Vrijwilligers achter de bar riskeren boete

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Per 1 januari 2014 riskeren de vrijwilligers die achter de bar staan een boete bij een controle op de nieuwe Drank en Horecawet.
wij verkopen

Deze boete wordt uitgedeeld als blijkt dat tijdens de controle te jonge clubleden bijvoorbeeld een biertje drinken. Met deze nieuwe wet is de leeftijdsgrens voor het gebruiken of in het bezit hebben van alcoholische drank verhoogd van 16 naar 18 jaar. Clubs nemen maatregelen om hun vrijwilligers te beschermen. De vrijwilligers achter de bar zijn (wettelijk) verantwoordelijk voor uitgifte van de drankjes en als bij een controle blijkt dat jongeren onder de 18 jaar een biertje of andere alcoholische drank drinken dan is de boete voor het barpersoneel. Het zou heel goed kunnen dat in een druk moment een ouder iemand meerdere biertjes heeft besteld en deze aan jongeren onder 18 heeft gegeven. Het is aan het barpersoneel om te bewijzen dat niet zij de alcohol aan de jongeren heeft verstrekt. Om hun vrijwilligers achter de bar en tap nu te beschermen tegen boetes plaatsen meerdere clubs camera’s in de kantine en bij de bar. Wanneer nodig kunnen die camerabeelden de controleur duidelijk maken dat het barpersoneel geen enkele blaam treft en dus geen boetes hoeven te betalen. Dus een vorm van bewijslast achteraf en goed dat clubs dit voor hun eigen mensen regelen. In de kantines moeten ook per 1 januari 2014 de mededeling van de Drank- en Alcoholwet hangen om bezoekers op de nieuwe leeftijdsgrens te wijzen. Bij het toch uitdelen van drank aan jongeren onder de 18 door leden en bezoekers doen clubs er verstandig aan om deze mensen hierop

Bovenstaand bericht las ik op www.leeuwarderclub.nl en dan denk je wel even, als club maar zeker als vrijwilliger ben je er mooi klaar mee. Los van het besluit om geen alcohol aan personen van jonger dan 18 te verstrekken legt de overheid wel een zware last op de schouders van een vrijwilliger die als barkeeper fungeert. Binnen iedere vereniging kent iedereen wel een beetje maar dat geldt niet voor de gasten die op bezoek komen en tijdens de nazit even een meter bier voor het hele team bestellen. Dat is toch even een ander verhaal en waarbij de verstrekker dus verantwoordelijk voor is als daar iemand van onder de wat voor clubs zal betekenen dat het een lastig verhaal wordt om barpersoneel te vinden. Er zal namelijk geen vrijwilliger zijn die zit te wachten op een boete omdat hij of zij niet weet of die persoon wel of geen 18 jaar is.

Veel verenigingen gaan over tot het plaatsen van camera’s wat weer extra kosten met zich meebrengt. Kosten die voortkomen uit een betuttelende rol van de overheid en waar enkele controleurs voor worden aangesteld die dat ook daadwerkelijk komen controleren. Dat zullen waarschijnlijk controleurs zijn van het type die nu al veel clubs het bloed onder de nagels vandaan halen door anoniem over de sportparken te sluipen of ze nog ergens iets kunnen vinden waardoor een goedwillende amateurclub weer een boete mag betalen.

Het takenpakket van de vrijwilligers wordt door dit soort maatregelen steeds meer uitgebreid en zal er toe leiden dat mensen gaan zeggen, ga mijn deur maar voorbij want hier heb ik geen zin in. Dat is leuk voor een vereniging die het van zijn vrijwilligers moet hebben omdat het inhuren van betaalde krachten betekent dat je de tent kunt sluiten. De maatregel gaat vanaf vandaag, 1 januari 2014, in en dat betekent dat het de komende dagen op de traditionele nieuwjaarsvisites uitkijken geblazen is. Want reken maar dat de controleurs op pad gaan om te kijken of er al wat te, snaaien’ valt.