De ,Vlieg' stopt in Stedum

Geschreven door Jaap Dijkema op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Oud-Stedumer, en tevens speler van het eerste elftal van Stedum, Marcel Mulder stopt aan het eind van dit lange voetbalseizoen met voetballen. Dat wist ik al maar las het ook nog eens op www.tweenul.nl. Daar had, sterreporter’ Jaap Dijkema zijn artikel namelijk heen gestuurd en ik moet eerlijk zeggen, sommige vragen kwamen mij niet helemaal vreemd voor. Maar van, Japie’ kan ik dat wel hebben en met toestemming van Marcel, alias de Vlieg’ mocht ik het daarom ook op Puurvoetbalonline plaatsen.
1369893048N320206 3515904187124 2117698520 n
Marcel Mulder kan het voetballen bij het eerste van Stedum niet meer combineren met zijn privéleven, school en werk waardoor het tijdperk van Marcel Mulder bij de v.v. Stedum als voetballer er bijna opzit.

De, Vlieg’ begon op vijf jarige leeftijd bij de v.v. Stedum te voetballen. Omdat je voor je zesde nog geen wedstrijden mocht voetballen moest Marcel zich eerst alleen beperken door te trainen met de andere talentjes. Mulder doorliep de jeugdopleiding van Stedum met onder andere Ronald Werkman, Bert Weesepoel en Bas Bous waarmee hij later ook samenspeelde in het eerste elftal van de geel-zwarten.

Toen Marcel Mulder vanuit de B-junioren de stap naar de senioren moest maken (Stedum had toen geen A-junioren) besloot hij om in de A-junioren van Eems Boys uit Delfzijl te gaan voetballen. De kans dat hij bij de eerste selectie van Stedum kwam was klein werd Marcel destijds verteld: “Omdat ik vaak bij Eems Boys kwam kijken (m'n vader was daar toen trainer) besloot ik om daar te gaan voetballen. Ik heb er twee erg leuke en gezellige jaren gehad en we speelden op een behoorlijk niveau. In het laatste jaar als jeugdspeler werden we kampioen en werd promotie naar de hoofdklasse gerealiseerd. Daarna besloot ik om terug te keren bij Stedum nadat toenmalig voorzitter Arend Edens maar bleef doorzeuren over een terugkeer.’’

Marcel Mulder speelde zijn eerste vijf seizoenen in het eerste van Stedum onder leiding van zijn eigen vader Kees. “In de jeugd was hij al trainer/leider geweest dus ik was het een beetje gewend. Ik had wel het idee dat ik vaker kritiek kreeg. En de buitenwereld zegt al snel dat je er in staat omdat je vader trainer is maar dat was niet het beval en verder hoefde ik het niet te proberen om vrijdagavond midden in de nacht thuis te komen. Maar als ik terugkijk was dat wel de mooiste periode die ik heb gehad in het eerste elftal”.

Scheidsrechter

Marcel Mulder is ook nog twee jaar scheidsrechter geweest in Noord Nederland. Hij zat in het talententraject van de KNVB waarin jonge scheidrechters klaargestoomd werden voor het betaalde voetbal. Marcel Mulder floot al wedstrijd in de derde klasse en regelmatig oefenwedstrijden van jeugdteams van BVO`s. Het hoogtepunt was een bekerwedstrijd van topklasser Harkemase Boys voor 800 toeschouwers.

Maar de aankomende arbiter besloot om verschillende redenen om niet door te gaan in dit traject en ging weer voetballen met vrienden bij Stedum. Met nog één wedstrijd te gaan (Stedum- Mamio voor promotie naar de vierde klasse!) heeft Marcel Mulder tot nu toe 22 keer in de competitie gescoord voor het eerste elftal van Stedum, waarvan twee tot de mooiste behoren; De eerste was na een solo vanaf de zijlijn tegen Niekerk. De tweede tegen Noordwolde toen hij een bal ineens uit de lucht met rechts (!) hard binnenschoot. Uiteindelijk koos Marcel Mulder, die hieronder nog enkele andere vragen voorgeschoteld kreeg, voor de tweede goal, ondanks dat deze wedstrijd met 9-1 werd gewonnen.

