VIBOA: Club van het jaar 2012.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Dat VIBOA op het Hogeland steeds meer een bijzondere plaats inneemt hoeft geen betoog. De Winsumer zaterdagvereniging gaat het sportief gezien voor de wind met een eerste team dat soeverein aan de leiding gaat in de eerste klasse van het zaterdagvoetbal. Een prima prestatie die tot stand is gekomen door een goed en degelijk beleid wat men al jarenlang voert. Een beleid dat mij in februari van A tot Z werd uitgelegd door twee leden van de commissie voetbalzaken, Jelis Schuiling en Bert de Vries. Alles mocht ik vragen en overal werdt door beiden open en eerlijk op geantwoord. Zo gingen er bijvoorbeeld verhalen rond dat VIBOA jeugdspelers zou ronselen en dat de Winsumers spelers zouden betalen die van buitenaf kwamen. Bert en Jelis gaven, via duidelijke voorbeelden, aan dat dit pure onzin was want zo zeiden beide, wij zouden onze vele vrijwilligers daarmee ernstig tekort doen.

540356 3765900477973 958000721 n         Viboa 70511a

 

Jeugdafdeling

De jeugdafdeling kwam tersprake waar beide met trots over spraken. Jeugd door laten stromen richting de eerste selectie was een van de doelstellingen waar we het uitgebreid over hadden in februari 2012. Zaterdag was ik namens de Ommelander Courant in Winsum bij het duel VIBOA-VEV’67. In dat duel viel Bouke Hoekstra in en ik vond hem goed invallen. Bouke Hoekstra is een van de exponenten van de jeugdopleiding die steeds meer tot een van de beste in Groningen gaat behoren. Jeugd door laten stromen, het is een moeilijk verhaal vooral als de lat hoog ligt bij de eerste, maar in het geval van VIBOA, ook tweede selectie. Dan komt er een beetje bij kijken en is het geen ‘appel eitje’ verhaal dat je als jeugdspeler  ,zomaar” even een basisplaats verovert. In het eerste seizoen minuten pakken en proberen in het volgende seizoen de volgende stap te maken is de meest logische maar, en dat is helaas vaak het probleem, daar hebben veel jeugdleden, en niet te vergeten de ouders, geen tijd meer voor. Loop maar op de sportcomplexen rond en volg het jeugdvoetbal via de diverse Tv-programma’s en je weet soms niet wat je meemaakt. Dat vertelden Bert en Jelis die namens VIBOA aangaven dat ook in Winsum ook op dat gebied uiteraard nog de nodige winst te halen was. Zo werd het een interessant gesprek en kreeg ik een mooi beeld van een club die met een duidelijk beleid zo goed mogelijk wilde presteren.

Erkend leerbedrijf

Maar VIBOA is veel meer want op www.viboa.nl las ik het onderstaand bericht:

Viboa als erkend leerbedrijf.

 Bij Viboa lopen regelmatig MBO studenten stage voor hun opleiding. Meestal studenten van het Alfa College van de opleiding sport en bewegen, maar ook van de opleiding TC2 en 3. Kunnen en mogen deze studenten vrijblijvend stage lopen bij Viboa? Nee dus!

Erkend leerbedrijf. Indien een organisatie of vereniging gebruik maakt van studenten dient zij officieel ingeschreven te staan als “erkend leerbedrijf”. Vanaf dat moment ben je als vereniging verantwoordelijk voor een goede invulling van de stage. Deze moet dan aan een aantal voorwaarden voldoen. Te denken aan registratie van het leer/ werkaanbod, opvang van de studenten, aanspreekpunt binnen de vereniging, voldoende niveau voor een stageplaats, etc.

Viboa.

Wij bieden studenten graag een stageplaats aan. Wij hebben ook iets te bieden. Een stageplaats bij een standaardteam van de jeugd vraagt toch wel het een en ander van de student. Goed niveau van de trainers, goed niveau (hoofdklasse/ divisie) van het team en een goede organisatiestructuur voetbalzaken. Zij kunnen dus echt iets leren, daarnaast kunnen zij hun kennis kwijt richting trainer, spelers en organisatie. Ook wij kunnen binnen Viboa iets van hen leren.

Calibris.

