Hunsingo de terechte kampioen in 4C zondag

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Zondag 28 april 2013 zal bij de voetbalvereniging Hunsingo de geschiedenis ingaan als een historische dag. Na meer dan twintig jaar keert de hoofdmacht van Hunsingo terug in de derde klasse van het zondagvoetbal en wat als een prestatie van formaat gezien mag worden.

1367412309N400588 616054921757248 157084127 n

 Kampioen Hunsingo na de 3-1 zege op Leek Rodenburg

Hunsingo was voor velen de grote favoriet voor de titel in de vierde klasse C van het zondagvoetbal. In Winsum namen ze dat vervolgens voor kennisgeving aan want trainer Egbert Darwinkel en hersteltrainer Jaap Smit hoef je op dat gebied niets wijs te maken. Maar de kenners kregen in het begin van het seizoen gelijk want Hunsingo startte goed door de eerste zes competitiewedstrijden te winnen. Maar op 14 oktober ging het fout met de Winsumers die het toen al zonder de in het ziekenhuis verblijvende Egbert Darwinkel moesten doen. De oud-doelman doet op de training nog weleens aan een partijtje mee en dat ging op een van de trainingsavonden in oktober helemaal mis. Een botsing met Laurens Groeneveld zorgde voor een paar gebroken ribben en wat andere klachten zodat de Hunsingo-trainer een paar weken in het UMCG verbleef.

Zijn taken werden overgenomen door Henk Alssema die in Siddeburen met Hunsingo tegen de eerste nederlaag van het seizoen opliep. Een bizarre wedstrijd met een rode kaart voor Wouter Bloem en veel gedoe over het wel of niet goede uitshirt van Hunsingo zorgde uiteindelijk voor een 4-0 nederlaag voor de Winsumers.

Na de nederlaag in Siddeburen ging het in de overige wedstrijden tot aan de winterstop wat moeizaam behalve in het thuisduel tegen Kloosterburen. De bezoekers lieten zich op alle fronten aftroeven en Hunsingo won de streekderby met een ruime 8-1.

Toen de winterse omstandigheden het in maart weer toelieten dat er gevoetbald werd pakte Hunsingo de draad van het winnen weer op en boekte het vijf overwinningen op rij. De zesde zege had in het uitduel tegen Bedum tot stand kunnen komen maar de Bedumers verkeren dit seizoen in een prima vorm en won de onderlinge krachtmeting op donderdag 11 april met 1-0. Maar er was geen paniek in Winsum want ook concurrent Siddeburen verloor op dezelfde avond van Farmsum. Een leuke meevaller voor de equipe van de naar VAKO vertrekkende Egbert Darwinkel die enkele dagen later zijn team betrekkelijk eenvoudig van Tolbert zag winnen.

Toen vervolgens Farmsum, Hoogkerk en FVV ook nog eens aan de zegekar werden gebonden kon er eigenlijk niets meer fout gaan voor Hunsingo. Een zege in het duel tegen Leek Rodenburg zou voldoende zijn om de champagneflessen te ontkurken. In een gezapig potje werd dat doel bereikt want Hunsingo behaalde een 3-1 zege tegen de degradatiekandidaat uit Leek en promoveerde daardoor, na ruim twintig jaar weer naar de derde klasse.

Een prima prestatie van Hunsingo dat iedere week als favoriet aan een duel begon en dat iedere keer maar weer moest waarmaken. De ene wedstrijd lukte dat beter dan in het andere maar we kunnen wel stellen dat de Winsumers de terechte kampioen van de vierde klasse C van het zondagvoetbal is.