SJO STEO in het geel blauw naar een mooie toekomst

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Voor aanvang van het seizoen 2013-2014 besloten de voetbalvereniging Stedum en SV TEO om de jeugdafdelingen van beide verenigingen samen te voegen. De belangrijkste reden was dat beide verenigingen als zelfstandig niet meer in staat waren om in alle leeftijdscategorie met een volwaardig jeugdteam uit te komen.

           1385747463Nclose up groepsfoto sjo jeugd 1

Met ingang van het seizoen 2013-2014 voetbalt de jeugd van Stedum en Ten Post onder de naam SJO, Samenwerkende Jeugd Opleiding, STEO. Een naam die is voortgekomen uit de eerste drie letters van beide verenigingen verteld, Arend Koenes, die namens de v.v. Stedum (als plv. jeugdvoorzitter) in het jeugdbestuur van de SJO STEO zit.

‘Over de te voeren naam waren we het snel eens maar dat gold eigenlijk voor alles wel. Beide verenigingen wisten dat ze qua jeugd niet veel meer te bieden hadden en dat de aanwas ook niet van dien aard was dat er op korte termijn iets zou verbeteren. Stedum had 56 jeugdleden en TEO op dat moment 48 en dan weet je als jeugdbestuur dat je wat de toekomst betreft in zwaar weer komt. Regeren is vooruitzien en dus was de vorming van een SJO dé oplossing om het jeugdvoetbal in de regio Stedum-Ten Post en omgeving een impuls te geven. Hiermee hopen we ook het seniorenvoetbal op langere termijn in Stedum en Ten Post te garanderen, want als je geen instroom hebt van jeugd dan komt het voortbestaan van het seniorenvoetbal immers ook in gevaar”

Zo werd er door de twee verenigingen toenadering tot elkaar gezocht en wat er uiteindelijk voor zorgde dat het tot een samenwerking tussen de beide clubs kwam. Een samenwerking die goed uitpakte volgens Arend Koenes, want de beide kaders werkten direct goed samen. ‘De intentie van iedereen was helder, we willen er met elkaar wat van maken en dat straalde men ook uit. Dat werd ook duidelijk toen er een informatieavond voor de ouders werd gehouden, en later voor de jeugd zelf, die als insteek had om tot een gezamenlijke SJO te komen. Er werd toen erg enthousiast gereageerd en dat sterkte ons dat de plannen die er lagen door de ouders en jeugdleden omarmd werden.”

Waar het gezamenlijk aantal leden bij de start op 112 stond staat de teller nu op ca. 130 leden wat volgens Arend Koenes mede komt omdat de oudere jeugd van SV TEO, wat daar in het derde elftal voetbalde, nu met hun leeftijdsgenoten van Stedum de A-junioren vormen en de kans die de SJO heeft geboden om het meidenvoetbal mogelijk te maken. Hierdoor zijn er ongeveer 15 meiden lid geworden van de SJO STEO. Dat we daarom nu met zowel een Meiden E als een Meiden D team in de competitie uitkomen is echt fantastisch. Een verstandige stap van beide verenigingen die echter als een nadeel hebben dat ze de complexen van beide verenigingen ruim zes kilometer uit elkaar liggen, maar wat volgens Arend Koenes op een praktische wijze is opgelost. ‘De oudere jeugd (A t/m D-junioren) laten we qua trainingen een keer per week in Stedum en een keer in Ten Post trainen. En verder spelen de oudere jeugdteams in het seizoen in Ten Post en Stedum, want na de winterstop wisselen we alles om. Omdat het vormen van 7-tallen zowel in Stedum als in Ten Post wel mogelijk is, voetbalt en traint de jongste jeugd (F en E) in het ‘eigen’ dorp. ”

Prima berichten uit SJO STEO waar men ook zeer tevreden is over de samenwerking met jeugdtrainer Jan Davids. ‘Jan is eerder jeugdtrainer bij GVAV Rapiditas geweest en is dit seizoen bij ons actief. Ik kan niet anders zeggen dat ook deze samenwerking prima bevalt en ook voortvloeit uit de samenwerking tussen de twee verenigingen. Samen ben je ook financieel wat sterker en heb je meer mogelijkheden” aldus Arend Koenes die de samenwerking tussen SV TEO en Stedum helemaal ziet zitten. ‘Alles wijst er op dat we samen de juiste weg zijn ingeslagen en dat geeft bij iedereen een goed gevoel. Dat het vertrouwen er is zie je ook aan het groot aantal sponsoren binnen onze Samenwerkende Jeugd Opleiding want ook dat gaat prima.”

Dat roept automatisch de vraag op of er binnen beide verenigingen wel eens over een verdere samenwerking, lees fusie, is gesproken is. Maar daar is Arend Koenes, die ook secretaris van de voetbalvereniging Stedum is echter direct helder over. ‘Dat is een onderwerp wat niet eens tersprake is gekomen. We wilden als Stedum en SV TEO dat het jeugdvoetbal gegarandeerd bleef en daar zijn we in geslaagd. Maar een fusie zie ik er persoonlijk niet komen al moet je met in de toekomst een mogelijke gemeentelijke herindeling altijd maar afwachten wat de politiek in petto heeft. “