Acht meningen in het Puurvoetbalonline Voetbalforum

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Het Puurvoetbalonline Voetbalforum kent vandaag zijn première. Een nieuwe rubriek waar ik persoonlijk veel van verwacht. Acht personen met allemaal hun eigen mening en die ze zonder uitzondering allen mooi verwoord hebben.

pvo logo 01

Daarom veel plezier bij het lezen van de eerste bijdrage van het Panel, Willem Pettinga, Menko Swieringa, Albert ten Caat, Anna de Munck, Hans Top, Jos Klip, Gerwin Schaaphok en de vervanger van de vakantie vierende Marcel Bellinga, collega-scheidsrechter Alex Traa

De stelling van de week is:

Het is volstrekt belachelijk dat de gemeente Amsterdam in twee jaar tijd bijna een miljoen heeft betaald voor de huldigingen van Ajax toen ze landskampioen werden. Laat de landskampioenen dat maar betalen van het geld dat ze uit de Champions League pot krijgen:

Willem Pettinga(trainer v.v. Kloosterburen): Het is wel zeer toevallig om hier nu mee te komen door PvdA’er Van der Laan, laten we niet vergeten dat de gemeente Amsterdam miljoenen verdient aan parkeergelden, horeca etc. door belastingen en heffingen van de Arena en aanverwante zaken. Ik meen me trouwens te herinneren dat het kampioensfeestje aangeboden is door de gem Amsterdam maar die hadden natuurlijk niet verwacht dat AJAX twee keer achter elkaar kampioen zou worden! De Koningin betaalt toch ook niet mee aan de viering van Koninginnedag? Dus die van der Laan moet niet zeuren, wil je de lusten, dan ook de lasten

Menko Swieringa(oud-voetballer): Als voetbalman vind je het natuurlijk prachtig als er iets te vieren valt maar het kan niet zo zijn, en dat kan nooit maar zeker in deze tijd is het uit den boze, dat de gemeenschap voor zulke grote kosten op moet draaien, want dat gebeurt immers en mensen die minder of helemaal niets met voetballen hebben zullen daar terecht moeite mee hebben. Wil een club toch groots feestvieren dan moet dat maar in en om het eigen stadion met meer veilheidmensen die dan door de club zelf ingehuurd moeten worden. En de mensen in Amsterdam hoeven natuurlijk niet bang te zijn dat Ajax de CL wint want er zal wel weer een Dynamo Zagreb of een andere nietige ploeg als tegenstander komen waardoor de Amsterdammers uitgeschakeld worden.

Albert ten Caat(trainer dames elftal CVVB 1): Ik ben om meerdere redenen niet eens met de stelling. Allereerst kan en mag Ajax niet de dupe worden van lieden (geen Ajax supporters) die een kampioenschap van Ajax als aanleiding zien om een stad eens op de kop te zetten. Dankzij de slappe aanpak van de overheid hebben hooligans/relschoppers vrij spel. Waarom deze mensen geen meldingsplicht geven bij de politie tijdens wedstrijden/kampioensfeesten van Ajax (voetbalwet zoals in Engeland) Het is toch raar dat de belager van Esteban vorig jaar in de bekerwedstrijd een stadionverbod had? Naar aanleiding daarvan zijn er al 50 extra stewards aangesteld. Ajax is ook een trekpleister voor toeristen, volgens mij profiteert de gemeente Amsterdam daar ook van. Ook is dit met twee maten meten. In Amsterdam zijn jaarlijks vele evenementen waarbij extra politie nodig is. Het lijkt mij niet dat bij een concert van bv. U2 de bandleden ook worden belast met de extra kosten van politie inzet.

Anna de Munck(Speelster/aanvoerster dames 1 VIBOA: Het is enorm veel geld wat er is uitgegeven aan de huldigingen van Ajax. Persoonlijk vind ik dat een club als Ajax mee kan betalen aan deze huldigingen; Ajax betaalt het feest, de gemeente Amsterdam de kosten voor het veilig laten verlopen van de huldiging. Een huldiging van een grote club gaat veel mensen van de betreffende stad aan. Bij volksfeesten zoals Koninginnedag wordt er door de gemeente voor de veiligheid gezorgd. Naar mijn idee is een huldiging, of dit nu van Ajax is of van een andere club, ook een feest dat veel mensen trekt en daarom vind ik dat een gemeente best in de kosten mee kan betalen.

