Een ,sterrenteam' uit Eenrum van 1975

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Vorige week kreeg ik een foto toegestuurd door Geert Jan Zijlstra. Geert Jan is naast jeugdtrainer oud-speler en tegenwoordig elftalleider bij van het eerste elftal van Noordpool. De foto die, GJ’ mij toestuurde was van een team uit Eenrum en Geert Jan vroeg zich af hoeveel personen die op de foto stonden zou herkennen. Ik moet zeggen bij sommige moest ik even goed kijken maar volgens mij ben ik er uitgekomen wat de personen op de foto betreft.
                1382870803N20131025 155508  1

Op de achterste rij links staat Joop Oorebeek die als Rotterdammer naar Eenrum kwam om zich daar als juwelier te vestigen. Joop staat hier in zijn, burgerkloffie’ wat waarschijnlijk betekent dat hij geblesseerd was. Een aardige anekdote is nog dat toen bekend werd dat er een Rotterdammer naar Eenrum kwam die ook nog kon voetballen de eerste verhalen er al kwamen. Verhalen die steeds mooier werden want al snel klonk het verhaal dat Joop Oorebeek voor Feyenoord had gespeeld. Dat klopte misschien wel want naast de profclub had je ook SC Feyenoord die als amateurclub op een aanmerkelijk lager niveau speelde. Maar toch, Joop debuteerde al snel in het eerste elftal van Eenrum wat geen groot succes bleek te zijn. Een paar jaar later kwam zoon Hans ook in het 1e elftal van Eenrum en Hans geldt nog steeds als een van de betere voetballers die voor de roodbaadjes hebben gespeeld.

Naast Joop Oorebeek staat Jan Scholtens die wel een redelijk balletje kon trappen maar volgens mij nooit echt een basisspeler van het 1e elftal is geweest. Jan speelde meestal in de lagere teams van Eenrum waar het team wat hier op de foto staat er een van was. Dat gold niet voor de man met zijn lichtblauw trainingsjack aan want Jitze Meerstra voetbalde jarenlang wel voor de hoofdmacht van de Eenrumers. Jitze was een speler van, als het niet linksom kan dan moet het maar rechtsom, en waarbij verbaal geweld bepaald niet geschuwd werd. Dat leverde hem de bijnaam, Jitze Knitter’ op omdat een vloekwoord ook duidelijk tot zijn vocabulaire hoorde.

Schuin verscholen achter Jitze Meerstra staat Gerard Dijkstra, de man die als machtig wapen en ijzersterk linkerbeen had. Ik heb op een zondagmorgen, terwijl de begeleiders van de zondagschool tevergeefs op mij stonden te wachten, wat goaltjes van Gerard Dijkstra gezien die in mijn jeugd al was afgezakt naar een van de lagere teams van Eenrum. Naast Gerard Dijkstra staat Tom Folkerts. Tom had de taak van zijn vader als smid overgenomen en was zo sterk als een beer. Een stevige maar technisch beperkte voetballer die voornamelijk in de lagere teams van Eenrum zijn wedstrijdjes op de zondagmorgen voetbalde.

De volgende in de rij is Harry Zijlstra die ook wel in het eerste elftal van Eenrum heeft gespeeld. Harry was zowel binnen als buiten de lijnen een vrijbuiter waar je als voetballiefhebber graag naar keek want bij dat type speler gebeurde er altijd wel wat. Harry had ook een broer genaamd Henk en ook die heeft veelvuldig voor het 1e elftal van Eenrum gevoetbald en stond bekend als een uitstekend kopper. Naast Harry staat de man die zijn hele leven bijna actief is geweest binnen de v.v. Eenrum, Sikko Schut. Een clubman die veel voor zijn club over had en hoewel al een aantal jaren geleden overleden hoor je zijn naam nog weleens vallen. Want Sikko stond ook bekend als een, scherpe’ grensrechter. Een gevaarlijke situatie in de verdediging van Eenrum betekende voor de grensrechter namelijk alarmfase 1 en dan ging de grensrechtersvlag met regelmaat omhoog. Maar toch voor mij, en velen in Eenrum, is Sikko Schut de man die ons de eerste beginselen bijbracht van de voetbalsport en die ook een van de leiders was die ons deden genieten van de voetbalkampen in Hoek van Holland.

