Sven Johannes(Noordpool C1): Het publiek oordeelt te snel over keepers

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Sven Johannes voetbalt voor het C-elftal van zaterdag vierdeklasser Noordpool en kreeg net als zijn teamgenoten van Puurvoetbalonline een aantal vragen voorgelegd die ze mochten beantwoorden voor de nieuwe rubriek op www. Puurvoetbalonline.nl. Een rubriek met als titel, Het Puurvoetbalonline-jeugdteam van de maand.

1388060564N7275 584765481543550 1406875740 n

Swen jij voetbalt voor de C-junioren van Noordpool. Heb jij altijd al voor Noordpool gevoetbald:
Nee, ik heb niet altijd voor Noordpool gevoetbald. Ik ben ongeveer 9 jaar geleden verhuisd (ik ben 15 jaar). Ik heb daarvoor in Muntendam gewoond en daar gevoetbald bij VV Muntendam. Dit was niet erg lang overigens want ik voetbal sinds mijn 6e. Ik ben begonnen als verdediger, maar al snel ben ik keeper geworden.

Ik zag dat jouw positie keeper is. Wat is er leuk aan de positie in het doel: Keepen heeft zowel leuke kanten als minder leuke kanten. Het geeft een kick als je een onmogelijke bal pakt. Je hebt ook een belangrijke positie: presteert de keeper een wedstrijd slecht dan is de wedstrijd meestal verloren. Vooral het keepen tegen sterkere tegenstanders is een uitdaging. Echter zoals ik al zei heeft het ook mindere kanten. Zo wordt er bijvoorbeeld erg snel vanaf de kant gezegd dat een bal houdbaar was, terwijl dit uit het oogpunt van de keeper niet zo was. Ook is het heel gemakkelijk om te zeggen dat iemand slecht keept, maar is dit wel zo? Een keeper lost immers andermans fouten op: Als de verdediging foutloos speelt, hoeft de keeper niets te doen. Ook krijgt een keeper meestal slechts een paar ballen, dus veel minder kansen om te laten zien wat hij of zij kan in vergelijking met een speler.

Jullie worden dit jaar gecoacht door Bert van der Meer en Jos Klip en getraind door Bert en Geert Jan Zijlstra. Wat heb jij tot nu toe het meeste geleerd van dit drietal: Er wordt bij ons vooral veel getraind op verschillende opbouw mogelijkheden. Ook is er vaak genoeg gehamerd op dat we als team voor elkaar door het vuur moeten gaan, wat de afgelopen vier weken niet is gebeurd. Verder leer ik veel bij mijn keeperstrainer Mark Batema. Ik heb vooral veel geleerd over hoe ik me moet opstellen in het doel en een boel techniek. Ook al heb ik veel trainingen gemist in verband met school en blessures aan het begin van het jaar, heb ik toch veel geleerd. Mijn verbeterpunten zijn hoge ballen en meer coachen (los roepen).

 Noordpool is: Binnen een mooie club zijn we een goede ploeg waar goed met elkaar om wordt gegaan. Het huidige seizoen is er veel veranderd qua trainingen en beleid.

Je volgt het voortgezet onderwijs. Zorgt dat er voor dat het soms lastig is om te trainen: Ja dit is voor mij erg lastig. Ik doe klas 4 van het gymnasium. Tot klas 3 heb ik nog niet veel moeite gehad om het huiswerk te combineren met voetbal, maar in de 4e gaat het tempo héél erg omhoog. Vooral aan het einde van de periodes is het erg zwaar. Meestal ben ik erg laat vrij en daarbovenop komt dat mijn school in Groningen is en ik daardoor ook nog een uur reistijd heb. Vooral op woensdag en donderdag, wanneer ik (keepers) training heb, is het vaak erg lastig. Op die dagen ben ik om half 6 thuis en heb ik meestal erg veel huiswerk. Ik ben blij als ik een training in de week haal. Voetbal is leuk, maar school gaat áltijd voor.

In Uithuizen ligt een kunstgrasveld en een natuurgrasveld. Waar gaat jouw voorkeur naar uit en waarom: Mijn voorkeur gaat uit naar kunstgras, maar alleen als het geen schurend kunstgras is. Waarom? Ik vind het lekkerder spelen. Als je duikt glij je door en lig je niet direct stil, dit is voor een keeper beter tijdens de één op één situaties. Ook is er geen modderpoel voor het doel wanneer het geregend heeft, wat op natuurgras velden meestal wel zo is. Een modderpoel is meestal erg hinderend, omdat je schoenen erin vast kunnen blijven zitten en je hierdoor net te laat bij de bal bent.

Tegenwoordig zijn voetbalschoenen vaak fel gekleurd. Wat hebben jouw schoenen voor kleur: Momenteel blauw met oranje. Ik ben normaal een liefhebber van zwart met wit, maar ik had voor de verandering een keer gekleurde schoenen genomen en het is me eigenlijk wel bevallen, maar maakt het veel uit welke kleur je schoenen heeft? Het gaat er toch om hoe goed ze spelen?

Op dit moment is Vitesse koploper in de eredivisie maar wie wordt volgens jou kampioen van Nederland: Dat is moeilijk te voorspellen en daar heb ik ook geen oordeel over.

Nederland heeft stevig geloot voor de eindronde op het WK in Brazilië. Hoe ver gaat Nederland volgens jou op het WK komen: Ik verwacht dat Nederland de eerste ronde door kan komen met Spanje als 1e en Nederland als 2e. Daarna denk ik dat het erg moeilijk wordt voor Nederland, aangezien er heel veel sterke landen zijn waar ik ze nog niet 1 2 3 van zie winnen.

Jij bent bij iedere thuiswedstrijd van het eerste elftal van Noordpool aanwezig: Nee, ik heb meestal genoeg huis- en leerwerk te doen en wanneer dit af is heb ik nog genoeg andere zaken te doen.

Wat is volgens jou de beste voetballer in de eredivisie: Hier heb ik geen oordeel over. Ieder heeft zijn kwaliteiten. Kun je een keeper met een speler vergelijken? Kun je een spits met een verdediger vergelijken? Nee, er is dus niet iets als “de beste speler” naar mijn idee. Bovendien is voetbal een teamsport en niet individueel. Je presteert als team. Je mag nog zó goed zijn, maar zonder een team red je het niet.

Als jij voor een keer Louis van Gaal moest vervangen hoe zou het Nederlands Elftal er die dag uit zien: Ik zou het spel aanhouden waar de spelers op getraind hebben, want naar mijn mening spelen ze dan het best. Verder zou ik ze motiveren om tot het uiterste te gaan, maar wel op een positieve manier.

Met wie zou jij wel een dagje willen ruilen en waarom: Ik heb niet echt een voorkeur om met iemand te willen ruilen. Ik ben wie ik ben en ik ben er tevreden mee. Waarom zou ik willen ruilen met iemand? Omdat diegene iets bijzonders heeft gedaan of ergens goed in is? Je kunt zelf ook genoeg bereiken, als je wilt.