Handhaven heeft in Bedum,Winsum en Loppersum een verschillende betekenis

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De winterstop is aangebroken en dat betekent dat er binnen veel verenigingen even teruggekeken wordt naar de prestaties die er tot nu toe behaald. Puurvoetbalonline gaat ook even terugblikken naar de verrichtingen van de verenigingen in het verspreidingsgebied van de Ommelander Courant waarbij de eerste aflevering zal gaan over SV Bedum zaterdag, Viboa en SC Loppersum.

svBedum

SV Bedum-zaterdag


In Bedum verdwenen CVVB en Bedum van het toneel en werd op `1 juli de fusieclub SV Bedum gelanceerd. Een nieuwe vereniging die ook nog eens een kunstgrasveld mocht begroeten wat geen overbodige luxe was. Voor het seizoen waren de verwachtingen dat SV Bedum zaterdag zich mede door het voordeel van het kunstgrasveld als een stevige middenmoter moest kunnen profileren. Helaas voor de Bedumers pakte dat echter totaal anders uit want het team van Marius Hendriks staat op dit moment met 11 punten uit dertien duels op een 13e plaats met een punt voorsprong op rode lantaarndrager Oeverzwaluwen. Dat is teleurstellend en wat trainer Marius Hendriks na het laatste duel tegen Buitenpost’, dat met 5-2 verloren ging, ook aangaf. ‘We gaan nu heel vervelend de winterstop in.”

Een terechte constatering maar er kan ook geconstateerd worden dat het kunstgras het team nog niet veel heeft opgeleverd. Van de zeven thuisduels werden er drie verloren, twee gelijk gespeeld en twee gewonnen. Dat betekent dat je als thuisploeg dertien punten hebt laten liggen en dat is veel. Maar ook in uitduels houdt het niet over wat de punten betreft want van de in totaal elf punten werden er vier in uitduels behaald.

Over twee weken vertrekt Bedum-zaterdag naar Marbella voor een onder de amateurclubs steeds populairder wordende trainingskamp. In Marbella zal de eerste basis gelegd moeten worden voor een sterke tweede seizoenshelft om zich te handhaven in de eerste klasse. Met nog dertien duels te gaan is het natuurlijk nog geen vijf voor twaalf maar de ervaring heeft wel geleerd dat in een tweede seizoen vaak uitslagen voorkomen waar je als club in de onderste regionen niet blij van wordt.

Viboa

Viboa

Viboa kende in het seizoen 2013 een geweldige periode waarin alles bijna lukte tot dat de blessures waar het team door geteisterd werd een te zware wissel trokken. Dat verval zette zich in het huidige seizoen voort en dat was een stevige teleurstelling in Winsum. In het eerste duel tegen Noordscheschut werd er gewonnen maar de twee duels daarna, tegen LTC en Oranje Nassau leverde maar een punt op. Het vierde duel tegen Balk werd vervolgens weer gewonnen die echter gevolgd werden door vijf duels zonder punten. In de daarop volgende vier duels werden er vijf punten behaald waardoor Viboa op dit moment door een beter doelsaldo dan Omlandia op een 11e plaats staat met twaalf punten uit dertien duels. Een plaats waar Viboa niet hoort maar waar ook nu weer een vracht aan blessures mede debet aan zijn.

In de tweede helft zullen de Winsumers onder leiding van de vertrekkende Marc van Meel, die opgevolgd gaat worden door Zephnad Wattimury, daarom alle registers open moeten trekken om niet in de mallemolen van degradatievoetbal terecht te komen. Het voordeel voor de Winsumers, en wat ook een beetje voor de buren uit Bedum geldt, is dat het verschil tussen nummer vijf, Olde Veste ’54, en Viboa maar vijf punten bedraagt. Dat zorgt voor een spannende tweede seizoenshelft waarbij Viboa niet nog meer blessureleed te verwerken krijgt binnen een selectie die door het vroegtijdig vertrek van enkele spelers toch al uitgedund is.


scloppersum

SC Loppersum 

SC Loppersum verbaast sinds dat het naar de tweede klasse promoveerde ieder seizoen weer vriend en vijand. Want steeds hoor je weer, het zal nu toch wel een keer afgelopen zijn dat het zich in de tweede klasse weet te handhaven. Maar de Lopsters bewijzen nu al vier seizoenen het tegendeel en waar trainer Jaap Danhof een belangrijke schakel in is. Danhof, woonachtig in Loppersum, kent de club natuurlijk als zijn broekzak want hij tekende in november voor zijn zevende seizoen bij. Dat betekent dat hij ook van alle spelers een prima beeld heeft want er zijn de laatste jaren aardig wat spelers die vanuit de eigen jeugd de stap naar het eerste gemaakt hebben.

Handhaven als doelstelling en vanuit die gedachte zien waar het schip strandt, is de werkwijze van Jaap Danhof die daardoor nooit voor onnodige druk bij zijn selectie zorgt. De Lopsters staan op dit moment op een derde plaats met 23 punten uit twaalf wedstrijden en dat mag weer als een prima prestatie worden gezien van een vereniging die als hecht mag worden beschouwd. Dat laatste is ook de kracht van SC Loppersum die ook in de tweede helft absoluut een rol van betekenis gaat spelen.