Sarah Rijzinga ( v.v.Eenrum): Damesvoetbal moet meer bekendheid krijgen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Met grote regelmaat kom je haar naam tegen in de verslagen die Jitse Drent schrijft over het damesvoetbal in Eenrum en die te lezen zijn in de Ommelander Courant.

 

Met grote regelmaat kom je haar naam tegen in de verslagen die Jitse Drent schrijft over het damesvoetbal in Eenrum en die te lezen zijn in de Ommelander Courant.

1272639641Nsarah3

 

Foto Oosterveld Fotografie: Bart Oosterveld

Sarah Rijzinga is zowel in de zaal als op het veld een speelster die regelmatig bij de doelpuntenmaaksters genoemd wordt en met deze fanatieke Eenrumse maakten we onderstaand interview

Sinds wanneer voetbal je en in welk team ben je begonnen ?
Ik voetbal sinds mijn 12e. Voor die tijd wou ik eigenlijk nooit iets van voetbal weten. Als ik bij mijn vader of broertje ging kijken deed ik dat omdat het moest. In die periode streefde de KNVB naar meer voetballende meisjes. Er werd toen een training georganiseerd bij onze club waar ik, wat ik me nog goed herinner, met tegenzin heen ging. Toen de training echter eenmaal begonnen was vond ik het echter geweldig en wou meteen op voetbal!

Je speelt ook in de zaal sinds wanneer doe je dat.
Dit is nu mijn 2e seizoen. Ik vind dat eigenlijk net zo leuk als veldvoetbal. Het team is nog steeds hetzelfde en dat vind ik heel erg leuk! We zijn aardig goed op elkaar in gespeeld en doen het ook erg goed in de competitie!

Je staat bekend als een veel scorende voetbalster in de zaal is dat op het veld ook zo ?
Haha. Het is sowieso natuurlijk veel makkelijker om in de zaal te scoren. Het spel gaat veel sneller op en neer. Maar op het veld ben ik ook een echte spits en daar verwachten ze natuurlijk van mij dat ik scoor en wat me meestal wel goed af gaat gelukkig.

Je broer Nick speelt in het eerste elftal heb je nog meer voetballende familieleden?
Ja naast Nick voetbalt mijn zusje Romy ook en zij zit bij mij in het team.

Je vader, Wim Rijzinga, heeft vele jaren in het eerste elftal van Eenrum gespeeld en stond bekend als een handige en snelle
linksbuiten, Ben jij eenzelfde type voetbalster als jou vader?  

Ik denk dat ik de snelheid wel van mijn vader heb. Ik vind van mezelf dat ik niet zo handig ben met acties. Soms krijg ik dat juist wel als opdracht mee voor in de wedstrijd. Dat is dan ook wel weer een uitdaging om toch te proberen acties te maken. Maar sinds ik op zaalvoetbal zit ben ik er wel iets op vooruit gegaan en maak ik vaker een actie dan in mijn begin periode als voetbalster.

 

1272639788NactiefotoSarah

 

 

Foto: Oosterveld Fotografie: Bart Oosterveld

 

Heb jij de ambitie om hoger te willen voetballen of blijf je Eenrum trouw. ?
Daar twijfel ik nog heel erg over. Ik heb afgelopen 2 seizoenen bij de jongens van Eenrum gevoetbald. Dat vond ik heel erg leuk en heb er ook heel veel geleerd. Ik wou in eerste instantie door met dat team, maar op de een of andere reden ging dat niet door. Ik wou toen ook weg en heb toen een tijdje met de dames van Viboa meegetraind. Het beviel me erg goed en ik zou in de winterstop de overstap maken. Maar door de verschillende regeltjes kon dat toen niet doorgaan. Bij Eenrum is destijds een nieuwe trainer gekomen en nu is het ook weer veel leuker bij de dames van Eenrum wat me heel erg aan het twijfelen heeft gebracht. Ik ben daar dus nog niet over uit!

Er is een discussie gaande dat talentvolle meisjes zolang mogelijk bij jongens moeten voetballen omdat ze daar beter van worden.
Deel jij die mening?
Ja daar ben ik het mee eens! Jongens zijn vaker harder en het is ook een hele leuke uitdaging. Ik weet nog goed toen ik bij de jongens voetbalde dat de tegenstander mij zag warmlopen en begonnen te lachen en grapjes te maken. Ik zag dat dan juist altijd als een uitdaging om te laten zien dat meisjes ook kunnen voetballen.

Wat is jou grote voorbeeld qua voetballer .
Ik heb eigenlijk niet echt een voetballer die ik als voorbeeld zie. Ik ben nooit zo bezig met het buitenlands voetbal, maar deze Champions league heb ik wel heel erg genoten van Lionel Messi.

Waarom denk jij dat het Nederlands Elftal geen wereldkampioen wordt of juist wel en verklaar je antwoord
Ik denk niet dat het Nederlands Elftal wereldkampioen wordt. Ik hoop het natuurlijk wel, maar ik vind dat Nederlander op grote toernooien vaak niet goed presteert.

Het damesvoetbal krijgt te weinig aandacht is een veel gehoorde kreet bij
de dames deel jij die mening en wat zou daarin moeten veranderen.
Ik dat vind ik ook. Maar gelukkig hebben de dames van het Nederlands elftal het afgelopen jaar erg goed gedaan en is het daardoor wel iets bekender geworden. Ik hoop gewoon dat bij de mensen toch wel een lichtje is gaan branden dat het damesvoetbal ook gewoon heel leuk is en ook wel veel bekender mag worden dan dat het nu is.

Ik zie jou later na je eigen actieve carrière, die hopelijk voor jou nog een aantal jaren duurt, wel als trainster van een damesteam klopt dat en wat voor type trainer zou je dan zijn ?

A Ron Jans.

B Louis van Gaal.

C Gert-Jan Verbeek.
Ik denk dat ik inderdaad later wel een damesteam ga leiden. Ik hoop dat ik nog heel wat jaren in het voetbal actief kan zijn. Het zou het mooiste zijn als ik dan de als trainster de discipline van Louis van Gaal en het sociale aspect van Ron Jans samen zou voegen wat ik een ideale combinatie vind.