v.v.Warffum: 95 jaren jong en boordevol ambities

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Vijfennegentig jaren jong en nog boordevol ambities is een typering die zeker op de voetbalvereniging Warffum van toepassing is. Dat was namelijk de conclusie die ik trok nadat Puurvoetbalonline aanwezig was bij de contractondertekening van Marnix Bakker en Kees Mulder die het komend seizoen de technische leiding vormen van de Warffumer hoofdmacht.
1370415835Ntimthumb
Een gezonde vereniging die er trots op is dat het een zondagclub is want daar was voorzitter Erik de Graaf heel stellig in, het is binnen onze vereniging geen thema om naar de zaterdag te gaan met onze senioren. Sterker nog het zou niet eens kunnen dat we onze wedstrijden op een dag zouden moeten spelen want we beschikken maar over een veld. We zijn in het rijke bezit van vier senioren teams, een damesteam en B en C-junioren. Maar die moeten wel op een groot veld spelen. Dat zou organisatorisch voor veel problemen zorgen maar doordat we een zondagvereniging zijn is dat niet aan de orde.

Maar ondanks dat de wedstrijden van de voetbalvereniging Warffum over twee dagen verdeeld worden is het hoofdveld wel een bron van zorg voor het bestuur verteld Erik de Graaf. ‘Ook deze winterperiode zijn er weer een groot aantal duels afgelast omdat het veld in een dusdanige conditie was dat er absoluut niet opgespeeld kon worden. Of moest een wedstrijd van een lager team afgelast worden omdat twee wedstrijden op een dag teveel van het goede was en het 1e elftal ook thuis moest spelen. Zoiets geeft altijd wat wrijving want iedereen wil graag spelen en wat ook volstrekt logisch is.”

Uiteraard is er binnen het bestuur weleens gesproken over een kunstgrasveld maar gezien de plannen die er zijn om de diverse gemeenten te herindelen verwacht de voorzitter van Warffum daar geen wonderen meer van. ‘De naderende herindeling zou voor de gemeente Eemsmond wel eens minder gunstig uit kunnen pakken ben ik bang. En verder moeten we ook niet vergeten dat er ook op ons complex de laatste jaren aardig is geïnvesteerd door de gemeente. Maar aan de andere kant, ook het HHC Warffum gebruikt het hoofdveld voor zijn sportactiviteiten en om nu te zeggen dat het veld daar beter van wordt kan ik niet zeggen.”

Dit wordt beaamd door trainer Marnix Bakker die voor wat het nieuwe seizoen betreft samen met een oude rot in het vak, Kees Mulder, de begeleiding van de eerste selectie op zich zal nemen. ‘Ik wil als reden van ons wisselvallig seizoen niet alleen het veld als schuldige aanwijzen maar doordat we soms weken achter elkaar niet konden spelen is dat misschien wel van meer invloed op onze prestaties geweest dan we zelf hadden gedacht. Maar nogmaals daar heeft het niet alleen aan gelegen dat we uiteindelijk op een 8e plaats zijn geëindigd. In bepaalde delen van het seizoen stond er in sommige wedstrijden geen hecht team en dat breekt je in een zware klasse waarin wij ingedeeld waren gewoon op. Er waren in mijn beleving wel acht ploegen die om de prijzen konden spelen waar er maar drie van waren. Want in de vijfde klasse zijn er helaas maar twee periodes te verdelen.”

Dat laatste is Kees Mulder, die volgend seizoen samen met Marnix Bakker, elftalleider Alex Traa en assistent-scheidsrechter Klaas Pieterman het technisch kader rond de eerste selectie vormt, roerend met zijn collega eens. ‘Je hoeft als vijfde klasser maar een klein beetje de pech te hebben dat er een behoorlijk versterkte ploeg bij je ingedeeld wordt en het kampioenschap wordt al een lastig verhaal. Dan blijven er inderdaad zoals Marnix ook aangeeft maar twee periodes meer over. Een daarvan gaat vaak ook nog eens naar de kampioen en moet je dus zorgen dat je bovenin meedraait om eventueel voor een vervangende titel in aanmerking te komen. Daarom snap ik ook wel dat veel trainers bij een club uit de vijfde klasse het lastiger vinden om uit de vijfde klasse te komen dan in de vierde klasse te blijven.”

De vierde klasse is wel de klasse waar Warffum graag heen wil en waar iedereen binnen de 95 jarige voetbalclub ook stevig op in heeft gezet. Een stap die men graag wilde maken met Marnix Bakker die als geboren en getogen Warffumer een kind van de club genoemd mag worden. Maar door een veranderde gezinssituatie, Marnix en zijn partner Henrieke werden trotse ouders van Eva, en werkzaamheden van Henrieke op de zondag zag het er even naar uit dat Bakker het zondagvoetbal moest verlaten en zijn trainersloopbaan op de zaterdag moest voortzetten.

Maar in zijn hart hoopte de jonge trainer op een andere oplossing omdat hij het nog steeds prima naar zijn zin had in zijn geboortedorp en graag met Warffum naar de vierde klasse wilde promoveren. Daarom was het achter ons liggend seizoen er een waar de Warffumer met gemengde gevoelens op terug kijkt. Een seizoen wat nog met een redelijke serie werd afgesloten hoewel het volgens de jonge trainer qua voetbal niet geweldig uitzag. ‘Als liefhebber van verzorgt voetbal heb ik aardig wat concessies moeten doen in de slotwedstrijden van het seizoen maar op dat moment was het resultaat belangrijker dan mooi voetbal. Ik wilde samen met het team met een goed gevoel richting het nieuwe seizoen kijken en als je dan met een rits aan nederlagen eindigt dan weet je met een jonge groep zoals wij hebben, dat zoiets kan doorwerken. Gelukkig toonde iedereen karakter en kwamen de jongere spelers goed uit de verf waarbij ze prima geholpen werden door de oudere spelers.”

Dat zorgt er voor dat er binnen Warffum positief gekeken wordt richting een toekomst waarin het over vijf jaar 100 jarig bestaat. Een jubileum wat men hoopt te vieren als vierde klasser want dat zou het mooiste cadeau zijn wat een ambitieuze en gezonde voetbalvereniging als Warffum is zichzelf kan geven.