Anita Valkema-Hummel werd binnen en buiten het veld zeer gewaardeerd

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Ze was niet de meest volgzame speelster geeft ze in het vraaggesprek wat Puurvoetbalonline met haar had zelf aan. Maar Anita Valkema-Hummel was, weet ik uit eigen ervaring, wel iemand waar je op kon bouwen waardoor ze zowel binnen als buiten het veld zeer gewaardeerd werd.

 


 

Ze was niet de meest volgzame speelster geeft ze in het vraaggesprek wat Puurvoetbalonline met haar had zelf aan. Maar Anita Valkema-Hummel was, weet ik uit eigen ervaring, wel iemand waar je op kon bouwen waardoor ze zowel binnen als buiten het veld zeer gewaardeerd werd.

anita_Valkema-Hummel

 

 

Je bent zelf bij zowel UVV als Zeester als voetbalster actief geweest hoe lang was dat bij de beide verenigingen?


Van 1982 – 1992 bij Zeester; eerst meisjes elftal, daarna bij de dames die speelden toen nog in Ulrum, later in Zoutkamp. In 1992 ben ik bevallen van onze oudste ; dat was een v/d redenen dat ik gestopt ben met voetballen bij Zeester. In Zoutkamp speelden we ” Koninginnewedstrijden” (hahaha) voor de thuiswedstrijden van het 1e elftal aan. Ook heb ik vijf jaar bij UVV ’70 gevoetbald. Na herhaaldelijke bezoeken en verzoeken van onze toenmalige trainer Fokke Danhof ben ik voor de zomer van 1994 nog weer gaan trainen. Na de zomerstop in 1994 heb ik welgeteld 2 wedstrijden gevoetbald dat seizoen ik ben toen vanwege een 2e zwangerschap tijdelijk gestopt en voor de rest v/h seizoen het elftal- leiderschap op me genomen. Na de bevalling ben ik in augustus 1995 weer gaan voetballen tot 2000. Toen werd het me te zwaar, de jaren gaan tellen en heb mijn lichaamsbouw niet echt mee. De confrontatie met de 16-jarigen die me huppelend voorbij renden was hard. Het kostte me meer en meer energie, en een ieder waar ik mee heb gevoetbald weet van mij dat ik meestal met frisse tegenzin naar de training ging. Als ik eenmaal op het veld stond was het goed en ging het vaak ook voor 100%, maar soms ook niet. Volgens mij heb ik nooit zomaar een training afgezegd omdat ik geen zin had. Ik ben zelfs in het begin van mijn voetbalcarrière eens geschorst voor de training…dat was vast en zeker vanwege puberaal gedrag, dat heb je niet altijd onder controle helaas.


Bij Zeester was je eerst spits maar later werd je succesvol als rechtsback
welke plaats had jou voorkeur en waarom?

Sterker nog, ik ben zelfs bij UVV ’70 nog doelvrouwe geweest en laatste vrouw. En nu ik erover nadenk heb ik ook regelmatig linksback gestaan in bepaalde wedstrijden om de gevaarlijke rechterspitsen van de tegenstander af te stoppen.( toen kon ik nog heeeeel hard rennen).Bij gebrek aan speelsters heb ik denk ik op bijna alle posities wel “gestaan”. Maar als antwoord op de vraag kan ik alleen maar geven  dat er ooit een trainer is geweest die ik eens heb horen zeggen;” een goede voetballer kan overal “staan””, en dat geloof ik ook.


Jij bent ook leidster van diverse teams geweest kun je vertellen welke dat
waren en waar je het meeste plezier hebt beleefd
.
Meisjes UVV ‘70, 3e elftal UVV ‘70, C-junioren UVV ‘70, Damesteam UVV ’70.  Alles heeft zijn charme , de meisjes waren goed bezig in die tijd. Het was een meisjes 7-tal ; de meesten van hun zijn later doorgestroomd naar de dames. Het 3e elftal was erg leuk en ontspannend. De C-junioren was een ander verhaal, ze hebben mij toen gevraagd om het seizoen met hun af te maken, hun beide leiders waren in de winterstop gestopt. Ik wilde alleen hun leidster zijn als de C-junioren mij als leidster wilden hebben…en dat hebben ze geweten. Er speelden veel AZC-ers in, erg vriendelijk en soms overbeleefde jongens en stuk voor stuk goede voetballers. De AZC-ers zijn vertrokken, een aantal Ulrummers van dat team van toen spelen nu nog bij VVSV’09.


Je hebt nu een broodboetiek in Zoutkamp sinds hoeveel jaar doe je dat al.
Sinds november 2007 heb ik een zgn. bakkerswinkel in Zoutkamp overgenomen, Dus al bijna 3 jaar. Hiervoor heb ik in de bedrijfscatering gewerkt. Dat was een hele leuke periode, maar het werd na 10 jaar tijd om eens iets anders te gaan doen.

