,Voetbaloorlog' op het hogeland

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

, Voetbaloorlog op het Hogeland’ zou een titel kunnen zijn voor een spannende thriller wat zich afspeelt op de Noord Groninger klei. Dat is het echter niet want,Voetbaloorlog op het Hogeland’ staat voor het feit dat er binnen zeven dagen twee trainers de bekende pijp aan Maarten hebben gegeven.

1350630330NTrainer Johan de Keijser Usquert 16 08 12 6658

Bij Usquert gaf Johan de Keijser er op dinsdag 11 december de brui aan en de reden was, zo viel in de Ommelander Courant te lezen, omdat er gevochten had op de training. Dat was voor De Keijser een duidelijke reden om te zeggen, tot zo en niet verder begreep ik uit het artikel. Een enthousiaste trainer mocht De Keijser zeker genoemd worden want gezien het verleden was de hoofdmacht van Usquert geen ploeg waar je als trainer van moest verwachten dat je er veel punten mee ging behalen. Maar Johan de Keijser begon aan de klus en het moet gezegd, het enthousiasme spatte er af bij de in Winschoten woonachtige oefenmeester.

Een idealist was misschien wel de juiste benaming want hij wilde er echt wat van maken in Usquert waar op dinsdag 11 december echter een eind aan kwam. Ik heb Johan de Keijser proberen te bellen en een sms gestuurd maar helaas nog geen contact. Ook dat begrijp ik wel een beetje want ik denk dat hij ongelofelijk teleurgesteld is want het zal meer zijn geweest dan een meningsverschil, wat op alle trainingen wel voorkomt. Usquert kan echter weer op zoek naar een nieuwe oefenmeester en dat is niet voor het eerst vanaf het seizoen 2010-2011. De Keijser was sinds het in 2010 aantreden van Wichard Slagter, Martijn Elzinga en Peter Smith al de vierde trainer die in Usquert voor de groep stond en daar zal normaal gesproken na de winterstop dus een vijfde aan toegevoegd worden.

1355659680Nnaamloos

 Wobbe de Vries(links op de foto) in gesprek met een toeschouwer

Een trainer die dat zeker niet zal worden is Wobbe de Vries die op donderdag 13 december bekend maakte dat hij het bij Rood Zwart Baflo voor gezien hield. Ik ken Wobbe al een aantal jaren en de in Noordhorn woonachtige oefenmeester is een man naar mijn hart. Een trainer die het vak als voetbaltrainer met veel passie beoefent en wat helaas door een deel van de selectie van Rood Zwart Baflo niet begrepen werd. Iets wat Wobbe de Vries, net als veel andere trainers, al eerder had meegemaakt overigens.

Een bekend probleem want langs de lijn en tijdens mijn wekelijkse belrondjes langs de trainers hoor ik dat (te)vaak. Trainers die niet begrijpen dat spelers in het weekend beduidend minder fit zijn dan op de trainingen, trainers die soms niet begrijpen dat familiefeestjes of een bezoek aan FC Groningen de voorkeur krijgen of die moeten horen dat zijn spelers op zaterdag of zondagmorgen een keer thuiskomen van nachtelijke escapades.

Daar wil ik overigens niet mee zeggen dat er vroeger door spelers als een monnik geleefd werd maar het gebeurde wel anders. Familiefeestjes, ik heb het als speler niet meegemaakt want je werd spontaan uitgelachen. Als je jarig was en er werd op die avond getraind moest de visite maar even wachten was een regel die door velen uitgevoerd werd.

Dat is allemaal geweest want in een periode dat we de mond vol hebben over respect, normen en waarden hebben is dat richting de trainers in het amateurvoetbal soms, en helaas steeds meer, ver te zoeken en wat twee, slachtoffers’ opleverde. Bij de ene trainer, Johan de Keijser, werd er gevochten op de training en bij het duel TEO-Rood Zwart Baflo maakte Wobbe de Vries het mee dat een speler van zijn eigen team met hem op de vuist wilde gaan.

Dat laatste zou voor mij ook betekenen dat ik zou stoppen als trainer want laten we niet vergeten dat ook een trainer het beoefenen van het trainersvak als hobby ziet want in de vijfde klasse van het amateurvoetbal worden geen bedragen betaald waar je ondersteboven van valt.

Twee voetbaldieren is echter wel het plezier in hun hobby ontnomen en dat is iets wat zowel Johan de Keijser en Wobbe de Vries absoluut niet verdienen!