Mening Puurvoetbalonline-forum: Tijdsstraffen na een gele kaart wordt een grote chaos.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

De aanstaande nieuwe regel van het invoeren van een tijdsstraf naar dat een speler/speelster de gele kaart heeft gekregen zorgt voor veel beroering. Ook het panel van Puurvoetbalonline kreeg dit probleem voorgelegd en de antwoorden logen er niet om. Een panel dat deze ronde uit zeven deelnemers bestaat omdat Hans heeft aangegeven dat het hem door zijn drukke werkzaamheden niet meer lukt om aan het forum deel te nemen. Uiteraard hebben we daar samen over gesproken en was er het begrip voor de situatie van de voetballiefhebber uit Hoogkerk.

           logopvo

De KNVB wil bij een gele kaart een tijdstraf invoeren . Dat is waanzin en zorgt alleen maar voor meer irritatie op de velden maar lost de fraude met de voetbalpasjes niet op.

Menko Swieringa(voetballiefhebber): Bij veel andere sporten werkt een tijdstraf prima en bij voetbal zou dat ook kunnen en wordt een team ook direct gestraft omdat de tegenstander voor een bepaalde periode een speler meer in het veld heeft en daar voordeel uit kan halen. Ik neem aan dat de scheidsrechter en dan vooral bij de lagere teams de duur van de straf bij moet houden en dat zal echter nog niet meevallen als het om meerdere straffen tegelijkertijd gaat en er weer verwarring kan ontstaan, lees: irritatie en de scheidsrechter moet natuurlijk ook het spel in de gaten houden en bij die lagere teams zal hij geen gebruik kunnen maken van de 4e man. Maar we kunnen het over allerlei maatregelen hebben maar naar mijn mening moet je er als coach bovenop zitten dat spelers zich niet misdragen en dan mag er heus wel eens een keer iemand na bijvoorbeeld een harde overtreding een tijdstraf krijgen maar buitensporig gedrag hoort niet thuis op een voetbalveld en dat heeft met discipline te maken en dat begint al voor de wedstrijd en dus ook in de kleedkamer waar je als coach een natuurlijk overwicht moet hebben en afspraken maakt en die worden vertaald naar de wedstrijd. Ik zie nu bij jeugdwedstrijden spelers die zich mallotig gedragen, nou daar krijg ik kromme tenen van en heb dat als coach nooit meegemaakt, direct de kop indrukken, als het al nodig was! Het heeft met opvoeding te maken en dat gaat bij velen op de "geitenwollensokken" manier en wordt er teveel met kinderen in discussie gegaan, er is gewoon een credo: luisteren. Als we weer naar die oorsprong gaan en iedereen dat beseft is er kans dat het voetbal weer schoon wordt. En wat de pasjes betreft moet je echt vlak voor de wedstrijd op het veld controleren op naam en foto van de speler en het niet zo gemakkelijk is om overal nog heen te lopen om nog een poging te doen een andere speler mee te laten doen maar mij is ook bekend, net als eerder op deze site ruim uitgemeten dat er spelers zijn die erg op elkaar lijken en dus zo onder een andere naam kunnen spelen en dat lijkt mij een hele klus om dat totaal uit te bannen

