Er staan bij De Fivel mooie dingen te gebeuren...

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zaterdag 1 juni 2013 zal in Zeerijp de boeken ingaan als de dag dat de voetbalvereniging De Fivel terugkeerde in de derde klasse door in een tweeluik met het Drentse Borger als overwinnaar uit de bus te komen. Een prestatie van formaat van een vereniging die ook wel als het, andere Oranje’ door het leven gaat. 1370500237N DSC7214

Spelmoment uit het nacompetitieduel De Fivel-Borger

Na afloop van het seizoen 2008-2009 vond De Fivel zich terug in de vijfde klasse. Een klasse waar het in het seizoen 2002-2003 voor het laatst was uitgekomen. Een jaar later was De Fivel weer vierde klasser om vervolgens door te promoveren naar de derde klasse. Vier jaar lang speelde men in de derde klasse maar twee opeenvolgende degradaties zorgde ervoor dat men bij aanvang van het seizoen 2009-2010 weer in de vijfde klasse moest uitkomen.

Aan het begin van dat seizoen begon de van de voetbalvereniging Bedum overgekomen Jeroen Korpershoek aan zijn klus als hoofdtrainer bij De Fivel en mijn eerste kennismaking met Jeroen herinner ik mij nog heel goed. Twee degradaties hadden er voor gezorgd dat de sfeer binnen de selectie en club er een was van, hier worden we met elkaar niet vrolijk van. Jeroen Korpershoek gaf voor het bekerduel tegen ’t Zandt dan ook dat het plezier in de vereniging terugbrengen zijn eerste doelstelling was. Door een prettige sfeer krijg je sneller betere resultaten was een stelling van de oud-doelman die ik toen, en ook nu nog steeds, van harte onderschrijf.

Het ging prima in Zeerijp want de ploeg promoveerde direct weer naar de vierde klasse waarin het op een 6e plaats eindigde in het seizoen 2010-2011. Een plaats wat een jaar later niet gehaald werd want toen was een 8e plaats de positie waar de ploeg uit Zeerijp zich aan het einde van de rit op terugvond.

Jeroen Korpershoek had ondertussen bekend gemaakt dat hij aan het einde van het seizoen 2011-2012 zou stoppen als trainer van De Fivel zodat het bestuur op zoek moest naar een andere trainer. Het, andere oranje’ zou het andere oranje niet zijn als er niets verrassends uit de bus zou komen want er kwamen namelijk twee trainers naar Zeerijp te weten, Ronald Vermeulen en Alex van der Galiën. Beide hadden alleen maar ervaring als jeugdtrainer bij GRC Groningen maar dat weerhield De Fivel er niet van om met de twee jonge trainers in zee te gaan.

Natuurlijk waren er zo links en rechts op het Hogeland sceptische geluiden te horen want opeens twee nieuwe gezichten binnen het trainersgilde geeft toch vaak wat, rumoer’.

Maar aan het begin van het seizoen 2012-2013 was ik op een avond in Zeerijp waar ik Ruud Kuizenga zijn prijs uitreikte omdat hij als derde was geëindigd in het keepersklassement van Puurvoetbalonline. Daar maakte ik persoonlijk kennis met Ronald en Alex en ik zag tijdens een gedeelte van de training dat er iets moois aan het ontstaan was in Zeerijp. Dat beeld werd in het eerste seizoen van Ronald Vermeulen, die als woordvoerder van de twee trainers optrad, en Alex van der Galiën in het hoge noorden steeds vaker bevestigd want De Fivel ging als een speer in de beginfase van het seizoen en pakte de eerste periode.

Louter positieve verhalen kreeg ik gedurende het seizoen te horen van Ronald die daarbij nooit vergat om ook de tegenstanders te complimenteren of een riem onder het hart te steken zoals hij deed bij Be Quick, dat net een trainerswijziging had ondergaan en OKVC dat in het thuisduel tegen De Fivel een vrachtwagen vol geblesseerde spelers langs de kant had staan.

Een ware ambassadeur voor zijn club waar hij als trainer werkzaam is mag Ronald Vermeulen zeker genoemd worden want hij was ook de man die het Hendrikus Huisman gunde om als speler waardig afscheid te nemen van, zijn’ De Fivel. Een club die trots is op Huisman die als jeugdtrainer een belangrijke rol binnen de bijna tachtigjarige voetbalvereniging vervult. Want de nu oud-voetballer is een man met een bepaalde visie wat hij graag overbrengt op de jeugdige talenten die De Fivel heeft.

De Fivel, een mooie club op het Hogeland, bruist van energie en keert terug in de derde klasse wat een felicitatie meer dan waard is. Een promotie waarvan Ronald Vermeulen, toen eenmaal Borger als tegenstander bekend was, stellig van overtuigd was dat het ging lukken. Dat was geen grootspraak van de jonge trainer want dat betekende alleen maar dat hij een rotsvast vertrouwen in zijn selectie had. Een vertrouwen wat in alle gesprekken die ik met hem had voor de OC- belverslagen steeds weer naar voren kwam. Dat vertrouwen in zijn selectie zorgt ervoor dat De Fivel uit Zeerijp zo maar door kan groeien naar iets nog mooiers en waar ik niet eens verbaasd over zou zijn…