Heb je met de broodboetiek ook voordeel van het feit dat je in Zoutkamp
door je voetbalcarrière toch redelijk bekend bent?
Ik weet niet of het altijd een voordeel is dat iemand mij kent (Haha)...Heel veel mensen kennen mij als de dochter van Hummel van discotheek “de Paardestal “in Ulrum. Natuurlijk heb ik vele jaren gevoetbald in Zoutkamp en daardoor veel mensen leren kennen. Maar ook door mijn vriendschap met Stieneke van Dam ( van kapsalon Hair2Hair) die al vijfentwintig jaar  duurt  heb ik veel mensen leren kennen. Het scheelt altijd dat je mensen, klanten bij naam kunt noemen. Ook als iemand een bestelling bij me doet en ik niet naar hun naam hoef te vragen. Van de meesten weet ik ook waar ze wonen en dat scheelt met bestellingen bezorgen. Ik heb de indruk dat de mensen het zelf ook als prettig ervaren dat ze bij de naam worden genoemd.


Volg je het dames en meisjesvoetbal nog steeds bij nu VVSV’09?
Ja, af en toe hoor ik nog wel eens wat er op de velden gebeurt, en niet alleen van de dames en meisjes teams. Traditie getrouw kom ik de “pinkstervrijdag avond“even langs in Zoutkamp in de hoop oud dames te treffen langs de lijn om bij te kletsen tijdens de wedstrijd oud dames - jong dames. Mijn dochter Lynda (bijna 18) heeft af gevoetbald bij UVV ’70 en nu dus VVSV ‘09.Die stopt er nu weer mee ivm haar werk op de zaterdagen in een kapsalon in Bedum Mijn zoon Patrick ( 15) is begonnen als keeper bij de F’jes van UVV’70.Inmiddels is hij veldspeler ( linksbenig en volgens mij speelt hij ook op linksvoor of spits) bij de C-junioren, en volgend seizoen dus bij de B’s. Als het zo uitkomt kijk ik graag nog even bij het 1 e elftal in Ulrum, maar dan alleen de 2e helft, want de zaak is tot 15.00u open op zaterdag. Verder kom ik weinig op het voetbalveld doordat mijn werk dat niet toelaat.

Een gewetens vraag voor jou. Als in jou tijd het betaalde damesvoetbal had
bestaan zou jij er alles voor hebben gehad om dat te bereiken.

Welnee, ik heb voetbal altijd gezien als een hobby en nooit gedroomd dat voetballen mijn werk zou worden. Voetbal was voor mij een uitlaatklep waar ik vele jaren niet zonder kon, ik ging voor prestatie, maar vooral voor de beleving, gezelligheid en sociale contacten.

Wat was voor jou het hoogtepunt uit jouw carrière als voetbalster.

Ik kan me niet herinneren dat ik ooit met mijn team ook maar iets heb gewonnen of dat we kampioen zijn geworden. Ik heb met veel dames gevoetbald, gelachen en hier en daar een traan gelaten. Er zijn hele leuke situaties geweest en ook minder leuke momenten. Belangrijk was voor mij het team gevoel.

 

zeester

Het Zeester dames Elftal uit het seizoen '87-'88 met op de achterste rij: Johan Staal(trainer/coach), Anita Benes, Ans Korhorn, Durjet Bolt, Anita Hummel, Angela Leegwater, Elly Mollema, Irene Postma en Kees van Ham.

Voorste rij: Wendy Zuidersma, Jeanette Snor, Rennie Bronkema, Tineke Korhorn, Ina Bloem en Adri Valkema.
 

 

Vaak hoor je dat voetballen niets voor dames en meisjes is en waarom deel

jij die mening niet.

We leven in een maatschappij dat de verschillen tussen jongensdingen en meisjesdingen steeds kleiner worden en zelfs hier en daar verdwijnen. Dat geld niet alleen voor de sport maar raakt heel veel andere vlakken…en gelukkig maar. Jongens turnen ook en trekken roze kleding aan …en daar is alles wel mee gezegd.

Zien we jou nog weleens als leidster bij een team van VVSV’09 in de
toekomst en wat vind je van de fusie.
Ik vind de fusie wel oké, en zeker met het vizier op de toekomst gericht kan het alleen maar gunstig uitpakken, niet alleen op sportief  maar zeker ook op financieel gebied. Ik voorzie dat de kleine clubs geen toekomst hebben, omdat de gemeentelijke geldstekker er steeds meer uitgetrokken word. Nee, ik ambieer zeer beslist geen functie meer binnen het voetbalgebeuren. Dat is voor mij klaar. Momenteel heb ik hier ook geen tijd meer voor door de bakkerij, en als je ouder word veranderen je interesses ook. Wat heel veel mensen niet weten van mij is dat ik al jaren veel tijd besteed aan genealogie / stambomen en familie geschiedenis. Voor de rest ben ik heel veel bezig met de geschiedenis van Ulrum. Ik verzamel o.a. foto’s, ansichten, en ander beeld en geluidsmateriaal.


Waarom wordt Nederland wereldkampioen volgens jou of juist niet
Ik houd me niet bezig met de vraag wie er kampioen wordt. Voetbal is een onvoorspelbaar spelletje. Er hangt veel van de conditie en persoonlijke situatie van de spelers af. Je kunt een super voetballer zijn, maar soms heb je ook echt het geluk aan je zijde nodig, en de scheidsrechter. Ook twijfel ik aan de veiligheid van zowel de spelers als de supporters. Nu er zoveel over gesproken word, lijkt het me niet dat je van zulke omstandigheden lekker relaxed bent. We zullen zien hoe het daar in Afrika gaat, ik ga zeker een aantal wedstrijden kijken; veilig thuis!