Gerard Bosman: Het Leekstervoetbalgala is een feest voor iedereen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Over iets minder dan twee weken gaat het 28e Leekstervoetbalgala weer van start en voorzitter Gerard Bosman verheugt zich ook dit jaar weer op een evenement dat hoog aangeschreven staat in het amateurvoetbal.

gerard


Vraag Gerard Bosman naar iets uit de historie van het Leekstervoetbal en je moet er niet raar van opkijken dat de ere-voorzitter het antwoord direct weet. Bosman stopte na de 25e editie als voorzitter maar keerde voor de 28e editie toch weer terug als voorzitter van het Leekstervoetbalgala. Over de reden van zijn terugkeer doet hij bescheiden tijdens het gesprek. ‘Aan mijn terugkeer moeten niet teveel conclusies verbonden worden. Soms leidt een samenloop van omstandigheden tot iets en dat was in dit geval ook aan de orde.”

Gerard Bosman en het Leekstervoetbalgala zijn met elkaar verweven en dat geldt ook voor de man die er dit jaar helaas niet bij zal zijn. Op 19 september overleed Gerry Mühren op 67 jarige leeftijd aan MDS en als de naam van de balvirtuoos valt is Borgman even stil. ‘Gerry noemde mij altijd vriend maar dat vond ik te veel eer. Hij was een zeer geziene gast en toen hij in 2012 de loting verrichtte was hij al ziek. Ik ben ook heel erg blij dat wij Gerry, die vanaf de eerste editie bij het toernooi betrokken was, op een mooie manier kunnen eren. Op 11 januari zal namelijk de Gerry Mühren-bokaal uitgereikt worden aan de beste speler van het toernooi. “

Gerard Bosman is een liefhebber van technisch begaafde voetballers zoals Edwin Grünholz en Yoshua St. Juste. ‘Ik weet dat er om laatstgenoemde heel veel te doen is geweest en nog steeds is maar als voetballiefhebber geniet ik van dat type speler. We hebben als stelregel dat als een speler lid is van een vereniging hij ook op het Leekstervoetbalgala actief mag zijn.”

Duidelijke woorden van de voorzitter die zeer verbaasd is over hoe het Leekstervoetbalgala ook dit jaar weer onder de deelnemende ploegen en het publiek leeft. ‘Dat is echt iets waar ik mij ieder jaar weer over verbaas want wij werken niet met geldprijzen maar de winnaar wint een beker en voor de rest is er de spreekwoordelijke eer. Dat zegt welk iets over de kracht van het Leekstervoetbalgala en wat ook bij de komende editie niet veranderd zal zijn.

Nog iets minder dan twee weken en dan gaat het spektakel weer los en zal het bestuur van dit prachtig voetbalevenement weer als gastheer fungeren van teams, trainers, leiders, toeschouwers, pers en niet te vergeten sponsoren. Want zonder de laatste categorie zou het Leekstervoetbalgala de deuren wel kunnen sluiten weet ook Gerard Bosman.’ Zonder sponsoren ben je helemaal nergens meer want als je daar geen steun van ondervindt ben je kansloos wat het organiseren van een evenement als deze betreft.

Zo kan Gerard Bosman wel uren doorpraten over het Gala waar hij door de jaren heen werkelijk honderden mensen heeft leren kennen omdat die al vanaf het begin als vaste gasten van het Leekstervoetbalgala betiteld mogen worden. ‘Dat maakt het ook tot een bijzonder toernooi want waar in de beginjaren vaders als voetballers excelleerden zijn het nu de zoons die laten zien dat ook zij tot de betere spelers van het toernooi behoren.