van de selectieteams van de KNVB.

Maar tot verbazing van velen, zo vertelt coördinator Diana Uiterwijk, worden er weinig of eigenlijk helemaal geen scouts van de KNVB bij wedstrijden van het team gesignaleerd. ‘Wij verbazen ons daar als vereniging echt over want de resultaten van het team blijven in de voetbalwereld zeker niet onopgemerkt. Ik weet dat er ooit tijdens een duel tegen Gorecht, wat ook een prima team heeft overigens, een scout aanwezig was. Die wilde toen tijdens de eerste helft een gesprek met onze trainer Chris Moltmaker aangaan. Die vroeg vervolgens netjes of dat ook in de rust van het duel kon omdat hij op dat moment als coach actief was. Dit viel waarschijnlijk niet in goede aarde bij de desbetreffende scout want in de rust was hij in geen velden of wegen meer te bekennen.”

Als er met Diana Uiterwijk door gepraat wordt over het MC1-team van De Held blijkt het een zeer getalenteerd team te zijn wat helemaal blijkt als het verhaal rond het duel tegen een talenten-team van VIOD uit Driezum tersprake komt. ‘Dat bleek een zeer talentvol team te zijn want, zo vertelde de trainer, daar speelden vier speelsters in die voor de KNVB-selectie in hun leeftijdscategorie uitkwamen. In het duel waren wij echter de betere van de twee ploegen en wonnen toen met 3-1 en kregen daar alle complimenten voor.’’

 Dat gegeven zorgt er binnen De Held voor personen binnen De Held voor dat het er qua scouting bij de KNVB wat vreemd toegaat. ‘ Iedereen binnen De Held is van mening dat dit een talentvolle lichting is. Maar niemand begrijpt dat er eigenlijk nooit een scout van de KNVB aanwezig is om een team aan het werk te zien dat volgend seizoen als C-team in de MCB-hoofdklasse gaat spelen om meer tegenstand te krijgen. Daar wil ik overigens niet mee zeggen dat ons team helemaal selectiewaardig is. Maar enkele speelsters zouden in mijn ogen zeker een kans verdienen.”

Op de vraag wat ze van de opmerking vindt dat er door scouts teveel naar ‘kunstjes’ kunnende talenten gekeken wordt i.p.v. naar bijvoorbeeld dienende speelsters geeft ze Uiterwijk een helder antwoord. ‘Ik weet niet wie dat gezegd heeft maar ik ben het er roerend mee eens. Met alleen maar ‘mooiweervoetballers’ wordt je geen kampioen. Als Louis van Gaal straks elf aanvallers opstelt kan Oranje beter thuis blijven. Dan ben je namelijk op voorhand kansloos in de strijd om de wereldtitel. Zo zie ik een selectieteam ook want ook daar heb je, en laten we het even ‘plat’ zeggen, werkpaarden nodig.”

Een duidelijker formulering is bijna niet mogelijk maar Diana Uiterwijk gaat nog een stapje verder als haar de vraag voorgelegd wordt wat zij vindt van de opmerking dat ook de trainers van de selectieteams (te) sterk regionaal gebonden zijn. ‘Ook die mening deel ik want intern wordt daar ook bij ons weleens over gesproken. Ik weet dat dit beeld bij meer verenigingen leeft en dat is een trieste constatering. Naar mijn mening gebeurt het scouten en doorselecteren nu niet volgens regels zoals het behoort te gaan en dat mag de bond zich zeker aanrekenen.”

Een duidelijk verhaal uit Hoogkerk die het beeld van mijn onderzoek van de afgelopen maanden aardig bevestigde. Een beeld van weinig tot geen KNVB-jassen op de sportcomplexen waar ik wel aanwezig was. Een beeld ook van geluiden over vriendjespolitiek en een tunnelvisie bij scouts en een beeld van geen interesse in het meisjesvoetbal.

Punten die door meerdere personen, en bepaald niet van een vereniging, werden aangegeven en waarvan ik hoop dat de KNVB er iets aan gaat doen omdat ik het nogmaals zeg, alle leden van de KNVB de kans moeten krijgen om hun droom te verwezenlijken.