Persbericht: Overschrijvingsperiode amateurvoetbal nog open...

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Via de bekende kanalen komen er wel eens berichten binnen waarvan je denkt, dit klopt niet. Soms trek je dan je schouders op en denkt, het zal allemaal wel. Vanmorgen hoorde ik iets waarvan ik dacht, daar wil ik meer van weten.
johann

Het werd aan het einde van het seizoen 2012-2013 al snel duidelijk dat de zondagafdeling van Zuidhorn er niet goed voorstond. Maar een echt besluit werd niet direct genomen tot op 12 juni de bekende kogel door welke kerk dan ook ging en het besluit viel, het zondagvoetbal in Zuidhorn is vanaf nu puur recreatief. Een besluit wat er voor zorgde dat de spelers nog drie dagen de tijd hadden om een andere club te vinden want op 15 juni sloot de overschrijvingstermijn. Drie dagen om te kiezen waar je wilt gaan voetballen is tegenwoordig een appel eitje want via de sociale media ben je als speler zo weer van een club voorzien.

Zo kwamen een drietal spelers vanuit Zuidhorn bij OKVC terecht en daar was men in Oldehove blij mee. Spelers van een beetje niveau zijn altijd welkom dus OKVC blij, spelers blij, kortom iedereen blij. Een van de bestuursleden van OKVC maakt, nadat de spelers na een gesprek met trainer Jur Smit, hadden besloten om in Oldehove te gaan voetballen de overschrijvingen rond en klaar is kees.

Althans, dat dacht men in Oldehove want opeens kwam er een kink in de kabel. Opeens werden de spelers, en na het sluiten van de oveschrijvingsperiode(!), benaderd door een andere vereniging. Een vreemde toestand omdat de overschrijvingtermijn al gesloten was maar er opeens een ander licht op deze zaak kwam te schijnen. Want opeens kwam het bericht uit het Pentagon in Heerenveen dat de spelers wat weinig tijd hadden om de juiste keuze te bepalen en men in principe wel akkoord zouden gaan als de spelers nog een andere keuze zouden maken. Een opmerking wat schreeuwde om een reactie van de KNVB. Een reactie op iets waarvan je denkt, dit is gelul maar waarvan je ergens denkt, het klopt wel. Dat denk je omdat steeds meer stemmen klinken, de KNVB is er wel voor zijn leden maar dan alleen maar om ze te treiteren.

Dat werd dus bellen naar de bond. Ik moet zeggen dat ging, fantastisch' want, chef overschrijvingen’ was de eerste keer niet op haar werkplek. De tweede keer niet op haar werkplek. Bij de derde poging in bespreking en toen ik voor de vierde keer belde werd de telefoon helemaal niet meer opgenomen in ,Fort Heerenveen'.

Een bond die miljoenen aan zijn leden verdiend is niet bereikbaar voor vragen die betrekking hebben op normen en waarden binnen het amateurvoetbal. Clubs die buiten alle periodes om aan spelers lopen te trekken, het kan allemaal, het mag allemaal en als iemand vragen wil stellen zijn ze in het Pentagon van Heerenveen niet thuis.

Ik heb het al vaker gezegd, ik ben blij dat ik geen contributie aan dat spul verschuldigd ben. Dat ik blij ben dat ik kan zeggen wat ik wil over een bond die zijn eigen leden als grof vuil behandeld. Een bond die zelf, en sorry voor het woord, zijn bek vol heeft over normen en waarden binnen de voetballerij maar op asociale  wijze met zijn leden omgaat.

Clubs die elkaar ook buiten de overschrijvingsperiode spelers afpakken is te gek voor woorden, maar de bond laat het toe. Die flikkert drie overschrijvingsformulieren onder in een la en zegt tegen club B, ga je gang en haal maar wat je halen wil. Clubs die ook nog eens onderdeel zijn van een herenakkoord dat men van elkaars spelers afblijft.

We zijn nog niet eens echt begonnen en het is nu alweer circus in voetballand wonderland. Een circus wat de KNVB had kunnen voorkomen door gewoon te zeggen 15 juni sluit de overschrijvingsperiode en dat blijft zo. Maar nee, de bond laat toe dat het nu helemaal een zootje in voetballand wonderland wordt waardoor OKVC opeens minder nieuwe spelers ziet verschijnen en het kan gebeuren dat Aduard, dankzij een waardeloos beleid van de bond, hoopt dat het op de valreep nog een paar nieuwe spelers aan zijn selectie mag toevoegen.

Graag had ik de KNVB om uitleg gevraagd hoe dit allemaal mogelijk is maar andere verplichtingen stonden dat in de weg. Maar ergens, vier keer bellen en dan nog geen contact/antwoord krijgen zegt eigenlijk genoeg. Ze hebben het in Heerenveen heel erg druk maar waar mee, …  ik weet het niet maar die het weet mag het zeggen.