Wessel Steendam(v.v.Middelstum): Het voetbal gaat kapot aan te grote commerciële belangen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Wessel Steendam was een spits die in zijn eentje een duel kon beslissen door zijn individuele kwaliteiten. De oud-voetballer kende echter maar een korte carrière want door knieproblemen was het op een gegeven moment verstandiger om een einde achter zijn loopbaan te zetten. Dat en nog veel meer vertelt de oud-spits in onderstaand vraaggesprek aan Puurvoetbalonline.

 1351936024N392409 282456005182141 998534893 n

  Wessel Steendam

Wessel, jij was volgens Ronnie Medema een man die in zijn eentje, mede door zijn individuele kwaliteiten, een wedstrijd kon beslissen. Wat waren jouw specifieke kwaliteiten precies: Aangespeeld worden met een man in mijn rug, de bal vasthouden tot de middenvelders aangesloten waren of in één keer kaatsen met de opkomende middenvelders; hen in stelling brengen. Het wegdraaien van de laatste man en vrijwel gelijk een doelpoging ondernemen was ook iets wat mij wel goed af ging. Ik had vaak ook wel oog voor de steekpasses van onze middenvelders, waardoor je gelijk oog in oog kwam met de keeper.

Wat doet Wessel Steendam in het dagelijks leven: Ik ben leerkracht op een basisschool in Groningen in de wijk Lewenborg, waar ik les geef aan de leerlingen in groep 8. Met name met deze leeftijdsgroep vind ik het telkens een uitdaging om ze samen met hun ouders voor te bereiden op het Voortgezet Onderwijs. 

Kun jij jou twee meest memorabele wedstrijden op papier zetten met het hoe en waarom: In 1993 was onze trainer Herman Hazeveld en speelden we een thuiswedstrijd tegen Peize die we met 7-0 wonnen. Als spits is het soms leuk om een hattrick te scoren, maar dit keer lukte echt alles. Deze middag scoorde ik zelfs 5 keer, uit alle hoeken en standen vlogen de ballen er in.

In 1994 speelden we een promotie wedstrijd tegen Potetos uit Groningen op het terrein van CVVB. Bij het warmlopen zagen we de heren van Potetos in mooie trainingspakken het veld opkomen, en waren daar zo van onder de indruk dat de moed ons enigszins in de schoenen zakte. Eenmaal aan de wedstrijd begonnen speelden we een geweldige pot voetbal met een 3-1 overwinning als resultaat. Er waren deze avond veel toeschouwers op af gekomen, die na het laatste fluitsignaal het veld bestormden. De promotie was een feit, en dat hebben we toen tot in de late uurtjes nog gevierd in de kantine van de v.v. Middelstum.

Wat is voor jou het grootste verschil tussen het voetbal van nu en dat van vroeger: Ik ben van mening dat het grootste verschil hem vooral zit in de enorme belangen die er tegenwoordig steeds meer op het spel staan. Kijk maar naar al die omkoopschandalen tegenwoordig, het is schering en inslag. Spijtig, dat de pure liefde voor het spelletje langzamerhand ten onder gaat aan de commerciële belangen in de voetbalwereld.

Bert Koster noemt dat jij te vroeg moest stoppen door een knieblessure. Wat was er precies aan de hand: Ik weet het nog goed… Op 26-jarige leeftijd (in het seizoen 1997-1998) in een thuiswedstrijd tegen Fit Boys (de eerste zaterdag in de herfstvakantie) verdraaide ik mijn rechterknie. Eerst leek het nog wel mee te vallen, maar al gauw bleek dat mijn voorste kruisband was afgescheurd. Een operatie volgde en een lange voetballoze periode brak aan. Wekelijks veel krachttraining zorgde er voor dat ik het daaropvolgende seizoen weer volop aan de bak kon. De eerste vijf wedstrijden scoorde ik direct 6 keer en de angst om weer geblesseerd te raken was volledig uit mijn hoofd verdwenen. Helaas… Exact een jaar later (wederom de eerste zaterdag in de herfstvakantie) klapte ik er weer doorheen in een uitwedstrijd tegen Friese Boys bij het wegdraaien van mijn directe tegenstander. Nu zat de knie op slot en bleek er ook een stuk kraakbeen afgebroken te zijn, van de buitenmeniscus was een stuk af, de binnenmeniscus was gescheurd en de eerder geopereerde kruisband was beschadigd. Een lange operatie volgde en er werden twee schroeven geplaatst. In samenspraak met de arts leek het hem niet verstandig om weer te gaan voetballen, mocht ik in de toekomst nog gewoon willen lopen. Deze keuze was helaas gauw gemaakt.

