Fusieclub Grootegast: Een voetbalclub met ambitie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

In het kader van het vergroten van de naamsbekendheid van Puurvoetbalonline was ik zaterdag enkele weken te gast bij Fc(Fusieclub) Grootegast. Een ambitieuze vierdeklasser die in de toekomst graag een paar stappen op de sportieve ladder wil maken.


1387778488N841246 328968420548888 1382803431 o

Het was nog vroeg maar toch was er ook deze zaterdagmorgen al veel bedrijvigheid op sportpark Grootegast-Doezum, de thuishaven van Fc Grootegast. Er werd namelijk nog volop gevoetbald door de jeugd van Fc Grootegast terwijl er elders aardig wat duels vanwege de slechte toestand van de velden geen doorgang konden vinden.In voorzitter Henk Top had ik de juiste persoon getroffen die mij de nodige informatie over de plannen en de huidige situatie van Fc Grootegast kon vertellen. ‘‘Fc Grootegast is een bloeiende vereniging want deze week is net bekend geworden dat wij op dit moment een voetbalvereniging met 500 leden zijn. Dat is een groot aantal wat zich bijvoorbeeld vertaalt naar zes senioren, een damesteam en vierentwintig jeugdteams. Daar zijn wij heel trots op maar wat in mijn beleving ook betekent dat wij met het eerste team te laag spelen. Ik ben namelijk van mening, en men kijkt je dan weleens raar aan als je dat zegt, dat ons eerste elftal eigenlijk door moet groeien naar de tweede klasse. Natuurlijk weet ik ook wel dat het hebben van zes seniorenteams zoiets niet garandeert maar die ambitie moet je wel durven uitspreken.”

Kunstgrasveld

We besluiten een rondje over het sportcomplex te maken wat sinds deze zomer is uitgebreid met een kunstgrasveld. Een prachtig veld waarbij, zo verteld de preses van Fc Grootegast, men als bestuur niet over een nacht ijs is gegaan. ‘We hebben aardig wat kunstgrasvelden bekeken en met dit veld hebben we voor wat korter gras gekozen. Dat schijnt nog weer beter te zijn dan het voorgaande hebben we ons laten vertellen. Maar om eerlijk te zijn, ik ben een liefhebber van natuurgras en wat dat betreft ben ik blij dat ons hoofdveld in april 2014 volledig over de kop gaat en van een nieuwe grasmat wordt voorzien.”

Dat dit geen overbodige luxe is blijkt uit de woorden van Henk Top die vertelt dat de huidige grasmat al een groot aantal jaren dienst heeft gedaan en daarom ook nodig aan vervanging toe is. Een andere verbetering is de renovatie van het trainingsveld die duidelijk zichtbaar een paar centimeter is opgehoogd en er nu zelfs in december nog als een voetbal veld bijligt en niet in een modderpoel is veranderd.

Alle lopende en pratende komt vervolgens zijn eigen rol als voorzitter tersprake en waar Henk Top heel openhartig over is. ‘Ik ben  inmiddels  64 jaar en hoop dat er snel iemand komt die mijn taak als voorzitter op zich wil nemen. Begrijp mij goed hoor, ik doe het niet met tegenzin maar mijn voorkeur gaat uit naar iemand die ongeveer twintig jaar jonger is. Ik ben in een fase van mijn leven gekomen dat ik graag dingen wil doen die spontaan opkomen, zoals op vakantie gaan en als je voorzitter van een voetbalvereniging bent is dat in een voetbalseizoen toch wat lastig. Maar nogmaals ik klaag niet hoor maar geef alleen maar aan wat ik graag zou willen.”

Zijn laatste woorden kloppen zeker want enthousiast vertelt de voorzitter over de diverse vrijwilligers die Fc Grootegast sterk maakt en de nieuwbouwplannen wat een verbeterd onderkomen voor de leden en gasten op sportpark Grootegast-Doezum betreft. ‘Wat de nieuwbouw betreft zijn we in gesprek met de gemeente Grootegast en ik moet zeggen, die gesprekken verlopen voorspoedig. In het voorjaar wordt ook daar een start mee gemaakt dus wat dat betreft kunnen we van een ware metamorfose van ons sportcomplex spreken. “

Automatisch komt het gesprek ook op de kosten die het draaiende houden van een voetbalclub met zich meebrengt en dat zijn bedragen waarbij de inbreng van sponsoren onontbeerlijk is weet ook Henk Top. ‘Tegenwoordig kun je niet meer zonder sponsoren om een club draaiende houden en dat besef is binnen Fc Grootegast zeker aanwezig. Op sponsoren moet je zuinig zijn want als die in groten getale zouden afhaken wordt het een lastig verhaal om je ambities uit te voeren. We hebben onze ambities, op termijn doorstoten naar de tweede klasse, durven uitspreken door als opvolger van Marcel Poll een trainer, Johan Wardenier, aan te trekken waarvan wij denken dat hij ons naar een nog hoger plan kan brengen. Johan Wardenier heeft dat bij CSVH ook bewezen en vandaar dat wij ook blij zijn met zijn komst naar Fc Grootegast. We konden al vroegtijdig op zoek naar een nieuwe trainer want onze huidige trainer Marcel Poll gaf vroegtijdig aan dat hij na dit seizoen zou vertrekken. Marcel ligt trouwens prima binnen de club want het is een trainer die je ook zaterdagsmorgens bij onze jeugd een wedstrijd ziet fluiten. “

Zo lopen we verder over het complex en laat Henk Top vol trots enkele kleedkamers zien die kortgeleden nog gerenoveerd zijn en als basis zullen dienen voor de aanstaande nieuwbouw op het complex aan de provincialeweg te Doezum. Een complex wat zoals de voorzitter deze zaterdagochtend vertelt een ware metamorfose zal ondergaan en een belangrijk onderdeel zal zijn in de stappen die de zaterdagvereniging uit Grootegast wil gaan maken. Stappen die naadloos aansluiten bij de ambities van Johan Wardenier die bij zijn nieuwe club voldoende mogelijkheden ziet om de sportieve plannen van de nu nog vierdeklasser te realiseren. ‘De ambities van Fc Grootegast klinken mij als muziek in de oren. Verenigingen die hun ambitie durven uitspreken spreken mij namelijk erg aan. In de gesprekken merkte je dat het binnen alle geledingen leeft om er met elkaar wat moois van te willen maken. Als trainer is het dan fantastisch als je daar je steentje in kunt bijdragen. ”

Dat waren ook de woorden van voorzitter Henk Top, iedereen binnen de club wil zijn steentje op wat voor manier dan ook bijdragen, die in eerste instantie een beetje verbaasd was over de belangstelling die Puurvoetbalonline had voor Fc Grootegast. Maar tijdens onze wandeling op het sportcomplex werd steeds duidelijker dat de keuze van de website die het amateurvoetbal in de provincie Groningen wil promoten om Fc Grootegast wat nadrukkelijker te volgen geen verkeerde geweest. Want steeds meer bleek dat we met onze ideeën en ambities op een lijn zaten zodat we direct in het nieuwe jaar gaan beginnen met dat wat Puurvoetbalonline graag wil en waar het eerste gesprek met voorzitter Henk Top een prima start van was. De bezoekers van Puurvoetbalonline kennis laten met Fc Grootegast en zijn leden waarvan we hopelijk velen een podium kunnen geven die ook zij verdienen.