Een rondje langs de velden in Feerwerd met Wobbe de Vries en Martine.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Een rondje langs de velden van was altijd en leuke rubriek die eigenlijk door mijn eigen schuld een beetje naar de achtergrond verdween. Gistermiddag bedacht ik opeens dat het rondje weer terug moest komen want nog steeds maak ik leuke, bijzondere en opmerkelijke dingen mee tijdens mijn bezoeken aan de voetbalvelden in Noord-Groningen.

1390162191Npic01

Spelmoment uit het duel Ezinge-VVSV'09  Foto: Ite Wiersema.

Zaterdag 18 januari stond het duel Ezinge-VVSV’09 voor mij op het programma. Een duel dichtbij huis en een streekderby die vooral voor VVSV’09 grote belangen kende. Grote belangen omdat de fusieclub bij aanvang van de tweede seizoenshelft op een derde plaats stond wat aan het einde van de rit weleens de nacompetitie kon betekenen. Een wedstrijd waar verder aardig wat publiek op afkwam waar een artikel op www.puurvoetbalonline.nl mede debet aan was want dat vertelde Wobbe de Vries. De oud-trainer van onder andere Ezinge las op Puurvoetbalonline van het duel in Feerwerd en besloot daarom de streekderby te bezoeken.

Toen ik Wobbe zag lopen dacht ik nog even aan een link met VVSV’09 waar men nog geen opvolger voor de naar OKVC vertrekkende Wim Nubé had gecontracteerd. Maar de oud-trainer had opmerkelijk nieuws want hij had enkele weken eerder het besluit genomen dat er aan zijn carrière als hoofdtrainer een einde was gekomen. De Vries, die vorig seizoen in december opstapte als trainer van Rood Zwart Baflo was er klaar mee, ‘Ik heb enkele weken geleden de knoop doorgehakt om niet meer als hoofdtrainer actief te willen zijn. Daar zijn meerdere factoren debet aan zoals mijn werkzaamheden. Maar ik zal niet ontkennen dat het vroegtijdig vertrek bij Rood Zwart Baflo ook mee heeft gespeeld. Je komt op een gegeven moment op een punt dat je een bepaalde keuze moet maken en die heb ik nu genomen. Als ik op het gebied van trainen nog iets ga doen zal dat hooguit als jeugdtrainer zijn maar meer ook niet.”

We raakten verder in gesprek en ik begreep Wobbe steeds meer want op een gegeven moment komt er toch een generatiekloof. Of je wilt of niet, op een gegeven moment snap de jeugd jou niet meer. Andersom snatp een oudere trainer de jongere garde in de selectie soms ook niet meer. De ene trainer zal dat eerder ervaren dan een andere maar ik denk wel dat een negatieve ervaring zoals Wobbe de Vries is overkomen dat proces versnelt.

Ondertussen ging het duel in Feerwerd verder en opeens gonsde de naam van een kandidaat voor het hoofdtrainerschap van VVSV’09 rond. Een naam uit de buurt van Ulrum en waar ik niet raar van op keek maar omdat het geruchten zijn de naam niet van zal noemen. Opeens kwam er een sms uit het ,verre’ Ezinge met de tekst, ik ben onderweg naar Feerwerd, kus. Dat betekende dat Martine aan de wandel was gegaan en met nog een half uur te spelen op het sportveld in Feerwerd arriveerde.

Naast dat ik het ontzettend leuk vond dat ze er aan kwam lopen is het prachtig om iemand die eigenlijk nog nooit een amateurwedstrijd heeft gezien over een duel als Ezinge-VVSV’09 te horen praten. Ik zal niet alles opschrijven wat ze er van vond  maar één conclusie trok deze ,kenner’ wel: ze vond veel spelers te dik. En vlot daarachteraan kwam de opmerking ,volgens mij moeten ze een beetje harder trainen.’

Ik moest daar wel om lachen maar legde haar maar even uit dat er hier gevoetbald werd op een niveau waarbij werkzaamheden, een feestje, studie en verjaardagen vaak verkozen worden, of moesten worden, boven het bezoeken van een training. Een duidelijke uitleg schijnbaar want verder commentaar bleef achterwege.

Zo werd het een bijzonder rondje in Feerwerd met Wobbe, Martine en lenteachtige omstandigheden tijdens een wedstrijd die door de gasten terecht met 0-4 werd gewonnen.