AZ en Pelikaan S hebben een bepaalde overeenkomst

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Als je noemt dat er overeenkomsten zijn tussen AZ en Pelikaan S dan gaat bijna iedereen stuiteren. Dan worden de namen van Dirk Scheringa en Wim Bulten in een adem genoemd als twee ‘suikeroompjes’ die met een zak vol geld succes willen kopen. Bij Scheringa is dat gedeeltelijk gelukt maar wat fout ging toen de DSB-bank omviel. Velen verwachten dat ook wat de plannen in Oostwold betreft maar het mooie is, daar gaat dit artikel niet over.

az                        PelikaanS

Er is namelijk een andere overeenkomst tussen beide voetbalclubs en dat betreft de verhoudingen met de gemeente waar beide clubs hun thuishaven hebben. Waar dat bij AZ de gemeente Alkmaar is daar is de gemeente Leek voor Pelikaan S de gemeente waar men zaken mee moet doen.

De gemeente Alkmaar dacht dat het in de persoon van Toon Gerbrands, de algehele directeur van AZ,  met iemand te maken had die als een ‘amateurtje’ beschouwd kon worden. Ambtenaren dachten dat hij blufte toen hij vertelde dat AZ er klaar mee was dat het allemaal zo lang moest duren voordat AZ aan de bouw van een nieuw trainingscomplex mocht beginnen. Dat kwam omdat de gemeente Alkmaar steeds weer met maatregelen kwam die de plannen van de eredivisionist steeds maar weer deden vertragen.

Toen Gerbrands namens AZ met de medeling kwam dat het een overeenkomst had gesloten met de gemeenten Zaanstad en Wormerland over een trainingscomplex op sportpark Kalverhoek deed wethouder Peter de Baat alsof hij wereldvreemd was en dacht hij dat Gerbrands allerlei onzin uitkraamde

Zaterdag was ik voor de Ommelander Courant in Oostwold voor het duel Pelikaan S-ZEC. Voor aanvang van het duel kreeg ik van voorzitter Wim Bulten een brief te lezen waarin de gemeente Leek er melding van maakte dat de reclameobjecten die aan perceel De Boomgaard te Oostwold waren bevestigd verwijderd moesten worden. De dagtekening van de brief was 16 januari en zaterdag was het volgens de diverse agenda’s en smartphone ’s 1 februari en stonden de reclameobjecten er nog steeds.

Ergens wel een logische ontwikkeling dat iemand niet direct dat doet wat een ambtenaar zegt. Samen met Martine rij ik met enige regelmaat richting het westen. Dan verbaas ik mij over gebouwen die ergens midden in een weiland neer ‘gegooid’ zijn. Dan verbaas ik mij over schuren bij boerderijen die het landschap totaal ontwrichten. Maar ergens verbaas ik mij ook niet want de politieke wereld is geen wereld waar je als buitenstaander een goed gevoel bij hebt. Dat iemand daar geen goed gevoel bij heeft wordt ingegeven doordat je bijna iedere dag wel iets hoort of leest over steekpenningen die er in dat wereldje op grote schaal betaald worden. Dat was misschien wel de reden dat AZ er helemaal klaar mee was wat de gemeente Alkmaar betrof en aan de lichaamstaal van de voorzitter van Pelikaan S te zien dacht hij er richting de gemeente Leek precies eender over.

Twee mannen op ruim honderdtachtig kilometer afstand van elkaar die precies eender denken en gewoon hun eigen kop volgen, ik vind het geweldig. Of het wel of niet goed is wat ze doen boeit in dit geval niet. Dat boeit niet omdat in alle twee de ‘zaken’ weer eens duidelijk wordt dat een gemeentebestuur samen met zijn ambtenarencorps kan roepen wat ze wil maar er gelukkig ook nog personen zijn die niet naar alle pijpen dansen.

Toon Gerbrands en ook Wim Bulten zijn natuurlijk niet dom. Beide mannen weten heus wel wat ze doen en daarom ook de overeenkomst tussen AZ en Pelikaan S. Twee verenigingen met de ambitie om zich als club op de kaart te zetten en die via de media laten zien en horen dat ze niet ‘gepiepeld’ willen worden. Want reken maar dat het trainingscomplex van AZ er wel degelijk komt en of dat nu in Alkmaar is of op sportpark Kalverhoek, dat zal Gerbrands een worst wezen. Dat geldt ook voor Oostwold waar de reclameborden je van alles laten zien en waar ik nu al een paar keer ben langsgereden. Ik moet zeggen, mij storen de borden niet maar misschien zijn er wel leden van andere verengingen, met een functie binnen het ambtenarencorps van de gemeente Leek die daar uit oogpunt van jaloezie wat anders over denken.