Bas Groeneveld(CVVB/SJO Bedum): Binnen SJO Bedum moet er richting senioren nog veel gebeuren

Geschreven door Bas Groeneveld op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Bas Groeneveld is als jeugdtrainer bij SJO Bedum betrokken, komt als voetballer uit voor CVVB en is al zeven jaar aan de KNVB- voetbalkampen verbonden. Al deze onderwerpen kwamen aan bod in de vragen en stellingen die Puurvoetbalonline bedacht voor de Feyenoord-supporter die verwacht dat, zijn’ club binnen enkele jaren als landskampioen gehuldigd zal worden.

 wpa44b50d2 05Bas jij bent duidelijk bij SJO Bedum betrokken. Kun jij precies uitleggen wat jouw rol binnen SJO Bedum precies is: Mijn rol is dat ik hoofdtrainer ben van de E-pupillen van SJO Bedum. Mijn taak is om de trainingen van de E-ers voor te bereiden, uit te voeren en evalueren met de andere trainers. Daarnaast geef ik ook training aan F- en D-ers. In totaal sta ik ongeveer 8 uur op het veld in de week. Op de zaterdagen coach ik de E1 van SJO Bedum.

Jij voetbalt zelf nog voor CVVB. In welk team vertoon jij je kunsten en hoe staan jullie er voor: Ik vertoon in het tweede elftal van CVVB 2 mijn kunsten. We staan er prima voor. Op dit moment staan we derde, het staat bovenin dicht bij elkaar. De topper tegen Urk 2 ging helaas niet door want we waren er klaar voor om de koppositie over te nemen.

Vaak wordt er gezegd dat jeugdige talenten niet genoeg voor hun sport over hebben. Hoe ervaar jij dat binnen SJO Bedum: Daar ben ik het gedeeltelijk wel mee eens. Al moet ik wel zeggen dat de meeste kinderen keurig twee keer in de week trainen en een aantal ook fanatiek op vrijdagmiddag mee doet aan het pupillenuurtje. De spelcomputers zijn wel concurrentie geworden en bijvoorbeeld de supermarkt. Spelers in de bovenbouw moeten soms kiezen tussen werk en trainen.

Ik weet dat jij een aanhanger bent van Feyenoord bent. Wat maakt Feyenoord zo bijzonder: Ik ben er al van jongs af aan fan van. Mooi voetbal met hard werken trekt mij aan. Daarnaast is de sfeer tijdens de wedstrijden fantastisch. Na wat mindere jaren doen we nu leuk mee.

Wat zijn jouw ambities als trainer, is dat werken met de jeugd of in de toekomst ook als senioren-trainer: Op dit moment is dat zeker nog werken met jeugd. Ik werk nu binnen de onderbouw en dat bevalt me prima. Tevens kan ik het combineren met mijn eigen voetballen. Uiteindelijk wil ik wel een B1 of A1 trainen, om vervolgens de stap te maken naar de senioren.

Dat Ronald Koeman met Feyenoord prima presteert zegt genoeg over de kwaliteiten van Koeman als trainer of is het meer de hand van Martin van Geel: Beiden hebben een rol hierin. Koeman heeft het team goed neergezet en jonge jongens vertrouwen gegeven. Van Geel zorgt ervoor dat er geen derderangs spelers worden aangetrokken.

Binnen vijf jaar moet in de eerste selectie van de senioren al duidelijk de contouren zichtbaar zijn wat de werkwijze van SJO Bedum: Daar ben ik niet helemaal zeker van. De overstap van de jeugd naar de senioren is groot. Spelers een beetje vertouwen geven en met ze praten is ook belangrijk. Een ander voorbeeld is de onder 23. Er worden nu spelers gebruikt die wedstrijdritme moeten opdoen. Dit moet juist een mooie kans zijn voor 2e jaars A-junioren en jongens die net zijn overgekomen uit de jeugd om ervaring op te doen. Kortom er moet daarvoor nog veel gebeuren.

Je bent al enkele jaren bij KNVB-voetbalkampen betrokken. Wat maken deze kampen voor jou zo speciaal: Een week lang met voetbal bezig zijn en veel plezier hebben met elkaar. Afgelopen jaar hadden we ruim 120 deelnemers. Als ik na afloop de kinderen tevreden naar huis zie gaan, dan is mijn kamp ook geslaagd.

Velen denken dat de titelstrijd tussen PSV en Twente zal gaan maar gezien hun maffe ,escapades’ in Europa hebben die daar geen recht op: Als één van beiden straks de meeste punten heeft aan het eind van de competitie, wel. Ze hebben er beiden wel een zootje van gemaakt in Europa.

Het aanstaande kunstgrasveld zal het niveau van het voetbal in Bedum absoluut omhoog brengen: Absoluut. Er kan dan constant doorgetraind worden en ook met goede omstandigheden. Ook zal er meer ruimte zijn om te trainen.

Het Nederlands Elftal gaat in de zomer even een, volgens Louis van Gaal, pak met geld ophalen in Azië door twee duels tegen China en Indonesië te spelen. Waanzin of logisch: Waanzin, ik heb niks met dit soort reisjes. De wedstrijden gaan nergens over.

Feyenoord kampioen, een super mooi kamp in Gasselte of met een van je jeugdteams kampioen worden:
Dan kies ik voor een super mooi kamp in Gasselte. Er zit veel werk in en het zou zonde zijn als een dergelijk kamp uit loopt op een teleurstelling. Komende zomer wordt mijn 8e jaar, de voorgaande zeven jaren was een groot succes. Dat wil ik nog wel een keer meemaken. Met SJO Bedum E1 doen we het prima in de competitie en een kampioenschap zit er misschien wel in. En Feyenoord wordt binnen een aantal jaren wel kampioen.

Wat heb ik niet gevraagd maar zou je nog wel graag kwijt willen:
Bedankt voor het interview en succes met Puurvoetbalonline!