Reactie uit de scheidsrechterswereld: Buitenspel en respect? De bal ligt bij de clubs

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Dat het artikel http://lyt.sr/ukgzg tot de nodige reacties zou leiden had ik wel verwacht. Als het in de voetbalsport namelijk over de buitenspelregel gaat dan gaan namelijk alle remmen los.

1386259543Nimages

De buitenspelregel is dé regel die voor de meeste commotie zorgt binnen de voetbalwereld. Een regel waar de meningen al bijna over verdeeld zijn voordat een wedstrijd is begonnen. Een regel waar tot in het oneindige over gediscussieerd moet worden want we weten allemaal precies hoe het werkt. Mijn opmerking, afschaffen van een regel die alleen maar tot excessen op de velden leidt werd echter door menigeen niet als het juiste gezien omdat velen vinden dat clubs zelf beter met de regels die door KNVB zijn opgesteld moeten leren omgaan.
Vorige week vrijdagmorgen werd ik gebeld door een scheidsrechter die actief is in de A-categorie van het amateurvoetbal. Een scheidsrechter die het bewuste artikel ook had gelezen en die gezien het relaas wat hij afstak dezelfde mening was toegedaan, het verminderen van de excessen moet bij de verenigingen zelf vandaan komen. Een duidelijk verhaal dat ik de bezoekers van Puurvoetbalonline niet wil onthouden.

‘Ik ben als scheidsrechter actief in de A-categorie van het amateurvoetbal maar was in het weekend van 23 en 24 november vrij. Ik werd toen benaderd om een wedstrijd van mijn eigen verening te fluiten. Een duel tussen twee A-elftallen. Uiteraard floot ik volgens de regels zoals we die ook in de A-categorie hanteren waarbij  in de B-categorie een gele kaart betekend dat een tien minuten straf de sanctie is. In het duel gebeurde het inderdaad dat er een gele kaart getrokken moest worden en er een veldverwijzing voor een periode van tien minuten volgde. Wat schetst mijn verbazing, gezien de reacties die op mijn beslissing volgden begreep ik dat dit nog niet eerder voorgekomen. Twee A-Elftallen die tot aan dat moment nog nooit met het fenomeen tijdsstraf te maken hadden gehad. Onbegrijpelijk maar waar en wat mij het beeld gaf van, hier klopt iets niet. We zijn al negen speelronden onderweg en van deze tweeëntwintig is nog nooit één speler met de tien minuten straf geconfronteerd

Dit zijn zaken waar met een beschuldigende vinger naar de clubs gewezen kan worden want door mijn ervaringen op zaterdag 23 november denk ik dat er vaak maar wat, aangerommeld’ wordt in vooral de B-categorie. Dat is namelijk een categorie waar clubscheidsrechters niet goed geïnformeerd worden of, en dat kan natuurlijk ook, te eigengereid zijn om zich te willen aanpassen. De laatste opmerking is misschien een gevaarlijke maar ik heb het meegemaakt dat een al op leeftijd zijnde scheidsrechter Eric Braamhaar even heel vervelend in de rede viel toen hij een vernieuwende regel ging uitleggen. Daar wil ik maar mee zeggen dat niet iedereen open staat voor vernieuwingen.

Maar om even op het, clubverhaal’ terug te komen, ik denk dat verenigingen eens wat meer naar zichzelf moeten kijken. We moeten niet alleen naar de KNVB wijzen als een bond die oplossingen moet aandragen maar clubs moeten de hand meer in eigen boezem steken. Je clubscheidsrechters beter op de hoogte brengen van nieuwe maatregelen die de bond heeft bedacht om het voetbal weer wat netter te maken. Ook kan het in mijn beleving geen kwaad om de uitleg van wat wel en wat geen buitenspel is duidelijk te maken binnen de vereniging. Als je daar als vereniging eens mee begint dan ben je al een eind op de goede weg.

Wat verder ook een prima idee is, en waar sommige verenigingen al mee werken, controle uitoefenen wat betreft het gedrag van ouders, leiders en spelers. Een vorm van controle op houding en gedrag wat ook tot een verbetering van de sfeer in en rond de velden kan leiden. Ik weet dat veel verenigingen het draaien van bardiensten en het meehelpen aan de bekende acties om geld in te zamelen hoog op het, doe-lijstje’ hebben staan. Maar ik zou denken, besteed als club eens wat meer aandacht aan zaken die direct met de voetbalsport te maken hebben. Niet iemand een vlag in zijn of haar hand drukken met de tekst, veel plezier en ondertussen denken van red je maar. Je vrijwilligers begeleiden in wat ze voor jou op de velden doen is in mijn ogen vele malen belangrijker dan het verplicht meehelpen achter de bar of welke actie dan ook.

Dat moet je als club niet willen en dat verdiend de KNVB ook niet. Het afschaffen van regels om iemand zich beter te laten gedragen, gaat daarom te ver. Om het aantal snelheidsovertredingen te verminderen schaffen we de maximumsnelheden toch ook niet af. Op 23 november gingen mijn ogen echt open en bedacht ik mij, wat is die voetbalwereld toch een bijzondere wereld. We willen allemaal dat het respect voor elkaar en de voetbalsport in het bijzonder weer wat terugkomt en ondertussen lapt het merendeel van de clubs de maatregelen die door de KNVB zijn opgesteld, gewoon’ aan zijn laars.”

Een helder betoog van een scheidrechter die van zijn hart geen moordkuil maakte en eigenlijk de vinger op de zere plek legt. Want ik ben het zeker met eens met de opmerking, dat als spelers in de puberleeftijd in negen duels nog geen tien minuten straf hebben meegemaakt er iets goed fout zit. Dan wordt het een verhaal van, laat maar lullen die bond en wij regelen het wel op een andere manier. Dat is precies eender met de buitenspelregel, nadat de arbiter mij een vijftal vragen stelde over wat wel en geen buitenspel was wist ik voldoende. Met de buitenspelregel zijn de meeste voetballers, trainers en overige betrokkenen totaal niet op de hoogte. En om met de woorden te bespreken van een van de vele scheidrechters die de regels van de KNVB wel op de juiste wijze hanteren te helpen zou ik daar als club maar snel wat aan gaan doen.