Scheidsrechters willen tijdstraf

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Op www.tweenul.nl las ik dat scheidsrechters en grensrechters voor invoering zijn van nieuwe maatregelen om het aantal geweldsincidenten in het amateurvoetbal te beperken. Dat blijkt uit onderzoek van de actualiteitenrubriek Een Vandaag in samenwerking met de voetbalbond KNVB en scheidsrechtersvereniging COVS.

scheidsrechterlabel 178191m

De ondervraagde arbiters stellen onder meer voor om de gele kaarten te vervangen door een tijdstraf. Ook willen ze dat alleen de aanvoerder communiceert met de scheidsrechter.

 Aan het onderzoek deden 1900 scheidsrechters en grensrechters uit alle geledingen mee. Het is het eerste grote onderzoek onder deze groep sinds het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, eind 2012.

 Volgens veel ondervraagden schiet de kennis van de spelregels bij scheidsrechters en spelers nogal eens tekort. Dit leidt tot discussie en irritatie op het veld. Daarom stellen ze een verplichte basisopleiding van alle scheidsrechters voor.

 Openbaar

 De KNVB zou ook strengere straffen moet uitdelen aan clubs of spelers waar veel incidenten voorkomen. Ook vinden de arbiters het belangrijk dat de KNVB de tuchtstraffen die ze oplegt aan spelers en clubs weer openbaar maakt.

 In totaal 78 procent van de ondervraagden heeft afgelopen twee jaar met incidenten te maken gehad. Dit varieert van licht verbaal geweld tot bedreigingen en fysiek geweld. Eén op het acht (13 procent) van de deelnemers heeft zwaar verbaal geweld of serieuze bedreiging meegemaakt. Eén op de tien (11 procent) heeft ervaring met fysiek geweld zoals schoppen, slaan en spugen.

 Volgens de KNVB brengt het onderzoek de huidige wensen en ervaringen van scheidsrechters goed in beeld. De bond presenteert op 20 maart het actieplan met aanvullende maatregelen om geweld op de velden in te dammen en sportiviteit en respect te bevorderen.