Jur Smit geniet alle dagen met volle teugen van het voetballen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

 Als iemand Jur Smit nog nooit op of rond een voetbalveld is tegen gekomen kan hij of zij rustig zeggen dat ze weinig op een voetbalveld te vinden zijn. De 48 jarige voetbaltrainer uit Winsum is namelijk bijna dagelijks wel ergens op een voetbalveld te vinden.

 

Als iemand Jur Smit nog nooit op of rond een voetbalveld is tegen gekomen kan hij of zij rustig zeggen dat ze weinig op een voetbalveld te vinden zijn. De 48 jarige voetbaltrainer uit Winsum is namelijk bijna dagelijks wel ergens op een voetbalveld te vinden.

regiotreqm

 

 Jur Smit(uiterst rechts op de foto) als coach van het juniorenteam Regio Noord Groningen

Dit seizoen is hij naast hoofdtrainer bij zondag vierde klasser Hoogkerk namelijk ook de verantwoordelijke man bij de A1-junioren van VIBOA uit Winsum. Naast deze twee clubs is hij ook nog actief als coach van het Regioteam Noord-Groningen wat de jeugd betreft. En ook de weekenden staan voor Jur Smit in het teken van veel wedstrijden bekijken.

, Over een heel seizoen genomen zie ik wel driehonderd wedstrijden wat zaterdags bij Viboa begint waar ik vanaf negen uur diverse jeugdwedstrijden bekijk. In de middag ben ik vaak toeschouwer bij het eerste elftal van Viboa al ga ik nu ook geregeld mijn vereniging waar ik volgend seizoen actief ben bekijken. Die vereniging is Poolster uit Spijk wat voor de sympathieke oefenmeester zijn twaalfde vereniging wordt in zijn vijfentwintig  jarige loopbaan als trainer. Zijn  loopbaan als trainer begon bij het Groninger Helpman waar hij als voetballer zijn kruisband afscheurde maar ook als jeugdtrainer actief was. Bij Helpman behaalde Jur Smit ook het TC3 en TC2 diploma. Diploma,s die er mede voor zorgden dat hij al terug kan kijken op een imposante carriere waar voorlopig als het aan Jur Smit ligt nog geen eind aan komt. Een veelvoud aan verenigingen wil echter niet zeggen dat Jur Smit een clubhopper of broodtrainer genoemd mag worden.

,, Bij alle verenigingen waar ik werkzaam ben geweest probeerde ik mij als een clubtrainer te profileren. Daarmee bedoel ik dat je ook geïnteresseerd moet zijn in de rest van de vereniging. Bij de ene vereniging lukt je dat beter dan bij de andere want als ik er bijvoorbeeld een club tussen uit moet halen waar ik mijn mooiste periode heb beleefd is dat Godlinze. Ik ben daar vier seizoenen actief geweest en had in Hendrik Sterenberg, zonder mijn andere elftalleiders te kort te doen, een fantastische elftalleide . Verder was het een warme vereniging die in het dorp Godlinze een grote sociale functie had en waar in mijn tijd hoofdsponsor Bruno Santenera via zijn Biostabiel landelijke bekendheid kreeg en voetballers als Renato Santenera en Bas Kraaienbrink zeer belangrijk waren binnen het team.”

Maar ook over Hoogkerk waar hij ook alweer voor het vierde seizoen actief is vertelt hij vol trots dat er vooral bij de jeugdafdeling de Held( wat een combinatie is van CSVH en Hoogkerk) mooie dingen staan te gebeuren.

, Zolang als ik trainer in Hoogkerk ben zijn er iedere week vooral bij de jeugd nieuwe leden bijgekomen waardoor het bijna niet anders kan dat beide verenigingen met een gedegen jeugdopleiding straks een prima eerste elftal hebben.”

Als het woord jeugdvoetbal valt komt Jur Smit pas echt op stoom en heeft hij een uitgesproken mening over bijvoorbeeld het opleiden en scouten van talentvolle spelers door de BVO,s.

,,De betaalde clubs vliegen over de hele wereld op zoek naar de talenten uit de meest exotische landen maar wat ik bijvoorbeeld aan talent bij Viboa en ook andere verenigingen aan talent zie rondlopen snap ik daar niets van. Ik zou liever zien dat er meer regionaal trainingen gegeven worden door trainers van betaalde clubs. Daar moeten de clubs meer in investeren is mijn persoonlijke mening want er is talent genoeg die je ook een kans moet durven geven!”

De als conciërge op de Rietdiepschool werkzaam zijnde Winsumer weet waar hij over praat door zijn ervaringen als trainer bij gerenommeerde clubs als Oosterparkers, Helpman, de Vogels en de Winsumer verenigingen Hunsingo( die hij in het seizoen 2005-2006 naar de vierde klasse bracht) en in de negentiger jaren Viboa. Ook nu hij richting de vijftig gaat zit hij nog vol ambitie en is blij dat hij zijn oefenmeesterdiploma TC2 bezit waardoor hij de discussie rond het wel of niet met diploma TC3 in de vierde klasse mogen trainen niet helemaal snapt.

 ,Toen ik mijn TC2, wat nog in de gulden tijd was, haalde was dat niet goedkoop maar ik zag dat als een investering in mij zelf. Persoonlijk zou ik het van de zotte vinden dat trainers met een TC3 ook in de vierde klasse kunnen blijven trainen. Natuurlijk heb je er uitstekende trainers tussen zitten die het zouden kunnen maar andersom is dat ook zo. Je hebt ook trainers met TC1 wat geen geweldige oefenmeesters zijn. Maar naar trainers die hun diploma,s hebben gehaald om op een bepaald niveau te mogen trainen kun je het als bond niet maken om te marchanderen.”

Zo kan het aimabel voetbaldier uren over alle facetten van de voetballerij praten en heeft hij  het hart daarbij vaak bij  op de tong. Een type ruwe bolster blanke pit want als hij iets verteld over zijn privéleven en de band die hij daardoor met heeft met Ard Torrenga valt er even een stilte bij de man die hoe gek het ook klinkt blij is dat dochter Shawna voor het judo heeft gekozen.

,,Dat vind ik prima want voetballen was niet echt haar ding en Quirien en ik hebben haar nooit in een bepaalde richting  gepusht qua sport. In de voetbalwereld kom je al genoeg ouders tegen die denken dat hun zoon of dochter het grootste talent van het team is.”

 Als de naam van zijn echtgenote valt is de vraag bijna niet uit te sluiten wat die ervan vind dat haar man zoveel op het voetbalveld te vinden is en is het antwoord van Jur is prachtig.

,,We zijn al heel lang samen en Quirien weet niet beter en zegt vaak als ik twee avonden achter elkaar thuis ben of er niet ergens een voetbalwedstrijd is. Ik geniet iedere dag nog van het spelletje en ook Quirien en Shawna doen hun eigen dingen waardoor we het samen mooi hebben.”