Marcel Bellinga(secretaris COVS Groningen en Omstreken): Hierbij mijn reactie, tegelijkertijd ook het standpunt van onze Scheidsrechter rechtersvereniging. Het invoeren van een tijdstraf is op zich een goed idee: je pakt de speler en zijn team meteen lik-op-stuk aan en dat zal kunnen bijdragen aan minder (stevige) overtredingen, opstootjes en commentaar op de leiding. Ik vind het jammer dat de tijdstraf alleen in de B-categorie wordt ingevoerd, waarom niet over de hele linie? En het is een slechte zaak dat met de tijdstraf de registratie van de kaart wordt geschrapt. Je verliest daardoor zicht op spelers die vaak over scheef gaan en haalt de preventieve werking van de boete (vooral bij jeugd) en schorsing bij meerdere keren geel weg. Ik had liever en- en gezien: en tijdstraf, en registreren op formulier. Ik zie overigens wel diverse praktische knelpunten: hoe ga je als scheidsrechter de straftijd bijhouden als je in een kort tijdbestek meerdere keren geel geeft? Wat doe je als bijvoorbeeld na een opstootje twee spelers (elke partij) één naar de kant moeten voor een tijdstraf? Riskeer je dan niet dat ze daar verder gaan? De tijdstraf lost de problemen met de spelerspas niet op, maar is daar ook voor bedoeld, dus volgens mij is dat een ander onderwerp. Wat die spelerspas betreft moet denk ik worden nagedacht over het (her) invoeren van een fysieke controle of het systeem moet helemaal worden afgeschaft. Zoals het nu is, werkt het niet en kan er mee gefraudeerd worden wat je wilt.

Albert ten Caat(trainer dameselftal SJO Bedum): Ik vind dit een waardeloos idee. Deze regel wordt ook toegepast bij het ijshockey en daar helpt deze ook niet echt. Dit idee roept ook vragen bij mij op... Wat gebeurt er bij een gele kaart die eigenlijk een halve waard is? wordt dan ook de tijdstraf gehalveerd? En volgens mij moeten er minimaal 8 spelers op het veld staan want anders moet er worden gestaakt. Wat gebeurt er dan bij 4 gele kaarten binnen 10 minuten voor dezelfde ploeg?

Liever zie ik dan een kaart die verder gaat dan de rode. Bij het uitdelen van die kaart volgt dan minimaal een schorsing van 20 wedstrijden en €500, - boete voor speler en de club waarvoor hij uitkomt. Daarnaast moet je naar mijn idee ook geen onderscheid maken tussen de A-categorie en de B- categorie.

Gerwin Schaaphok(vrijwilliger en speler Futsal Winsum): Ik ben het eens met deze stelling. Gevolg hiervan is dat scheidsrechters nog meer gezeur over zich heen krijgen wanneer ze een gele kaart trekken. Gevolg daarvan is dat ploegen nog meer in opstand komen wat tot een kettingreactie kan leiden. Bovendien is het moeilijk bij te houden als er in korte tijd meerdere kaarten worden gegeven wanneer bepaalde spelers het veld weer mogen betreden. Enige oplossing in mijn ogen is nog steeds de teams/spelers die “probleemgevallen” zijn, één keer een waarschuwing/schorsing (bij zwaardere incidenten natuurlijk in één keer schorsen) geven en de volgende keer bij een opstootje rechtstreeks uit de competitie te halen. Bovendien de clubs een flinke boete geven aangezien de verantwoordelijkheid bij de clubs moet liggen. Bovendien moet er gebruik worden gemaakt van een centrale database waar de spelers in geregistreerd worden die vaak betrokken zijn bij ongevallen zodat ze zich niet moeiteloos weer bij een andere club kunnen aanmelden. Clubs kunnen zo bepaalde spelers weren wanneer zij zich aanmelden als lid als zij zich in het verleden hebben misdragen. Dit zodat clubs kunnen bepalen wie wel/niet bij hun kunnen spelen en zij ook de verantwoordelijkheid hebben (zij hebben hier ook het beste zicht op) wanneer het mis gaat.

Anna de Munck(aanvoerder Viboa-dames): Naar mijn idee is deze maatregel niet de oplossing. Het gaat hier om de B categorie waarbij je veel clubscheidsrechters hebt en scheidsrechters met weinig ervaring. Zij hebben het soms al zwaar genoeg. Wanneer zij in korte tijd meerdere gele kaarten geven met een verschillend aantal strafminuten is dit voor een scheidsrechter amper bij te houden. Daarbij komt misschien nog dat er spelers zijn die weigeren om het veld af te gaan met alle gevolgen van dien. Voor de jeugd tot en met de C junioren zou dit misschien wel werken. Overigens staan de tijdstraffen naar mijn idee los van de fraude met voetbalpasjes.

