Laat de verenigingen het zelf maar beslissen!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Als we het KNMI mogen geloven krijgen we de komende dagen met sneeuw, natte sneeuw en regen te maken. Dat betekent, dat het er niet goed uit ziet voor het voetbalprogramma wat dit weekend afgewerkt moet worden.

images13De KNVB wacht zolang mogelijk met een besluit om tot een algehele afgelasting over te gaan en dat is, denk ik, een wijs besluit. Want enkele weken geleden hebben we gemerkt dat een snel besluit niet altijd een goed besluit is. Toen had er op de zaterdag prima gevoetbald kunnen worden maar was het programma er op de vrijdag al uit gegooid.

Zondag 10 maart werden we opeens verrast door een aantal centimeters sneeuw, en ik heb het even opgezocht, en gingen er in het district Noord precies negen duels door. Onder wat voor omstandigheden weet ik niet maar die kunnen niet geweldig zijn geweest. Die clubs hebben waarschijnlijk een gedachte gehad, beter nu spelen dan doordeweeks want daar zitten we niet op te wachten. Ik denk dat veel verenigingen  denken, laat ons maar beslissen want zeven duels in 22 dagen is genoeg.

Bij geen algehele afgelasting voorspel ik dat er veel gevoetbald wordt want voor veel teams begint er een redelijk vervelend scenario te ontstaan met veel doordeweekse wedstrijden. Daarom zal er bijna gebeden worden dat de bond niet dat gaat doen maar wat dan juist wel te verwachten is, overgaan tot een algehele afgelasting.

De commentaren zijn nu al bijna hoorbaar als dat mocht gebeuren en waar de kans levensgroot voor aanwezig is. Hoe bizar het ook is maar mooi is het wel dat de natuur zich niet laat sturen. Koude en lange winters, hoe vaak hebben we het niet gehoord, zouden verleden tijd zijn. De natuur denkt daar anders over waardoor we de laatste jaren steeds dezelfde discussie krijgen. Een langere winterstop, langer doorvoetballen, dat onzinnige bekervoetbal van de voetbalagenda aftrappen en competities met 12 i.p.v 14 teams.

Allemaal argumenten waar men bij de bond (nog)niets mee heeft gedaan en als ik het schema voor het seizoen 2013-2014 goed heb bestudeerd, voorlopig ook nog niet zal doen. Daarom denk ik dat er bij geen algehele afgelasting opeens op velden gevoetbald wordt wat een paar weken geleden nog ondenkbaar was. Velden kletternat van de regen en natte sneeuw zullen worden vertrapt tot ze de gelijkenis met de kwelders achter Noordpolderzijl moeiteloos kunnen doorstaan en dat om maar een simpele reden. De heilige maand juni is de reden waarin het bijna een doodzonde lijkt te zijn als er dan nog competitieduels gespeeld moeten worden. Een juni maand die de nodige voordelen biedt die niet gebruikt worden. Een maand waarin de velden snel herstellen heb ik mij door een specialist laten vertellen, kortom ik zou zeggen, juni maand voetbalmaand.

Maar nee, het wordt de komende weken spelen op omgeploegde akkers want in een tijdsbestek van een paar weken moet en zal alles er doorgetrapt worden. Want in mei, als alle vogeltjes leggen een ei, moeten alle clubs beginnen met een schone lei. Want ook dat is het verhaal, alle clubs moeten de slotfase van de competitie wel met een gelijk aantal wedstrijden beginnen om competitievervalsing te voorkomen. Daar er in de tien voorafgaande duels alleen maar sprake was van competitievervalsing maakt  dat dan opeens niets meer uit want de slotfase van het seizoen is heilig. Ik heb al weer veel commentaren gelezen en ik sluit mij aan bij degene die dit te melden hadden: Laat de verenigingen het  nu zelf maar beslissen!