Een open brief aan ,Ulrum'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Er een eigen mening er op nahouden maakt iemand vaak niet bij iedereen geliefd. Daar moet je ook niet moeilijk over doen behalve als er zaken bijgehaald worden die de waarheid tekort doen.
johan


Zaterdag was ik aanwezig bij het duel Stedum-VVSV’09. Het duel tussen nummer zes Stedum en nummer twee VVSV’09. Een mooi affiche want ook vorig jaar bezocht ik dit duel en ook toen werd het een duel dat, ondanks wat fysiek ongemak mijnerzijds, het aanzien meer dan waard was. Daar verheugde ik mij ook deze keer op maar voor aanvang van het duel kreeg ik een andere boodschap te horen.

De perikelen binnen VVSV’09 werd opeens het gespreksthema want er klonken binnen Ulrum wat stemmen op om mijn persoontje maar eens ter verantwoording te roepen. Volgens de spreker vond men mij in Ulrum wel heel erg pro-Zoutkamp  in het artikel wat ik op vrijdag dertien december had geschreven en wat puur en alleen maar over het duel van zaterdag de veertiende december ging.

Mijn verbazing was niet gespeeld want ik wist echt wel wat ik had geschreven maar besloot om 's avonds het artikel toch nog eens door te lezen. Wat mij al door iemand die in Stedum bij het gesprek aanwezig was werd bevestigd, er viel geen woord over de perikelen binnen VVSV’09 te ontdekken.

Dat maakte het allemaal nog vreemder omdat er werd beweerd, die Johan Staal is een 'Zoutkamper’. Nu heb ik nieuws voor iedereen in Ulrum, ondanks dat ik nu in Ezinge woon ben ik al bijna 57 jaar een geboren en getogen Eenrumer die daar jarenlang met plezier heeft gewoond maar nu niet meer terug wil. Dat omdat waar je al 25 jaar weg bent je nooit dat weer vindt wat je toen achter je hebt gelaten. Maar in mijn hart ben en blijf ik Eenrumer en geeft de karakteristieke toren mij van heel ver al het beeld van waar mijn geboortedorp ligt.

Maar mijn mening over de perikelen binnen VVSV’09, ik kon ze niet ontdekken in het artikel en ook niet in de twee die ik op 23 en 26 november schreef. Uiteraard heb ik een mening maar die is niet relevant omdat ik geen lid van VVSV’09 ben en dus niet bij een in alle opzichten vervelende kwestie betrokken ben. Maar de boodschap was duidelijk in Stedum en ergens bevreemdde mij dat, bij sommige personen in Ulrum was ik even ,persona non grata‘. Via mail en de sociale media heb ik niet iets vernomen over datgene wat mij nu voor de voeten werd gegooid en dat is iets waar ik van denk, als je het niet met iets of iemand eens bent kan er toch via mail of telefoon contact gezocht worden.

Want natuurlijk is niet iedereen het altijd met elkaar eens zoals mij een paar jaar geleden met een supporter van Stedum overkwam. De supporter was het niet eens met een punt in een verslag en sprak mij daar op aan. We kwamen er vervolgens samen uit door naar elkaar te luisteren en dat is iets zoals het hoort.

Maar dit ligt anders omdat het je verdedigen tegen iets wat je niet hebt geschreven een lastig verhaal wordt. En wat het ,Zoutkamper’ zijn betreft, ik heb bij Zeester een mooie tijd als dames en jeugdtrainer gehad. Dat is ook het geval geweest bij de andere voetbalclubs waar ik later als jeugdtrainer actief was. Maar in totaal acht jaar actief zijn binnen een gemeenschap zorgt dat je veel mensen leert kennen. Doordat een aantal daarvan ondertussen zijn overleden ben ik de laatste jaren vaker geweest in het vissersdorp geweest dan mij lief was maar dat betekent niet dat ik een ,Zoutkamper’ ben.