Jos Klip(speler Noordpool): Allereerst is het een goed initiatief. Helaas moet er altijd eerst iets ernstigs voorvallen en druk van buitenaf komen voordat er iets ingrijpend veranderd word. Dan waren we nu nog gewoon op dezelfde voet doorgegaan. Nu wat betreft de tijdstraf zelf, vanuit mijn eigen oogpunt ben ik zielsblij dat dit tot nu toe alleen geld voor de B - Categorie in het amateurvoetbal. Het was voor mij een reden geweest om mijn opties te heroverwegen. Hetzij alleen trainen, alleen nog Futsal spelen of gaan biljarten. Persoonlijk zou ik me niet op het strafbankje laten sturen door wie dan ook. Geen ruimte voor discussie, alleen maar gehoorzamen. De een kan het wel en de ander niet. Het had trouwens wel in de kosten gescheeld van het uitoefenen van mijn hobby. En je zit niet met schorsingen na 3, 4 of 5 gele kaarten in een seizoen. Maar het weegt niet op tegen de nadelen (vanuit mijn optiek). Verder zie ook ik allerlei praktische problemen om deze tijdstraffen te hanteren. Wie houdt het bij? Hoeveel spelers minimaal in het veld? Ruzies die gewoon doorgaan langs de lijn? Tijdrekken keeper dan ook 10min zitten? En dan zit je in die categorie teams ook altijd nog met een clubscheidsrechter. Waar de verhouding goed/slecht iets schever loopt dan bij de KNVB scheidsrechters. Op deze voet doorgaan was natuurlijk ook geen optie dus daarom is het toe te juichen dat er iets veranderd en dat er actief over dit maatschappelijke, sociaal, probleem word nagedacht. Alle begin is moeilijk maar een verandering is toe te juichen is mijn mening. Wat betreft de fraude met spelerspassen is denk ik een losstaand iets. Dat behoeft veel meer controle en monitoren van buitenaf. En zonder pas/ID gewoon niet spelen. Maar inderdaad, deze verandering gepland door de KNVB gaat die fraude niet tegen.

Willem Pettinga(hoofdtrainer v.v. Kloosterburen): Tijdstraffen voor senioren is vragen om moeilijkheden en zorgt alleen maar voor commotie langs de zijlijn, wie houdt de tijd bij als er meerdere spelers voor 10 minuten van het veld moeten, wat gebeurt er als de keeper er afgestuurd wordt, niet elk team beschikt over een reservekeeper, dus dat wordt shirtje ruilen, keeper mag er weer in nogmaals shirtje ruilen, wat weer veel oponthoud en ergernis oplevert. Spelers gaan straks met veel verbaal geweld naar de kant en zo heb je nog meer onrust. Ik kan me ook niet voorstellen dat de scheidsrechters hier blij mee zullen zijn, het wordt ze op deze manier alleen maar moeilijker gemaakt. Ik vraag me trouwens af hoe de KNVB de inkomsten gaat compenseren die iedere maand binnenkomen voor het geven van boetes na een gele kaart, ik heb begrepen dat kaarten niet meer geregistreerd worden door deze maatregel. Het idee om gedragsregels zichtbaar voor iedereen op te hangen in kleedkamers en kantine helpt ook niet om het geweld op de velden terug te brengen. Gedragsregels thuis ophangen lijkt me een beter idee. Het is volgens mij een maatschappelijk probleem en niet een voetbal probleem, opvoeden begint thuis en niet op school of bij een vereniging! PS,  wanneer je op tv beelden ziet van een trots kijkende vader omdat zijn zoon van amper 10 jaar met een blik vol haat een middelvinger opsteekt naar een speler van de tegenpartij zegt dat genoeg denk ik.