Zo maar een jeugdwedstrijd met een ,eerlijke' scheidsrechter.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

.Bij duizenden tegelijk worden ze ieder weekend weer gespeeld en vaak zijn het goed willende vaders, aankomende talenten of al jarenlang in dienst zijnde clubscheidsrechters die de jeugdwedstrijden, want daar gaat het in dit geval over, in goede banen proberen te leiden.

media xl 1579323

Duizenden wedstrijden zorgen echter ieder weekend, of op een doordeweekse avond, voor situaties waarvan je als voetballiefhebber denkt, dat kan niet waar zijn. Bij een jeugdwedstrijd het spul lopen te belazeren, het schijnt op grote schaal voor te komen, en waar mij dit weekend nog een, prachtig’ voorbeeld van werd verteld.

Bij een wedstrijd tussen een team dat onderaan stond en nummer twee op de ranglijst was de stand met nog een paar minuten te spelen 2-1 in het voordeel van de rode lantaarndrager. Het zag er dus naar uit dat de rode lantaarndrager voor een daverende stunt zou zorgen door drie niet verwachte punten mee naar huis te nemen. Maar het ging echter even anders want hoewel de officiële speeltijd al verstreken was gaf de, onpartijdige’ aan dat er nog twee minuten te spelen was. Met alles wat aan strijdlust nog aanwezig was bleef de bezoekende partij knokken om te proberen de drie punten mee naar huis te nemen. Het zag er naar uit dat ze in deze missie zouden slagen maar helaas ze hadden niet op de clubscheidsrechter gerekend want op een vraag van de technische staf van de thuisclub hoeveel tijd er nog was, kwam er weer het antwoord van, nog twee minuten. Dat er dan ouders en/of, gek’ worden langs de lijn kan ik mij eerlijk gezegd wel wat bij voorstellen. Een clubscheidsrechter die de uitslag bepaald want natuurlijk werd het nog 2-2 zodat de thuisploeg toch nog een punt aan het duel overhield en daardoor mee bleef doen om het kampioenschap.

We praten hier over jeugdvoetbal en waar de KNVB straks bij een gele kaart met een tijdstraf wil gaan werken. Dan krijgen we helemaal met, popie jopie’ gedrag te maken want er zijn een groot aantal prima clubscheidsrechters maar er zijn er ook waarvan ik zeg, die zijn gewoon doortrapt gemeen. Dat gebeurde in het verleden, en zie bovenstaand voorbeeld, dat gebeurt nog steeds en zal ook nooit verdwijnen.

Als tegenstander weet je dat als je eenmaal weer in de auto zit er in sommige gevallen smakelijk om jou wordt gelachen omdat je als ouder of leider je frustratie hebt getoond. Een frustratie die ook nog eens terecht is omdat een, onpartijdige’ clubscheidsrechter er in jou ogen bij een jeugdwedstrijd een bende van heeft maakt.

De KNVB roept vanaf alle torens in Nederland dat er meer respect moet worden getoond op de velden maar dan moet men als bond ook bij de clubs langs gaan om te kijken hoe het daar toe gaat. Dan zal de uitkomst zijn dat het bij (te) veel clubs op het gebied van het fluiten van een jeugdwedstrijd een zootje is. Marchanderen, eigen regeltjes hanteren en meer van dat soort onzin is iets wat bij een arrogante arbiter past en wat, en dat mag natuurlijk nooit gebeuren, tot de bekende excessen op de velden kan leiden.

Dat gaat echter wel de toekomst worden als clubs daar niet meer mee aan de slag gaan. Enkele maanden geleden had ik een interview met een voorzitter van een voetbalclub uit Groningen en die zei, wij als club willen dat er bij ons eerlijk en correct gefloten wordt.”

Zo moet het zijn en niet mee ginnegappen met de meute die alles maar goed vind. Een duidelijk standpunt innemen tegen een clubscheidsrechter, die een jeugdduel heeft lopen verkloten was mooi geweest wat helaas bij (te)veel clubs wel een utopie blijven. Want voor velen is een kampioenschap vele malen, belangrijker’ dan de ontwikkeling van jeugdig voetbaltalent en dan is het mooi meegenomen dat een, eerlijke’ clubscheidsrechter daar een handje bij helpt.