Ze paaien allemaal.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

,Talenten paaien doen we allemaal’ was een opmerking van Marc Overmars naar aanleiding van de overstap van een jeugdspeler van PSV, Riechedley Bazoer, naar Ajax.

naamloos

Talenten paaien, we doen het allemaal’ en Marcel Brands raakte helemaal in de war. Los van het feit hoe je het voor elkaar krijgt om met een riant salaris zoals dat van Marcel Brands überhaupt in de war te raken snap ik de technische directeur van PSV niet. Alle clubs zijn namelijk precies eender en op welk niveau dan ook. Als er namelijk geld meegemoeid is dat tellen er opeens andere wetten en dat zijn de wetten van de voetbaljungle.

Een slangenkuil wordt de voetbalwereld ook wel genoemd en helaas, dat is de waarheid. BVO’s die via allerlei schimmige makelaars ouders en spelers de kop gek maken, managers die jonge voetballer uit bijvoorbeeld de Balkan, wurgcontracten’ aanbieden en waar maar één persoon rijk van wordt en dat is de makelaar zelf is in de voetbalwereld heel normaal

Het zal nooit openbaar worden gemaakt maar als het wel zou gebeuren en het grote publiek zou zien wat er door clubs aan makelaars betaald wordt zouden velen denken dat de clubs gek geworden zijn. Miljoenen verdwijnen er in de zakken van de heren en dames makelaars en wat met regelmaat in de papieren versie van Voetbal International te lezen valt.

Louche praktijken wordt zoiets genoemd door Iwan van Duren en Tom Knipping en ze hebben absoluut gelijk. Daarom moest ik ook lachen om de ,gespeelde ‘ verontwaardiging van Brands die als technisch directeur van PSV niets anders doet. Brands maakt ook ouders van aanstormende talenten de kop gek met allerlei beloftes net zoals Ajax dat nu met Riechedley Bazoer gedaan heeft. Dat is namelijk allang niet meer de waan van de dag in Voetballand Wonderland maar de gewoonste zaak van de wereld  en wat ook in het amateurvoetbal steeds meer zijn intrede zal doen.

Clubs die de hemel willen bestormen richting de topklasse, of nog meer, en daar via enkele rijke sponsoren de middelen voor bezitten zullen hun scouts de opdracht geven om de rubberlaarzen uit de kast te trekken. Rubberlaarzen die nodig zullen zijn om op de drassige bijvelden van sportcomplexen de talenten op te sporen die een overstap naar een gerenommeerde amateurclubwel willen maken.

Dat gaan we de komende jaren allemaal beleven vanaf de top van het betaald tot in de kelder van het amateurvoetbal, clubs die als aasgieren op de talentvolle spelers van een andere vereniging duiken. En een raad aan clubbesturen, trainers en supporters van al die clubs: Clubs die via de, dikke centen’  de top willen bereiken paaien allemaal.