De bijzondere wereld van een sportfanaat (deel 2)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

In de serie, de bijzondere wereld van een sportfanaat’ wil ik de bezoekers van www.puurvoetbalonline.nl graag meenemen in een ,reis’ door mijn eerste vijf jaren als verslaggever van de Ommelander Courant. Een terugblik aan de hand van krantenknipsels en herinneringen aan een periode waar ik met veel plezier op terugkijk en waar er hopelijk nog een aantal jaren mogen volgen.
       1368251706N2013 05 11 07.54.15

De Stedumer Omloop 2008   Foto: Ommelander Courant


Nadat ik van twee voetbalwedstrijden een verslag had mogen maken dacht ik dat mijn verdere activiteiten voor de Ommelander Courant eind augustus of begin september weer van start zouden gaan. Het voetbalseizoen was namelijk teneinde en ik verwachte eerlijk gezegd niet dat ik op dat moment gevraagd zou worden voor een ander sportevenement. Het liep echter anders want op zaterdag 3 mei 2008 vond ik mij opeens terug bij het korfbalduel tussen DWA uit Winsum en hun tegenstander uit Delfzijl, Roda’70.

Nu had ik op school weleens gekorfbald maar om nu te zeggen dat de regels van het korfbalspel mij volstrekt duidelijk waren zou niet helemaal de waarheid zijn Dan kun je vervolgens doen alsof je, Piet Wijsneus’ bent die denkt dat hij het allemaal wel weet of je kunt gewoon vragen aan mensen die verstand van het spelletje hebben en qua regels precies weten hoe de vork in de steel zit. Ik ging uiteraard voor optie twee want je motto moet altijd zijn, je bent nooit te oud om te leren.

Als je het voetbalwereldje gewend bent dan is dat wel een groot verschil met het korfballen omdat het korfbal meer een familiegebeuren is. Het kan namelijk voorkomen dat vader en moeder in een team spelen waardoor de kinderen vrolijk buiten de lijnen aan het spelen zijn terwijl een clubgenoot een oogje in het zeil houdt. Dat was mijn eerste ervaring als verslaggever en ik moet zeggen, het had wel iets want waar binnen de lijnen fel om de punten werd gestreden ging het er buiten de lijnen zeer gemoedelijk aan toe. Verder vond ik het wel bijzonder dat het korfballen voor velen echt een, in dit geval, middagje uit was. In de wedstrijd deed DWA, het was het jaar voordat het samen met het Bedumer ARGO samen de competitie zou gaan spelen, goede zaken in de strijd om de titel door het duel tegen Roda’70 met 7-6 te winnen.

Na het korfballen op 3 mei was het een week later een andere sport waar ik door de redactie voor gevraagd werd om daar als verslaggever aanwezig te zijn. Op zaterdag 10 mei stond de Steemer Omloop namelijk op het programma. Een prettige bijkomstigheid was dat ik, weliswaar op een zeer laag niveau, deelnemer ben geweest aan hardloopwedstrijden die binnen als buiten onze provincie werden georganiseerd. Dat maakte het toch even wat eenvoudiger om een verslag te maken omdat ik wist hoe het er aan toeging in de wereld van de hardlopers en hardloopsters. Iedere deelnemer heeft namelijk een eigen doel, want iemand die een persoonlijk record loopt kan even blij over de finish komen als de winnaar. Dat is wel het mooie aan de hardloopsport vind ik persoonlijk, dat men onderling veel respect en waardering heeft voor de prestaties van een ander. Verder waren er natuurlijk een groot aantal bekenden die ik Stedum tegenkwam, zoals mijn oud-pupil als trainer van de dames bij Zeester, Adri Wierenga-Valkema. Adri was als voetbalster al een loopwonder dus mij verbaasde het niet dat ze ook als hardloopster vaak met een prijs huiswaarts keerde. Ook mijn oud-dorpsgenootje Willy Barsema liep mee en ik weet eigenlijk niet of Willy nog actief is in het hardloopgebeuren. Willy was een loopster die er altijd keurig gekleed en verzorgt bijliep en dat was ook in Stedum niet anders. Ze liep de 10 kilometer in 50.46 en kwam zoals altijd met een lachend gezicht over de finish Daarnaast liepen veel leden van de vereniging waar ik in mijn actieve periode lid van was, Artemis uit Winsum, mee in Stedum wat mijn eerste verslag van een hardloopwedstrijd tot een bijzondere maakte.