Sander Eisinga is trots op SC Loppersum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Sander Eisinga is iemand die zeer actief is het amateurvoetbal. Naast trainer/coach van SC Loppersum dames is hij verder elftalleider bij het 1e team van de Lopsters en op de zondag scheidsrechter in de vijfde klasse van het amateurvoetbal. Genoeg stof tot praten voor Sander en wat in onderstaand vraaggesprek te lezen valt.

 1379671345N1004485 10200710018687228 336022202 n

Sander jij bent leider/trainer van het damesteam van SC Loppersum. Maar kun jij eerst wat over je eigen voetballoopbaan vertellen: Ik heb altijd gevoetbald. Ik stond meestal in de spits. Ik was niet de beste voetballer maar pikte als spits mijn doelpuntjes wel mee. In mijn leeftijdscategorie zaten veel prima voetballers waar vijf jongens het tot het 1e elftal van SC Loppersum hebben gebracht en er in sommige gevallen nog steeds in spelen.

In 2004 heb ik mijn knie beschadigd. Na twee operaties in 2005 en 2006 is er weinig kraakbeen over en een deel van mijn meniscus is verwijderd. Daarom heb ik twee jaar geleden besloten om te stoppen met voetballen vanwege de pijn die steeds meer de overhand kreeg. Vanaf dat moment ben ik leider geworden bij het 1e elftal van SC Loppersum.

Het damesteam van Loppersum zorgde dit seizoen voor een speelstersimpuls. Is dat iets wat bij de selectie past: Dat denk ik wel, twee seizoenen geleden zijn de dames kampioen geworden en voor het eerst mochten ze toen in de 4e klasse uitkomen. Na het kampioenschap en ook na dit seizoen zijn een aantal dames gestopt. De groep die is overgebleven is toen stevig aan de slag gegaan met het werven van nieuwe dames, dit resulteerde in twaalf nieuwe aanmeldingen waarvan meer dan de helft een voetbalverleden heeft.

Hoe zou jij het damesteam willen omschrijven: Het dames team is allereerst een gezellig team van, moeders, pubers, en studenten. Er zit echt van alles tussen. Daarnaast heeft iedereen op zijn eigen manier een drive voor resultaat, wat uiteraard bij de één meer is dan de andere. Het ideale zou wat dat betreft een tweede team zijn zodat je prestatie en plezier iets meer kunt scheiden. Aan de andere kant hebben we nu een goede balans en kunnen we weer een aantal jaar vooruit.

Naast op zaterdag als trainer/coach/leider ben je op zondag actief als scheidsrechter. Op wat voor niveau fluit jij en hoelang al actief als arbiter: Ik fluit sinds ik gestopt ben met voetballen. Dit om toch in beweging te blijven. Op dit moment fluit ik in de vijfde klasse van het zondagvoetbal

Binnen de amateurvoetbalwereld is veel te doen over de visuele controle. Wat vindt jij van de maatregel: In tegenstelling tot velen vind ik het een goede maatregel echter denk ik wel dat de visuele controle door een scheidsrechter gedaan moet worden in de kleedkamer als de spelers worden opgehaald voor de wedstrijd. Daarnaast vind ik ook dat er bij wissels niet nog eens gecontroleerd moet worden, dit levert voor iedereen alleen maar frustratie op en komt het spelletje ook niet meer ten goede.

In het duel Heerenveen-FC Groningen kreeg Letchert een rode kaart. In het duel tegen Go Ahead werd hij ook met rood bestraft. Ik denk dan, jij bent geen slimme voetballer: Voor het eerst in een jaar of 8 ben ik niet heen geweest, uiteraard heb ik de beelden gezien en slim is het niet. In Nederland fluiten scheidsrechters sneller en trekken ze eerder kaarten voor dergelijke overtredingen dat weet iedereen. Ik vind dat we daar niet teveel over moeten zeuren dit is hoe het is en daar moet je dan maar rekening mee houden, als iedereen vindt dat het anders moet is het aan de KNVB om de scheidsrechters te instrueren.

