Luuk Korhorn: Een jonge arbiter vol ambitie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 

Je bent negentien jaar en als je dan als scheidsrechter voor de derby Godlinze-Poolster aangesteld wordt mag je rustig stellen dat de KNVB veel vertrouwen in je heeft.

fotoluuk1

Dat overkwam Luuk Korhorn uit Kloosterburen die een van de jonge arbiters is die in het talententraject van de KNVB zit.

Hoelang ben je al als scheidsrechter actief en wat was je allereerste duel.

Inmiddels al ongeveer weer 3 jaar. Mijn allereerste wedstrijd als clubscheidsrechter was een wedstrijd bij de F'jes, en je kunt je het niet voorstellen maar ik was bloednerveus. Niet zozeer voor de spelertjes, maar meer voor de ouders. Mijn allereerste wedstrijd in Aduard, Aduard2000 2 tegen Be Quick 1897. Welk elftal weet ik niet meer. Ik floot dramatisch, dat weet ik nog wel! De eindstand was 2-1 voor Aduard en heb toen ook meteen mijn eerste gele kaart getrokken.

Hoe hoog fluit je ondertussen

Inmiddels in de vierde klasse standaard op zaterdag. Pas sinds dit seizoen fluit ik in de standaard klasses tot en met de vierde, daarvoor was het voornamelijk tweede en derde klasse reserve. Eerlijkheid gebied te zeggen dat derde klasse reserve met alle respect moeilijker te fluiten is dan standaard vijfde. Doordat daar meer voetbal in zit is het spel makkelijker te lezen waardoor je ook makkelijker positie kunt kiezen en het spel kunt volgen.

Wat doe je in het dagelijks leven en hoe oud ben je

Negentien lentes jong alweer. Ik ga nog naar school, volg een opleiding tot ICT-beheerder op het Alfacollege. Die hoop ik komende zomer te voltooien. Daarnaast drum ik nog bij de drumband in Kloosterburen en ben ik fanatiek supporter van FC Groningen met seizoenskaart. En ik zit nog in het bestuur van de plaatselijke jeugdsoos The Scrum in Kloosterburen.

Je hebt een eigen begeleider wie is dat en wat doet hij precies

Henk Steenhuis uit Bedum. Henk is natuurlijk een persoon die er wel degelijk kijk op heeft met een enorme hoop ervaring. Hij geeft mij veel praktische tips en komt af en toe een wedstrijd langs om te kijken hoe het met mij gaat als scheidsrechter en of ik vooruitgang boek. Hij geeft dan precies en direct aan wat er juist wel of juist niet deugd.

Wat vinden de spelers dat hun wedstrijd gefloten wordt door een jonge scheidsrechter

Zeker in het begin was het niet makkelijk. Je bent toch een jong mannetje en daardoor word je niet altijd serieus genomen. Tegenwoordig gaat het stukken beter. Mensen accepteren vaker dingen van je. Ik kom nu wel eens bij voor mij totaal onbekende clubs, waarvan er dan in de bestuurskamer zonder mij voor te stellen al word gezegd: "Jij bent toch die jonge scheidsrechter uit Kloosterburen?" Op één of andere manier geniet je toch al een soort bekend bij clubs hier in Noord-Groningen. Meestal toch wel in positieve zin, Haha!

Jullie mogen in diverse kleuren fluiten hoeveel verschillende tenue,s heb jij

Heb toen ik begon een gele aangeschaft. Tegenwoordig heb ik er drie, een groene met korte mouwen voor in de zomer en ook nog een zwarte. Ik fluit meestal in zwart, gewoon omdat een scheidsrechter naar wat ik vind in het zwart hoort te fluiten. Als het echt niet anders kan trek ik mijn gele aan.

Wat zijn jou ambities als scheidsrechter

Ik had altijd een heel hoog doel, Eredivisie. Of het realistisch is weet ik niet. Je kan beter lager inzetten, dan kan het alleen maar meevallen. Ik hoop ooit nog eens een mooie derby als Spakenburg – IJsselmeervogels te mogen fluiten in de hoofdklasse (of in de topklasse) voor 3000 man publiek. Zou me geweldig lijken, voetbal wat weinig verschilt van de Jupiler League en de ambiance heeft van FC Groningen – SC Heerenveen.

