,Goof Koedijk en de bijzondere wereld van het amateurvoetbal’

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

,Goof Koedijk’ is een vrijwilliger die opeens tot stand kwam. Een vrijwilliger in hart en nieren die al jaren in de voetbalwereld rondloopt en nu op Puurvoetbalonline de nodige avonturen zal beleven. Leuke dingen, minder leuke dingen alles zal de revue passeren.  Goof is nog een van de oude stempel en begrijpt daarom sommige dingen ook niet. Dat en nog veel meer zal centraal staan in de serie: Goof Koedijk en de bijzondere wereld van het amateurvoetbal.

 

1358417785Nimage

 Trainer/coach Goof Koedijk

Goof Koedijk liep in zijn eentje wat rond op het verlaten sportcomplex van zijn club. De velden waren nog gesloten want de winter had Nederland in zijn greep De winterstop was enkele weken voor de kerst nogal abrupt aangebroken en ook het team waar Goof de leider/trainer van was had het seizoen niet af kunnen maken.

Goof was nog een vrijwilliger van de oude stempel die was opgegroeid in het tijdperk dat de competities nog niet verdeeld waren in een voorjaar en najaarsreeks. Dat gaf hij ook weleens aan als dit op de maandelijkse jeugdleidersbijeenkomsten, het was vroeger zo dat je ook met een jeugdteam een competitie speelde die uit twintig duels bestond.”

Dan hoorde hij echter steeds vaker van zijn jongere collega- jeugdleiders/sters, dat was vroeger Goof, nu doen de KNVB  en ook wij het anders dus je zult daar in mee moeten of je wilt of niet.”

Vooral de laatste opmerking, je zult daar in mee moeten of je wilt of niet, deed pijn want soms had hij het gevoel dat hij binnen, zijn’ club niet meer begrepen werd. Goof begreep echt wel dat tijden veranderen en een voetbalclub zich moet door ontwikkelen, en wat natuurlijk ook op de KNVB van toepassing was.

Zo wandelde Goof Koedijk in gedachten voort over het verder verlaten complex en dacht hij nog even terug aan enkele weken geleden. Op 3 december gebeurde er iets waar de hele voetbalwereld in Nederland schande van sprak en dat was dat grensrechter Richard Nieuwenhuizen dusdanig geschopt werd dat hij een dag later aan zijn verwondingen overleed. Voor zaterdag 8 december stond er nog een wedstrijd voor zijn team op het programma stond, wat terecht geen doorgang vond door de dramatische gebeurtenissen in Almere omdat de KNVB besloot het programma van 8 en 9 december af te gelasten. Zijn team stond voor het weekend van 8 december op een tweede plaats en zou bij winst kampioen zijn. Een prestatie van formaat want nu als E-pupillen ging het qua resultaten duidelijk beter dan toen Goof ze als F-pupil binnen zag komen. De ervaren jeugdtrainer, die al ruim vijfentwintig jaar actief is binnen de jeugdafdeling van de vereniging waar hij zelf ooit als pupil begonnen was, lachte in zichzelf toen hij nog eens terug dacht aan het eerste jaar van het huidige E2- team.

Opeens werd Goof wreed gestoord in zijn gedachten want ongemerkt was hij bij de Dug outs op veld 2 aangekomen, en waar hij een groepje jongens aantrof. De ervaren jeugdleider zag dat het groepje een biertje zat te drinken en aan de hoeveelheid blikjes te zien waren er door het viertal al een aantal naar binnen gewerkt. Hij herkende de zoon van de voorzitter maar de andere jongens kwamen hem niet bekend voor. Daarop sprak hij eerstgenoemde aan met de opmerking dat hij verwachtte dat ze de rommel in de Dug out ook weer zouden opruimen. Het antwoord wat hij kreeg kon de clubman nauwelijks geloven want het kwam er op neer dat het viertal dat eigenlijk niet van plan was. Goof Koedijk was nooit een man geweest die een rechtstreeks de confrontatie opzocht en koos ook nu voor de oplossing, en wat ook in het beleidsplan van de vereniging stond, om het via het bestuur te spelen.

Daarom liet Goof het er verder bij en vervolgde hij zijn weg richting de zijingang van complex. Van daar was het dan nog een minuut of vijf fietsen naar het huis van de voorzitter. Daar aangekomen zag hij dat er weinig tot geen leven te bekennen was in de woning en vertrok hij daarop onverrichterzake huiswaarts. Hij baalde stevig want naast de gebeurtenissen op het sportpark had hij de voorzitter ook nog even willen spreken over het onbehagelijk gevoel dat hij had. Een gevoel van dat hij niet meer serieus genomen werd binnen de jeugdafdeling van, zijn’ club. Want nog steeds maalde die ene zin, dat was vroeger Goof, nu doen de KNVB en wij het anders dus je zult daar in mee moeten of je wilt of niet.”, door zijn hoofd.

Wordt vervolgd