Als kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport is Calibris verantwoordelijk voor erkenning van leerbedrijven en vaststelling van kwalificaties. In het verlengde van deze wettelijke taken ligt een expertise die veel meer omvat. Calibris verkent de markt. Brengt landelijk en regionaal betrokken partijen bijeen. Calibris levert een waardevolle bijdrage om beroepspraktijk en beroepsonderwijs soepel op elkaar aan te laten sluiten.

Stagemarkt.

 Erkende leerbedrijven worden automatisch vermeld op een stagemarkt. Dé site voor mbo'ers die op zoek zijn naar een stageplaats is: www.Stagemarkt.nl

Coördinatie binnen Viboa.

Altijd weer lastig om de juiste man of vrouw te vinden die de opvang en coördinatie van stagiairs op zich kan en wil nemen. Binnen Viboa kennen we iemand die dit op uitstekende wijze, ook gezien zijn werkervaring achtergrond, op zich wil nemen en dat werdt Ben Breukelman.

Een amateur voetbalclub als erkend leerbedrijf, ze zullen er ongetwijfeld meer zijn in Nederland, maar ik had er nog nooit van gehoord. , Altijd in beweging’ zou dan ook zeker van toepassing zijn op VIBOA wat een vereniging is die zich altijd wil verbeteren. Of dat nu sportief is of op maatschappelijk gebied of zoals nu als erkend leerbedrijf, er gebeurt altijd wat aan de Schouwerzijlsterweg.

Sociale partner.

Tijdens mijn wekelijkse belrondes met de trainers die met hun team een uitwedstrijd hebben afgewerkt of waar geen collega-verslaggever bij aanwezig kon zijn gaat het soms niet alleen over de wedstrijd. Dan spreken we ook over andere zaken in de voetbalwereld die ons bezighouden want wat is er nu mooier dan met iemand praten over een gezamenlijke hobby. Zo hoorde ik dit weekend het verhaal dat VIBOA de deur zelfs openzet voor zwaar geblesseerde spelers uit de regio. Een deur open zetten richting de faciliteiten die aan de Schouwerzijlsterweg aanwezig zijn geeft je betrokkenheid aan richting de regio en strookt dus totaal niet met de onzinverhalen die er soms over de Winsumers de ronde doen.

KIKA

Zaterdagmiddag was ik aanwezig in Winsum namens de Ommelander Courant voor een verslag van VIBOA- VEV’67. Een wedstrijd die werd omringd met activiteiten voor stichting KIKA, dat door VIBOA sinds 2011 op diverse manieren ondersteund wordt. KIKA is door privéomstandigheden een stichting die op de Peperweg 7 ook een speciale betekenis heeft en daarom was ik op deze in meerdere opzichten bijzondere zaterdag in oktober extra geraakt door de maatschappelijke betrokkenheid van VIBOA.

Verwijt

Enkele weken/maanden geleden werd mij verweten dat ik wel erg ‘geil’ van VIBOA werd. Dat, en iedereen die mij kent weet dat, is natuurlijk de grootste onzin die er maar bestaat. Ik kom met even veel plezier bij VVSV’09 dan bij VIBOA, ik hoop dat ik binnenkort weer een keer weer in Roodeschool langs de lijn loop en vindt mijn rondjes langs de lijn in Eenrum, Kloosterburen of waar dan ook in de provincie iedere keer weer een feest. Ik verheug mij nu al op 11 november als ik namens de Ommelander Courant met de commissie Spieren voor Spieren van De Heracliden mee naar de Efteling mag om een verslag te maken van de dag die kinderen met een ernstige spierziekte aangeboden zal worden. Dus dat ik alleen maar’ geil’ wordt van VIBOA is onzin maar en zo eerlijk ben ik wel, ik vind het wel een fantastische vereniging waar ik graag op een zaterdagmorgen even op bezoek ben. Jeugdvoetbal van hoog niveau wil toch iedere voetballiefhebber graag zien en het groot aantal bekenden is voor een beheerder/eigenaar, als het maar een naam heeft, van een voetbalwebsite ook nooit verkeerd. In mei benoemde ik Jan van Dijken en Klary Schepel tot voetbalman en voetbalvrouw 2012 maar bleef de club nog even liggen. Mijn keuze was al bepaald maar het juiste moment was steeds niet daar om er een artikel over te plaatsen. Dat moment was er nu wel want VIBOA als een prachtige voetbalclub, erkend leerbedrijf, sociaal en maatschappelijk betrokken verdiend de titel, Voetbalclub 2012, van Puurvoetbalonline op alle fronten.