Leekster Voetbalgala eert Gerrie Mühren

Geschreven door Gerard Bosman op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Op donderdag 19 september 2013 kwam oud-Ajacied Gerrie Mühren te overlijden. Gerrie was een bescheiden maar ook op het Leekstervoetbalgala een graag gezien persoon.


1388149144Ngerrie
In Leek stond Gerrie Mühren bekend als “Ambassadeur van het Leekster Voetbalgala”. De Volendammer sloeg bijna geen Gala over en voelde zich nauw betrokken bij het toernooi. Gerrie stond niet graag op de voorgrond, maar durfde wel het woord te nemen. Hij verrichtte een aantal malen de loting,jaarlijks zo’n anderhalve maand voorafgaand  aan het Gala. Tijdens die lotingen was hij goed van de tongriem gesneden en trakteerde het publiek op talrijke anekdotes uit zijn voetballoopbaan. Gerrie Mühren was er vanaf het begin van het Leekster Voetbalgala bij. Hij kwam altijd graag naar Leek. “In januari heb ik de automatische piloot op Leek staan”, vertelde hij wel eens.

Gerrie was altijd aanvoerder van het All Star Team met onder anderen Edwin Grünholz in de gelederen. Gerrie was een mooie technische voetballer, die zowel in de zaal als op het veld uitstekend uit de voeten kon. Een specialiteit van hem was het nemen van een strafschop achter het standbeen langs. Dit heeft hij een aantal malen tot groot plezier van het publiek laten zien. Het laatste jaar, de 27e editie, moest Gerrie noodgedwongen verstek laten gaan. Gerrie lag toen in het ziekenhuis. Hij belde vanaf z’n ziekbed om ons succes te wensen met het toernooi. Anderhalve maand daarvoor verrichtte hij nog wel de loting. Toen begon de ziekte zich al te tekenen. Hij leed aan de beenmergziekte MDS en kreeg regelmatig bloedtransfusies. “Vele wedstrijden gewonnen, maar deze wedstrijd was niet te winnen”, stond zeer treffend bovenaan de rouwadvertentie.

Twee keer eerder meldde Gerrie zich af. Dat was na de Volendamse cafébrand in 2001 en een keer toen hij met de oud-internationals in Oostenrijk moest spelen. Hij belde toen wel en zei, dat hij liever naar Leek was gekomen. Gerrie werd 67 jaar.

Vanwege de grote betrokkenheid heeft het bestuur besloten een prijs naar hem te noemen namelijk de Gerrie Mühren-trofee, die wordt uitgereikt aan de “ beste speler” van het toernooi. Dit wordt geen wisselprijs, doch een vaste prijs, die de winnaar mag houden. Het instellen van deze prijs, wilde het bestuur niet doen zonder toestemming van de familie Mühren. Met het instellen van deze prijs blijft Gerrie in onze harten en zal hij nog lang herinnerd worden, zo betoogde het bestuur. De familie Mühren vond het idee geweldig en ging hier absoluut mee akkoord. “Gerrie was inderdaad ontzettend begaan met dit toernooi. Alles moest wijken om bij dit toernooi aanwezig te zijn”, zo schreef zoon Johan. De familie staat vierkant achter het initiatief en besloot om tijdens de finaleavond op 11 januari 2014 met 7 personen sterk naar Leek te komen. Onder hen is ook de vierjarige dochter van zoon Johan genaamd Jeanne. Haar aanwezigheid betekent, dat er na 11 januari vier generaties Mühren op het toernooi zijn geweest, want 25 jaar geleden kwam ook overgrootvader Mühren op het toernooi. Met wandelstok moedigde hij zijn zonen Gerrie en Arnold destijds aan. De familie Mühren voelt zich moreel verplicht om zelf de prijs aan de winnaar te overhandigen. Zo krijgt de prijs een meerwaarde als de Gerrie Mühren-trofee en nog eens een meerwaarde, omdat de prijs door de familie wordt uitgereikt.

Door: Gerard Bosman