Consuls hebben vaak te veel macht of maken soms, in samenspraak met de club, misbruik van hun positie: Teveel macht kunnen ze niet hebben want ze hebben maar één taak. Ze moeten zorgen dat ze de velden op een correcte wijze keuren of om de juiste reden afkeuren. Natuurlijk zal er in samenspraak met een trainer of bestuur weleens misbruik gemaakt worden van de macht die een consul heeft maar dat kun je niet tegen gaan en is dan misschien ook wel een beetje de charme van het amateurvoetbal.

Ik kom op veel sportcomplexen en ik verbaas mij steeds weer over de lengte van het gras. Kan te hoog gras een reden voor een scheidsrechter zijn om te zeggen, hier gaan wij niet op voetballen: Ik heb het zelf nooit meegemaakt dat het echt te lang was maar ik deel de mening dat het vaak aan de lange kant is. Of er op een bepaald moment reden is tot het afgelasten van een wedstrijd betwijfel ik.

Wat is de doelstelling dit seizoen bij het damesteam van Loppersum: De dames moeten zich in ieder geval zo snel mogelijk veilig spelen in de 4e klasse. We hebben op dit moment nog een aantal blessures bij bepalende speelsters. We verwachten, zonder deze dames teveel druk op te leggen, dat wanneer ze terug zijn we nog een aantal stappen gaan maken.

Komen er vanuit de jeugdafdeling de komende jaren ook meisjes die het damesteam kunnen versterken: We hebben dit jaar voor het eerst versterking vanuit de jeugd gehad met Shannen Hoeksema en Xue Wen Bakker. De komende jaren zal dit niet het geval zijn maar er binnen SC Loppersum hebben we ook een meiden team in de leeftijd 10 tot 12 jaar. Volgend seizoen willen we dit uitbreiden met nog een team in de leeftijdscategorie net daaronder.

Jullie zijn een team die in kleding voetbalt dat aangeboden is door sponsoren. Wat doen jullie terug richting sponsoren: In het kampioensjaar speelden we voor het eerst in deze tenues uiteraard worden sponsoren dan op alle feestjes uitgenodigd. Het kampioensfeest was daar een goed voorbeeld van. Daarnaast hebben een aantal dames in tenue foto’s gemaakt in de Albert Heijn op aanvraag van de eigenaar die gebruikt deze foto’s weer in zijn winkel.

Vaak wordt er gezegd, de KNVB moet eens wat beter luisteren naar zijn leden. Wat zou jij graag anders willen zien: Waar ik me kapot aan erger is het gemak waarmee wedstrijden in het dames voetbal afgelast kunnen worden. Dit ligt ten eerste aan de dames zelf. Elk team heeft gewoon 18 speelsters nodig als minimum want elke week mis je er een paar. Wij zijn serieus met ons dames voetbal bezig en tegelijk met de 1e selectie begonnen met trainen en oefenen, de laatste twee zaterdagen zijn er geen wedstrijden gespeeld doordat het ’t Zandt zich terugtrok uit de beker en Scheemda voor de eerste competitie ronde te weinig dames had. Deze zaterdag spelen de dames wel maar de week erna zijn ze vrij volgens het speelschema want Omlandia trok zich terug uit de competitie. Zo krijg je geen ritme en blijf je aanmodderen. Mijn mening, tijd voor straffen in het damesvoetbal bij afgelastingen met dergelijke reden. Punten in mindering of een geldboete alles zal gaan helpen.

Wat heb ik niet gevraagd maar wil jij wel vertellen: Wij zijn trots op onze mooie bloeiende voetbalclub waar elk lid nog netjes contributie betaald en naast het spelen van zijn spelletje in vele gevallen ook aan vrijwilligerswerk uitvoert.