Thomas van Weringh (Gorecht D2), een echte linksbuiten maar geen Coen Moulijn

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Thomas van Weringh van Gorecht D2 is een echte linksbuiten. Een linksbuiten met krijt aan zijn schoenen. Een linksbuiten zoals Coen Moulijn werd er zaterdag tijdens het duel Gorecht D2-Actief D5 gezegd maar wat volgens mij niet correct is.
1380532341N1069394 303620359777175 682352787 n

Thomas van Weringh aan de bal in het duel tegen Actief

Ik heb Thomas van Weringh een drietal wedstrijden zien voetballen en ik was verbaasd over de vergelijking met Coen Moulijn. ,Coentje’ had in zijn glorietijd een beweging, schijnbeweging naar binnen om vervolgens buitenom te passeren. Dat lukte altijd en dat was een gave wat niet veel van zijn collega’s op dezelfde positie konden zeggen. Een beweging waar een rechtsback steeds weer intuinde. Een ander type linksbuiten was Piet Keizer, de Ajacied stond bekend om zijn geniale ingevingen maar Piet had verder ook de schaar. Een beweging waar hij verdedigers van wereldklasse mee verraste en als Keizer vervolgens ook nog een prima vooezet afgeleverde  werd er met regelmaat door Ajax gescoord.

Moulijn en Keizer, twee van Nederlands beste linksbuitens ooit waar ik Thomas van Weringh niet mee wil vergelijken want hoe gek dit ook klinkt, daar doen we Thomas tekort mee. Want naast Keizer en Moulijn hebben we nog een andere linksbuiten, Rob Rensenbrink. Het, slangenmens’ werd Rensenbrink ook wel genoemd. De voor Anderlecht spelende Rensenbrink was een fenomeen. Een speler die een hele verdediging aan flarden kon spelen met zijn op intuïtie uitgevoerde acties. Een speler waar je van wist, als, Robbie’ het op zijn heupen heeft  gaan we mooie dingen beleven.

Dat is ook mijn gevoel bij Thomas, een voetballer waar je voor naar de velden komt. Een jonge voetballer die speelt op intuïtie, hoe mooi kan een vroege zaterdagmorgen zijn. Spelers waarvan je het jammer vind dat ze, maar wat wel logisch is, even door de trainer/coach naar de kant worden gehaald. Op de foto is duidelijk te zien, Thomas is links en rechtsbenig wat Moulijn bijvoorbeeld niet had. Ook Piet Keizer was met links beter dan met rechts en wat ook gold voor Rob Rensenbrink. Thomas is met links ook beter dan rechts schat ik in want dat past bij een linksbuiten. Spelers op die positie staan vaak  te boek  als meer creatief dan hun collega op de rechterkant. Uitzonderingen daarop waren er maar een paar zoals Tsjeu La Ling en Jesper Olsen om het een beetje dicht bij huis te houden. Maar, linkspoten’ zijn vaak de creatieve mannen en ik zou wel dom zijn om dat te bestrijden.

Thomas van Weringh is ook een creatieve voetballer waar de bijnaam van Rob Rensenbrink, de slangenmens’ naar mijn idee  beter bij past . Want net als Rensenbrink je kon laten genieten van prachtige acties heb ik die ook al een paar keer van Thomas gezien zoals de geweldige actie op de linkervleugel in het bekerduel tegen GRC. Een actie waarin echt alles zat, een vleugje Moulijn, een stukje Keizer en een beetje veel Rensenbrink. Maar het mooiste was dat het een actie van een voetballer was die de bijnaam, slangenmens’  verdiend omdat, alleen’ de vergelijking met Coen Moulijn, wat overigens een geweldige voetballer was, zijn talent tekort zou doen.