Ronnie Medema noem ik ‘Mister Middelstum’. Wat had hij wat jij niet had: Ronnie was en is een jongen die altijd voorop ging in de strijd. Bikkelhard in de duels, maar daardoor zelf vrijwel nooit geblesseerd. Bovendien heeft hij vanaf zijn 16e tot zijn 38e volgens mij onafgebroken in het eerste elftal van Middelstum gespeeld. In en buiten het veld een voetballer in hart en nieren en voor een club als Middelstum (ook nu nog) onmisbaar. Daarentegen heb ik maar zeven jaar in het eerste elftal gespeeld.

Als jij je qua speelstijl met een spits uit de huidige eredivisie zou vergelijken werd dat: Moeilijk… Hoewel hij nu bij Borussia Mönchengladbach speelt, zie ik bij Luuk de Jong wel wat overeenkomsten.

De naam ‘Sicco’ Ceulemans heeft waarschijnlijk met een nieuwe hobby te maken of heb ik het mis: Je hebt het goed Johan, nadat ik gedwongen was te stoppen met voetballen heb ik mij in allerhande andere werkzaamheden binnen de v.v. Middelstum gestort, waaronder een plaatsje in het hoofdbestuur, speaker bij de thuiswedstrijden van de hoofdmacht en wedstrijdsecretaris van de club. Iets wat ik ook altijd al leuk vond was biljarten, vandaar dat ik me heb aangesloten bij de plaatselijke biljartvereniging in 2001.

Middelstum speelt op dit moment in de derde klasse. Denk jij dat Middelstum ooit nog een stabiele tweede klasser wordt in de toekomst: Ik denk dat ze op dit moment in de juiste klasse spelen, maar er zal vast en zeker nog wel eens een keer een uitstapje naar de tweede klasse gemaakt worden. Of dat van lange duur zal zijn heeft ook te maken met de kwaliteit van de jeugd die daar dan weer achter zit. Volgens mij is het al een hele klus om de getalenteerde jongens aan je club te blijven binden.

FC Groningen wordt door Maaskant een middenmoter met potentie genoemd. Deel jij zijn mening: Robert Maaskant heeft met deze spelersgroep een groep onder zijn hoede die jong, gretig en ambitieus is. Als Maaskant de kans krijgt om verder te bouwen aan dit elftal, dan ben ik er van overtuigd dat hij FC Groningen weer kan laten stijgen op de ranglijst. Dat de FC in het linkerrijtje thuishoort, hebben ze het afgelopen decennium volgens mij wel bewezen. Dat hiervoor tijd nodig is en je tegenwoordig ook in het voetbal moet roeien met de riemen die je hebt qua financiële middelen spreekt voor zich.

Wessel tot slot, zou jij een team willen samenstellen bestaande uit spelers waar jij tegen hebt gespeeld en die in een 4-4-2 systeem spelen:

Keeper: Erik van Wijk (Viboa)

Achterin van links naar rechts: Gerard Mulder (Viboa) , Andre Bolhuis (Viboa), Roeland Bos (Stedum) en Bert ter Harkel (Omlandia)

Middenveld van links naar rechts: Andre Swieringa (Stedum), Hans Vos (Noordwolde), Gerke Reiffers (De Fivel) en Aalf Wichers (Omlandia)

De beide spitsen: Peter Bolhuis (Omlandia) en Fred Uil (De Heracliden)