 Wat zijn je sportieve hoogtepunten in je voetbalcarrière: Als jeugdspeler uitgenodigd worden door BV Veendam om een selectietraining te komen doen. De promotie met het eerste elftal naar de vierde klasse door in de nacompetitie van Zuidlaren te winnen (seizoen 2002/2003). Wedstrijden tegen BV Veendam en oud FC Groningen. De gewonnen bekerwedstrijd tegen Eems Boys. De promotie naar de vierde klasse onder Rob Brouwer kan ik niet echt een hoogtepunt noemen, omdat we toen als zesde eindigden en door de versterkte promotieregeling alsnog promoveerden. De rondtocht door het dorp daarna was echter wel een hoogtepunt. Kampioenschap van het tweede vorig jaar en hopelijk dit seizoen de promotie van het eerste elftal naar de vierde klasse. Het zijn er nogal wat; -)

Wat is je favoriete opstelling van Stedum waarmee jezelf hebt gevoetbald:

 Doel: Dirk Pijl

Achter: Bert Weesepoel, Robert Freese, Albert Mulder, Bard Dekker.

Midden: Ronald Werkman, Tony Duchenne, Andre Swieringa, Andries de Vries

Voor: Hergen Balkema, Harold Helmantel

Wissels: Bas Bous, Ramon Bijsterveld, Remco Kiers, Ferdi de Jonge en Boelie de Sturler

Was de keuze moeilijk om te moeten stoppen: Ja en nee. Ik voetbal al jaren bij Stedum en dan ga je niet over één nacht ijs. Ik heb er lang over nagedacht waardoor ik zeker weet dat ik er geen spijt van zal krijgen. De keuze om te stoppen met voetballen is echter een bewuste omdat de combinatie werk, studie, gezin en voetbal me veel tijd kost. M'n vriendin heeft wisselende werktijden, zowel doordeweeks als in het weekend en daarom lukt het me niet meer om te trainen en om op zaterdags aanwezig te zijn. Ik vind dat je er elke week moet zijn, helemaal als je in een eerste elftal speelt.

Is dochter Lieke al tweebenig: Nog niet, maar de trainingen zijn inmiddels begonnen.

Wanneer staat Feyenoord weer op de Coolsingel: Ik roep het al jaren voorafgaand aan elk seizoen. En de kans dat ik een keer gelijk krijg komt steeds dichterbij. Dit jaar gaat het net aan onze neus voorbij, maar volgend jaar staan we er.

Wat zijn je drie mooiste momenten bij v.v. Stedum:

1. Alle trainingskampen die ik heb mee gemaakt. Van trainen kwam weinig terecht, maar als team groei je echt naar elkaar toe tijdens zulke weekenden. Voetbalhumor komt dan pas echt om de hoek kijken.

2. De vele gezellige derde helften.

3. Elke zaterdag weer lekker met m'n vrienden tegen een balletje aan trappen.

Stop je definitief of ga je nog wel ergens een beetje ballen: Zoals het nu lijkt ga ik nog wel met een team waarin het Stedum-gehalte hoog is wat zaalvoetballen in de stad (Potetos). Maar eerst goed afsluiten bij Stedum.

Wil je nog wat kwijt aan al je fans over de hele wereld: Ik hoop op een mooi slot van m'n periode bij Stedum namelijk promotie naar de vierde klasse. Met nog één wedstrijd in het verschiet, zaterdag is Marcel Mulder nog een keer te zien wanneer Stedum een 4-2 voorsprong verdedigt tegen Mamio, is de kans zeker aanwezig. Verder wil ik iedereen bedanken voor de mooie jaren en tot ziens langs de lijn.