Hans Top(liefhebber amateurvoetbal): Volstrekt belachelijk. Nu betaalt de hele gemeenschap. Ajax is een bedrijf en moet het zelf bekostigen. Geen enkele gemeente moet geld in betaald voetbal stoppen. Voetballers verdienen abnormale bedragen aan salaris, dit staat lijnrecht tegenover de gewone bevolking. Mijn mening is dat alle clubs zelf hun feestjes moeten betalen en al helemaal als je Champions League voetbalt. Ik vind in ieder geval dat het hele betaalde voetbal niet door gemeentes moet worden betaald. Als je je bedrijf niet in orde hebt dan ga je maar failliet, zo krijg je alleen een gezonde huishouding.

Jos Klip(voetballer Noordpool): Ten eerste is het bedrag van 1 miljoen schromelijk overdreven. Ik heb begrepen dat het getal bij de huidige burgemeester van Amsterdam vandaan komt. Nu kan elke Google wetenschapper op het internet vinden dat het eigenlijk om 2 ton gaat omdat deze informatie vrijgegeven is door de gemeente Amsterdam

Bron: www.amsterdam.nl/publish/pages/341121/491_11.pdf

Dus als de heer van der Laan het al nodig vindt om onjuiste argumenten aan te voeren om zijn gelijk te krijgen. Dat in acht genomen zal ik inhoudelijk op de stelling reageren:

Ik ben het oneens met de stelling want zolang Ajax zelf niet mag bepalen op welke plek ze de huldiging houden en de gemeente daar een veto stem in heeft zullen zij daar ook financieel hun steentje aan bij moeten dragen. Buiten dat om is het noodzakelijk dat een huldiging aan een aantal voorwaarden voldoet, dan denk ik aan politie, particuliere beveiliging, brandweer en andere zaken. Laten ze dat aan Ajax over, die daar misschien op bezuinigen, kun je in de situatie terecht komen dat de F-side door het centrum heen walst met dito spoor aan vernielingen. De kosten voor de gemeente zullen dan nog veel hoger uitvallen dan 2 ton in 2 jaar. En laat Ajax het CL geld maar investeren in de selectie, lijkt mij beter..

Alex Traa (scheidsrechter): De grote vraag is of DE gemeente DE landskampioen de huldiging aanbied of niet. Wanneer dit door de gemeente wordt aangeboden, dan kan je in mijn ogen, de kosten niet naar de landskampioen toe schuiven. Immers het wordt hen aangeboden. Dat er beide jaren bijna een half miljoen euro per keer is uitgegeven door de gemeente, geeft wel te denken over. Echter wordt het dan een politieke kwestie. In dit geval kan er niet sprake zijn van belachelijk, de landskampioen heeft er dan immers niet om gevraagd. Wel kan er afgesproken worden om de eventuele schade aangericht door de zogenaamde 'aanhangers' van de landskampioen, om die te delen als de landskampioen sneller en beter in kaart kan brengen wie dit gedaan hebben. Dan kunnen deze kosten op de daders verhaald worden.

Wanneer de landskampioen verwacht en wellicht eist van de gemeente om een huldiging te houden, dan is het belachelijk dat dit door de belastingbetaler betaald wordt en dan kun je het wel in mijn ogen uit de Champions League miljoenen weghalen. Maar volgens mij is dat niet het geval.

Gerwin Schaaphok(bestuurslid/speler Futsal Winsum )Ik kan me voorstellen dat veel mensen het hier mee eens zijn, ikzelf ben het hier echter niet mee eens. De huldiging van een voetbalclub is iets wat ieder jaar gaat gebeuren en dit is een gebeurtenis waar het publiek om vraagt en behoefte aan heeft. Verder heeft een club als Ajax een geweldige uitstraling over de hele wereld waar de gemeente veel baat bij heeft. Dat ze gemiddeld één keer per drie jaar een half miljoen moeten uitgeven voor een huldiging, valt in het niet met alle baten die ze halen uit de club. Een gemeente kan simpelweg geen geld uitgeven waar iedereen het mee eens is. Om het even te vergelijken met Koninginnedag, dit kost een gemeente nog veel meer geld en dit wordt ook niet betaald door de Koningin terwijl zij haar geld nog makkelijker krijgt dan Ajax met CL inkomsten. Waar moet de grens worden gesteld? Moet Ranomi ook betalen voor de kosten als ze op meerdere plekken gehuldigd wordt? Ik denk dat het zo voor iedereen het beste is.