In de kantine van voetbalvereniging Gorecht.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Ga in een voetbalkantine op een barkruk of stoel zitten en de verhalen vliegen je om de oren. Dat was zaterdag in de kantine van de voetbalvereniging Gorecht niet anders vandaar de rubriek, in de kantine van….


1377944444Nhaw De Koepel onthulling 522x391

Een oase van rust was sportpark De Koepel nog toen ik er zaterdagmorgen tegen kwart voor acht arriveerde. Een rust wat gold voor de velden maar niet wat de bedrijvigheid in de kantine van de zaterdagclub betrof. Daar waren gastheer Renger Ritzema en kantinevrijwilliger Jurgen Hazewinkel al druk met de voorbereidingen voor weer een voetbalzaterdag bezig. Een zaterdag die qua aantal wedstrijden nog niet echt heel druk was met 15 thuisduels. ‘Gemiddeld hebben we op een zaterdag 20 thuisduels maar we zijn nu nog met het bekertoernooi bezig en dan is het allemaal wat minder, vertelde Jurgen die verder nog als trainer van de mini’s en speler van Gorecht 5 actief is. Een lange dag zou het worden voor de vrijwilliger want om 18.45 uur wordt bij Gorecht de laatste ronde geschonken en daarna wordt iedereen verzocht om uiterlijk 19.30 uur de kantine te verlaten. Half acht in de morgen tot half acht in de avond betekent voor Jurgen dus dat de zaterdag vaak uit 12 uur v.v. Gorecht bestaat maar waar de vrijwilliger van zegt, als je iets toezegt sta je er ook voor.”

Dat geldt ook voor Renger Ritzema die als gastheer de tegenstanders van teams van Gorecht opvangt. Een taak die bij steeds meer verenigingen toegepast wordt wat Renger een prima zaak vindt. ,,Het hoort niet dat teams niet weten waar ze precies moeten zijn. Sommige teams, of leiders, komen voor het eerst op een sportpark en dan hoort het niet dat die wat rondlopen te zoeken. Even wegwijs maken is een kleine moeite waar je veel goodwill mee kweekt.”

Je komt in een voetbalkantine ook personen tegen die al hun hele leven aan een vereniging verbonden zijn. Dat zijn er bij Gorecht ongetwijfeld velen en een daarvan is Emiel Nuver. Emiel is al 38 jaar lid van Gorecht maar heeft de pech gehad dat hij nooit in het eerste elftal heeft gespeeld. 'In de periode dat ik in de A-jeugd speelde was er een wat merkwaardig selectiebeleid. Een beleid waardoor jeugdspelers niet snel in het 1e team konden instromen. Ik kon in die tijd wel naar een andere club waar ik in het eerste zou komen maar dat heb ik toch niet gedaan. Mijn vrienden voetbalden allemaal bij Gorecht en daarom zag ik die overstap niet zitten.”

Emiel is verder een prachtige verteller over gras en kunstgras want mijn opmerking, het hoofdveld van De Koepel ligt er strak gemaaid bij werd direct gecounterd. ,,Daar heb je zeker gelijk in maar het hoofdveld heeft een manco, het zweeft iets. Dat betekent dat de bovenlaag niet goed vast ligt heb ik begrepen maar er is verder prima op te voetballen.”

Emiel Nuver is overigens geen liefhebber van kunstgras want zo stelt het Gorecht-lid, de blessures die op een kunstgrasveld ontstaan zijn vaak ernstiger dan op natuurlijk gras. En verder heb je dat de kwaliteit van kunstgras terugloopt doordat Uv-straling kunstgras nadelig beïnvloed. Dat zie je heel duidelijk als je de twee kunstgrasvelden van Glimmen en Haren vergelijkt. Die van Glimmen is anderhalf jaar eerder gelegd wat nu al duidelijk zichtbaar is.”

Een voetbalkantine is ook de plaats waar een euforisch moment gevierd wordt. Zo was daar hét moment van de keeper van Gorecht F5. Zijn naam heb ik niet gehoord maar het gezicht van de jonge keeper sprak boekdelen. Een wedstrijd met 15- 4 verliezen en dan je persoonlijk succes halen uit een klemvast gepakte bal is mooi om te horen. Dan zie je voor je ogen gebeuren dat geluk in iets heel kleins kan zitten. De charme van het jeugdvoetbal in een geweldige opmerking verpakt. Je verzint het bijna niet meer als volwassene maar voor dat jochie van misschien 6 of 7 jaar kon zijn dag niet meer stuk.

Een morgen in een voetbalkantine, je zou er een boek over kunnen schrijven. Een kantine waar winst of verlies besproken wordt, waar liters koffie geschonken wordt na een voor sommige zware avond maar voor een andere als hulp wordt gebruikt om de wedstrijdspanning onder controle te houden. Maar altijd zijn er de mooie verhalen in een voetbalkantine waar Puurvoetbalonline dit seizoen de nodige aandacht aan zal besteden.