Het geheim van de voetbalkousen van een doelman

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

We weten allemaal dat er binnen de voetbalwereld veel, zo niet alles, van elkaar wordt overgenomen. Kapsels, plakplaatjes over het hele lichaam, een veelheid aan gekleurde voetbalschoenen en niet te vergeten de gewoontes.

1362649314Nleo groengeel

 Roelof Bolt(met kousen over de knie)

De Franse voetballer Thierry Henry was een van de eerste, en misschien wel de eerste, die er mee begon om zijn voetbalkousen over zijn knieën te trekken. Geen gezicht vond ik persoonlijk maar als Henry zich daar prettig bij voelde wie ben ik dan om dat te veroordelen. Maar het voorbeeld van Thierry Henry werd op grote schaal nageaapt en zo liepen er al snel duizenden voetballers rond waar je de knieën niet van kon zien. Ik heb dat nooit begrepen en dat gold, zo kwam ik zaterdag achter, voor meerdere voetballiefhebbers.

Ik was aanwezig bij het duel FC LEO-Groen Geel en daar was ook Dick Akkerman, de oud-keepertrainer van onder andere Eenrum en SIOS. Dick is er een fervent voorstander van dat een doelman witte kousen dracht en heeft in mij een absolute medestander. Mooi voor ons was dat zowel de doelman van Eems Boys en keeper Roelof Bolt van FC LEO witte kousen onder hun tenue droegen maar beide de kousen over hun knieën droegen.

Geen gezicht volgens twee vijftigers die nog net niet aan elkaar vertelden dat vroeger alles beter was en je met dat soort fratsen niet aan hoefde te komen. Nu ken ik Roelof redelijk goed en deze week sprak ik hem nog even en plaatste de opmerking, begin jij nu ook al met die rare grappen van dat je de voetbalkousen zo hoog mogelijk optrekt.”

De jonge doelman ging er echter serieus op in en ik zeg het eerlijk, ik was stomverbaasd over zijn antwoord. ‘Johan, dat zijn speciale voetbalkousen en zijn speciaal voor keepers op de markt gebracht want daar zit een soort van kniebeschermer in. De uitleg van Roelof vond ik wel een logische want wie kent hem niet, doelman Jan Jongbloed die, zo is op de foto te zien, altijd kniebeschermers droeg.

jan j

Jan Jongbloed met kniebeschermers

Een bescherming die tegenwoordig, ingebouwd’ is en die er voor zorgde dat twee voetbalkleding freaken die even door de jonge talentvolle doelman bijgeschoold werden en op deze manier achter het geheim van de speciale voetbalkousen voor keepers kwamen.