Wolly Bakker was ook een voetballer die een bal aardig kon raken en Wolly pendelde eigenlijk tussen het 1e en 2e elftal. Maar de eerlijkheid zegt dat een echte basisplaats er nooit in heeft gezeten voor de zoon van Aaltinus Bakker die op het moment van de foto voorzitter van Eenrum was. Bakker had, en wat later door Wolly werd overgenomen, een garage in het centrum van Eenrum en had verder twee zoons, Jan en Gies, die in de wielrensport actief waren.

Links voor in zijn blauw trainingspak zit Jan Hofman die ook als jeugdleider bij Eenrum actief was. Jan was geen groot voetballer en ik weet eigenlijk wel zeker dat Jan nooit in het eerste elftal heeft gespeeld. Dat gold niet voor de man die naast hem zit want Maarten Nubé speelt jarenlang voor Eenrum 1. Maarten Nubé had als bijnaam Maarten, Bakhoes’ wat een verbastering was van Bep Bakhuys die als spits van het Nederlands Elftal een keer zeer fraai koppend wist te scoren. Dit verhaal heb ik van horen en zeggen maar ik kan mij mijn vroegere straatgenoot nog wel herinneren als een met veel inzet voetballende verdediger waar wij als jonge supporters tegenop keken.

Door de volgende persoon werd eigenlijk de vraag beantwoord uit welk jaar deze foto is en het antwoord moet 1975 zijn. Want Harry Wit draagt namelijk het Adidas shirt wat tijdens het WK van 1974 voor het eerst door Nederland gedragen werd. Vanaf het seizoen ’74-’75 kwamen ze ook in andere kleuren op de markt en het zou heel goed kunnen dat ik het shirt toen voor Harry heb meegenomen. Ik werkte toen bij Sporthuis Sjoerd van der Baan en ik daardoor nog weleens iets wat door mijn dorpsgenoten was besteld meenam mijn. Harry was geen groot voetballer maar als sfeermaker kon je, Beerke’ er prima bij hebben en tegenwoordig is hij een van de drijvende krachten binnen de MC Eenrum.

De man naast Harry Wit,  Reinder Meijer is een van de betere spitsen die Eenrum ooit heeft gehad. Reinder was razendsnel en zorgde er regelmatig voor dat er wat te juichen viel in Eenrum. De doelman op de foto is Frans Franssens en Frans was een zoals Sikko Schut het noemde een, volleybalkeeper”. Wat hij daar mee bedoelde wist niemand maar de ervaren Schut had niet zoveel op met de manier van keepen van Frans. Een man met principes was Frans ook want zo weigerde hij een paar jaar later om met shirtreclame te spelen wat mijn broer Henk toen nog een plaats als doelman van het eerste elftal opleverde. De volgende op de foto is Jan Dijkstra die als techneut vaak op het middenveld van een van de Eenrumer teams speelde. Van Jan kan ik mij niet veel meer herinneren moet ik eerlijk zeggen dus of hij heel veel in het eerste elftal heeft gespeeld denk ik eerlijk gezegd niet. Dat laatste is ook van toepassing op Jacob Mulder die als voetballer wel van graniet was maar bepaald niet over een verfijnde techniek beschikte. Jacob was wat dat betreft meer een type van, waarom zal ik er omheen gaan als je er ook dwars doorheen kan.

Een illuster gezelschap van spelers met een verleden in het 1e elftal van Eenrum en spelers die dat nooit hebben bereikt zorgden voor een artikel over een, sterrenteam’ uit ongeveer 1975 waarbij de herinneringen aan een mooie periode weer naar boven kwamen.