Heel Nederland heeft een mening over het feit is dat Roelof Luinge moet stoppen wat vind jij daarvan

Ik heb daar niet echt een oordeel over. Zou wel graag willen weten op basis waarvan Luinge moet stoppen, want die reden kon ik niet echt ontdekken. Luinge is nog topfit, fluit standaard in de Eredivisie dus mij is niet geheel duidelijk waarom hij moet stoppen. Alleen om zijn leeftijd? Mensen kunnen zelf goed genoeg beoordelen of ze wel of niet door moeten gaan, daar zijn ze professioneel genoeg voor. Luinge met een bult aan ervaring al helemaal.

Hoe vaak train jij in de week

Ik zou eigenlijk twee keer in de week moeten trainen bij het COVS in Groningen (Centrale Organisatie Voetbal Scheidsrechters). In de praktijk komt daar weinig van terecht, mede door de reisafstand in combinatie met mijn stagewerkzaamheden voor school. Ik ga meestal wel even een blokje hardlopen iedere week, daarmee hou ik mijn conditie voorlopig prima op peil. Ik ben wel van plan dit in de toekomst te veranderen.

Wat was tot nu toe jou mooiste en wat was het vervelendste duel

Ik vind de duels met Friese clubs toch altijd wel het mooist. Friezen zijn op het veld wat gemoedelijker dan Groningers. Friezen zijn ook wat stiller, praten wat minder. Ze zullen wel net zo goed dingen niet accepteren als een Groninger, maar een Groninger laat zich daar in woord en gebaar meer over uit. Groningers bijten veel meer van zich af. Op zich geen onaardige eigenschap, maar voor de scheidsrechters lastiger. Kollum 2 – Drachster Boys 4 is denk ik qua leiding geven de mooiste wedstrijd die ik ooit gefloten heb, qua sfeer en ambiance langs de lijnen ga ik toch voor Godlinze 1 – Poolster 1.

Ik kan me zo snel geen slechte wedstrijden bedenken, al vind ik derby's moeilijk te fluiten doordat je het eigenlijk nooit goed doet. Heb al eens CVVB 2 – Omelandia 2 gefloten en laatst nog Godlinze 1 – Poolster 1. Ik vind dat het dan niet eens zo verkeerd gaat, maar in een derby doe je het eigenlijk nooit goed. Laatstgenoemde wedstrijd was Poolster helemaal niet content over mij, en de trainer van Godlinze ook niet. Niks ten nadele van de beste man, maar onafhankelijke mensen zoals verslaggevers en rapporteurs vinden het dan eigenlijk wel meevallen hoe 'slecht' het ging zo blijkt uit verslagen en rapporten. Hij (trainer Godlinze) kon er niet bij dat ik bij het Talententraject zat en Poolster vond dat ik absoluut te licht was voor de vierde klasse. De week ervoor hoor je van Helpman en Corenos die ook vierde klasse spelen dat ze zouden willen dat ze iedere week zo'n scheidsrechter hadden en kreeg ik van 22 spelers na die tijd een hand omdat ik goed gefloten had. Hypocriet, maar zo werkt dat. Ik slaap er niet minder om wat clubs of spelers van mij vinden. Ik neem wel positieve kritieken aan, maar aan nutteloze discussies en opmerkingen tijdens de wedstrijd gaan mij het ene oor in en de andere weer uit. Je word er doof voor, hoe moeilijk dat ook lijkt.

Wie is jou grote voorbeeld

Vind Michel Winter uit Ten Boer toch wel een groot voorbeeld. Ook een jongen uit de provincie die het toch heel hoog heeft geschopt. Zo zie ik mijzelf ook een beetje. Hij heeft mij al eens zien fluiten en ook tijdens het Talententraject hebben wij al eens een lezing gehad. Het Talententraject is een groep jonge scheidsrechters die worden klaargestoomd om hogerop te komen. Ik zit daar ook bij, en eens per 2 maand komen we bij elkaar om te trainen en dan komt er een vooraanstaand iemand als Eric Braamhaar om een lezing te houden. Het mooie van het Talententraject is dat je met alleen maar leeftijdsgenoten bij elkaar zit en je veel leert. Ik merk dat sinds ik daar bij zit, ik meer overwicht op spelers krijg en betere en snellere beslissingen durf te nemen.