Matchfixing zorgt voor donkere wolken boven Nederland

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Het internationale topvoetbal is immuun voor omkoping. Dat zei Jerome Valcke, secretaris-generaal van de FIFA. Hij liet dat weten bij een conferentie over 'matchfixing' in Rome. „Ik weet zeker dat op het wereldkampioenschap en bij de Champions League geen sprake is van dit soort praktijken. Dat is via allerlei controles voldoende aangetoond. Daarmee wilde de topfunctionaris van de mondiale voetbalbond niets afdoen aan de ernst van het probleem. „In lagere competities en in landen waar onze sport in de beginfase staat, speelt het probleem wel. De autoriteiten moeten beter samenwerken om hier iets aan te doen.

naamloos

Het bovenstaande las ik op www.voetbalprimeur.nl en kon mijn ogen bijna niet geloven. Ik dacht die Valcke heeft te diep in het glaasje gekeken want anders kraam je deze onzin er niet uit. De secretaris-generaal van de FIFA denkt zeker te weten dat er niets vreemds gebeurt in de Champions League en tijdens de wereldkampioenschappen en waarop ik zeg, droom lekker verder.

Het boek over omkoping van Declan Hill en het boek Voetbal&Maffia hebben mij toch een iets ander beeld gegeven moet ik eerlijk zeggen. Na veel vergaderwerk en nutteloos geneuzel zijn ze in Den Haag ook eindelijk wakker geworden en mag een gezamenlijk onderzoeksteam van de Universiteit van Tilburg, de Vrije Universiteit Amsterdam en Ernst & Young gaan onderzoeken hoe het staat met Matchfixing in ons land. Minister Edith Schippers en haar collega Ivo Opstelten vonden het nu toch wel tijd worden dat de geluiden die onder andere via het boek van Iwan van Buren en Tom Knipping binnenkwamen serieus genomen moesten worden.

Een prima zaak en we moeten er ook niet raar van opkijken als we in de toekomst, Italiaanse’ taferelen gaan beleven in ons voetballand wonderland. Want in Italië, en andere landen trouwens ook, is het op het gebied van verkochte wedstrijden een grote bende. Deze week las ik nog een column op www.voetbalprimeur.nl dat Wesley Sneijder was vertrokken naar een kapotgefixte Turkije.

Dat is inderdaad een van de landen in Europa waar wedstrijden verkocht worden, en clubbestuurders bepalen wat er wel en niet gebeurd. Want dat alles viel weer te lezen in artikel rond de overgang van Dirk Kuijt naar Fenerbahçe. Die toestanden zullen we in Nederland niet meemaken maar wel dat er, slachtoffers’ gaan vallen.

In het boek Voetbal&Maffia en in Omkoping van Declan Hill zijn namelijk feiten te lezen die ook zeker op de Nederlandse voetballers van toepassing kunnen zijn. Boven je stand leven is daar een voorbeeld van want als profvoetballer heb je een bepaalde status en die wil je graag behouden. Maar als er om wat voor reden een kink in de kabel komt dan komen de problemen. Want je imago van een prima betaalde voetballer brokkelt af en dat wil je niet.

Dat alles kwam er na voren in beide boeken en daarom ben ik bang dat het aanstaande onderzoek weer een dreun van jewelste zal betekenen voor het voetbal in ons land. Een sport die dat niet verdient maar dat voor een groot gedeelte te danken heeft aan de betaalde tak. Steeds vaker horen we geluiden van, ik heb niets meer met het betaald voetbal.  In de stadions is het niet altijd even leuk, het spelpeil daalt, en ook niet onbelangrijk, je wordt letterlijk bedolven onder de wedstrijden.

Deze week wordt de kwartfinales van het bekertoernooi gespeeld en dat betekent drie dagen voetbal op de TV. Voor de liefhebber leuk misschien maar daar zit niet iedereen op te wachten. Ik ben een groot liefhebber van een bord macaroni maar ik moet er niet aan denken dat ik het  Italiaanse gerecht iedere dag voorgeschoteld krijg.

En dat is ook het geval met al het voetbal op de buis, het is teveel. En als er, zoals dinsdag in Den Bosch, ook nog een zootje negatieve reclame naar buiten komt dan is voor steeds meer voetballiefhebbers de maat vol. Dat is ook wat we moeten vrezen als het gezamenlijk onderzoeksteam van de Universiteit van Tilburg, de Vrije Universiteit Amsterdam en Ernst & Young deze zomer met een rapport gaat komen.

Deze week schreef Jan Mennega in het DvhN dat het vijf voor twaalf is voor FC Groningen en dat is ook van toepassing op het voetbal in Nederland. Donkere wolken pakken zich namelijk samen boven de vele velden in Nederland want matchfixing verspreidt zich sneller dan welke olievlek dan ook.