Rodney Ritsema(v.v.Warffum): Een doelman met een duidelijke mening

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

Rodney Ritsema is de 22 jarige doelman van vijfde klasser Warffum en wil met die club graag de stap naar de vierde klasse maken. Een stap waar nog wel bij komt kijken vertelt de jonge doelman met een duidelijke mening over onder andere dat 'probleem',wie zijn grote voorbeeld is en hoe hij de positie op de ranglijst voor FC Groningen ziet dit seizoen.

 DSC00498

  Rodney Ritsema heeft veel vertrouwen in het nieuwe seizoen  foto: jan Gerdez Zoutkamp

Om uit de vijfde klasse te komen heb je naast kwaliteit ook een portie geluk nodig: Dat is een ding wat zeker is, je komt erg moeilijk uit de vijfde klasse omdat er ook maar twee periodes te verdelen zijn. Verder pak je tegen de sterkere clubs de punten en laat je het tegen de wat mindere ploegen weleens afweten. Dat betekent vaak dat je richting een eventuele promotie net die kostbare punten te kort komt.

Dat FC Groningen geen nieuwe ervaren doelman heeft gecontracteerd verbaasd mij echt: Ja en nee. Ze beginnen dit seizoen met een redelijk jonge, en nieuwe ploeg en dan is een ervaren doelman wel nodig die orde houd in de belangrijke wedstrijden. En Luciano is wel een ervaren doelman vind ik maar misschien was een andere doelman wel beter geweest.

Dat wij bij Warffum op kunstgras trainen heeft ons veldspel een duidelijke impuls gegeven: Klopt helemaal, het aanleren van een hoger baltempo en bepaalde spel varianten kan je goed instuderen omduwt de passing op de leermomenten vaak beter uitkomen door een vlakke ondergrond.

Dat keepers op jonge leeftijd geen speciale training krijgen is een slechte zaak: Absoluut mee eens. Dat is een zeer slechte zaak. Jonge keepers moet je, juist als ze zelf ook graag willen, speciale training geven. Is beter voor hun eigen ontwikkeling en voor de club.

Dit jaar moeten wij minimaal een periodetitel pakken met Warffum:

Moeten is een groot woord. Het zou erg mooi zijn we hebben nu al een paar keer er net naast gegrepen en we hebben wel de ploeg, en mogelijkheden, om een periodetitel te kunnen pakken

In de eredivisie wordt PSV kampioen omdat: PSV een prima ploeg heeft met een uitstekende mix tussen jong en oud. En ze hebben een geweldige keeper, Przemyslaw Tyton, die dit seizoen denk ik erg belangrijk kan worden voor PSV.

Had jij verwacht dat Bert van Marwijk na het EK op zou stappen: Erg onverwacht ik had verwacht dat die zou blijven als bondscoach. In mijn ogen was hij de perfecte man op die plek.

De eredivisieclubs hebben met ingang van het seizoen 2013-2014 verkocht aan het Amerikaans TV-netwerk FOX. Dat betekent dat het Nederlands voetbal achter de decoder komt of valt dat wel mee volgens jou: Denk dat het mee gaat vallen. Als het wel gebeurd zou het erg jammer wezen want veel mensen in Nederland kijkt er na en als wegvalt, worden de clubs in Nederland er ook niet vrolijker van. We hebben nu ook de live wedstrijden op een betaald kanaal zitten. Alleen dat moeten ze niet gaan doen met samenvattingen die nu nog door de NOS worden uitgezonden.

FC Groningen eindigt minimaal bij de laatste acht: Moet hoger kunnen. Ze hebben leuke aankopen gedaan. Een goede trainer voor de groep en als het een beetje gaat draaien moeten ze wel Europees voetbal kunnen halen.

Welke prestatie van een sporter of team springt er wat jou betreft bovenuit op de Olympische Spelen 2012: Ursain Bolt kan je niet missen hè. Altijd grapje en grolletje tijdens het voorstellen voor die een race begint.

Rodney Ritsema wil het komend seizoen bij de drie minst gepasseerde keepers van het Sporthuis Winsum/Puurvoetbalonline Keepersklassement eindigen omdat: Het er gemakkelijk in zit en ik me fit voel en vol vertrouwen zit dat ik dit seizoen weer weinig uit het net ga vissen.

Wie is jouw grote voorbeeld als doelman en waarom: Dat blijft toch Edwin van der Sar. Hij is pas laat doorgebroken en had een geweldige techniek van keepen. Stond er op de belangrijke momenten altijd en liep nooit naast ze schoenen lopen. Bleef altijd realistisch en deed gewoon zijn ding zoals een keeper behoort te doen