v.v.Warffum helpt Mexicaanse voetballertjes

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Tijdens zijn bezoek aan zijn Mexicaanse vriendin Maru, die hij in 2011 tijdens Op Roakeldais ontmoette, besloot Warffumer David Kloosterhuis om de jeugdafdeling van de plaatselijke voetbalclub nieuw leven in te blazen.

VV Warffum Mexico

Twee keer in de week gaf hij training aan spelertjes in de leeftijd van vier tot zeventien jaar. In juli startte hij met negen jongens, maar binnen een week had trainde hij een groep van 33. Uiteindelijk liep het aantal op tot 55, waaronder ook een paar meisjes.

v.v. Warffum hield in de afgelopen zomervakantie een inzamelingsactie voor de jonge voetballertjes in het Mexicaanse Nextlalpan, een stadje 45 kilometer  ten noorden van de hoofdstad Mexico Stad. Met de opbrengst werden voetbalshirtjes aangeschaft, zodat ze voortaan als eenheid het veld op kunnen. Bovendien kon een aantal goede wedstrijdballen worden aangeschaft. Na de competitiewedstrijd v.v. Warffum–Usquert bood David Kloosterhuis een bedankje uit Mexico aan v.v. Warffum aan.

De spelertjes kwamen van verre om bij David Kloosterhuis te trainen. Voetballen is normaal geen prioriteit voor de jeugd in Mexico. De kinderen uit Nextlalpan moeten na schooltijd (als ze tenminste naar school gaan) op plantages werken. Anderen helpen hun ouders in eettentjes langs de kant van de weg of zamelen op straat plastic in. Als een van zijn mooiste ervaringen beschreef David het moment dat de achtjarige Daniel met zijn vader op een bakfiets langsreed om mais te verkopen. Toen de trainer Daniel riep om mee te doen antwoordde hij plichtsgetrouw “nee”, maar na een gesprekje van Kloosterhuis met de Daniels vader trainde hij elke dinsdag en donderdag anderhalf uur mee. De trainingen zijn gratis en drempelloos, maar helaas krijgen toch niet alle kinderen een paar uurtjes vrij om mee te trainen. De armoe is te groot.

Het bericht dat een Nederlander voetbaltraining geeft aan de jeugd van Nextlalpan ging als een lopend vuurtje door de wijde omgeving. Aan het eind van zijn verblijf in Mexico werd Kloosterhuis ontvangen op het gemeentehuis, waar hij lof kreeg voor zijn project. De gemeente wilde een presentatie organiseren voor de shirts, die door VV Warffum gesponsord worden. Bovendien kreeg het jeugdteam van Nextlalpan de gelegenheid om tegen een echt jeugdelftal uit de buurt te spelen. Die wedstrijd werd krap verloren, maar het succes was er niet minder om.

Gelukkig zijn de trainingen niet gestopt op het moment dat David uit Nextlalpan vertrok om zijn studie aan de Hanzehogeschool af te ronden. Hij heeft een iemand gevonden om de trainingen voor de jeugd te verzorgen. De voetbaljeugd van Nextlalpan kan weer kind zijn. VV Warffum is trots op de verrichtingen van David in Mexico.