Het pasjessysteem van de KNVB werkt onsportiviteit in de hand

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Binnen de lijnen

In een seizoen zie ik de nodige wedstrijden in het amateurvoetbal. Jeugdwedstrijden, duels tussen damesteams of reserve-teams en uiteraard de wedstrijden waar ik namens de Ommelander Courant of Oostermoer bij aanwezig ben.

naamloosWedstrijden waar vaak de kleine dingen het bezoeken al leuk maken maar waar soms ook zaken gebeuren waar ik mij als voetbalkenner over verbaas. Rond de velden hoor en zie ik veel waarbij ik soms dingen opsla maar ook vaak genoeg op control, alt, delete druk omdat het niets toevoegt aan wat dat ook.

 

 

Achtergrond

Vaak verdwijnen zaken na een paar weken naar de achtergrond of in het uiterste geval na een paar maanden. In een seizoen gebeuren er echter ook zaken die bij niet naar de achtergrond verdwijnen zoals het door mij verfoeide pasjessysteem van de KNVB. Een systeem wat absoluut onbetrouwbaar is in mijn ogen want ik ben iedere keer weer verbaasd als ik de referee van dienst achter een laptop of computer zie zitten om de pasjes te controleren.

Tweeëntwintig spelerspasjes controleren, aanvinken die hap en gaan met die banaan. Niets aan de hand zou je denken maar in de praktijk werkt het echter toch iets ander. Een speler die lid was van de 1e selectie van een zaterdagclub liep opeens op zondag een balletje te pielen in een lager team van een zondagvereniging. In het dorp waar het duel zich afspeelde was de voetballer niet bekend denk ik eerlijk gezegd. Ik kende de speler dus wel maar hield mij wijselijk stil omdat ik A geen partij ben en B ik er vanuit moet gaan dat het pasjessysteem van de KNVB waterdicht is zoals door velen wordt beweerd.  

Rare dingen

Maar er gebeurden meer rare dingen op de velden want ook tijdens wedstrijden van standaardteams heb ik mij weleens verbaasd. Ik heb een redelijk fotografisch geheugen zeg ik in alle bescheidenheid en ik had een keer het idee dat een speler in de tweede helft niet dezelfde speler was dan die in de eerste helft met hetzelfde rugnummer rondliep maar wat natuurlijk niet kon want het pasjessysteem is immers waterdicht.

Door mijn contacten binnen de Noord-Groninger voetbalwereld hoor ik weleens verhalen waarvan ik denk hoe kan dat nou. Een vereniging die namens een van hun lagere elftallen protest aantekent over de gang van zaken tijdens een duel waarin het kampioenschap op het spel stond heeft tot op de dag van vandaag nog niets vernomen uit Heerenveen. Een protest tegen het opstellen van spelers die niet gerechtigd waren om voor dat team te spelen maar wel binnen de  lijnen verschenen ondanks dat volgens velen het pasjessysteem waterdicht is.

Geen namen

Met de direct betrokkenen heb ik afgesproken dat ik in dit artikel geen namen van clubs en spelers zou noemen en waar ik mij ook aan gehouden heb. Maar ik ben bereid om naar Heerenveen te rijden om daar mijn verhaal mondeling op de burelen van de KNVB toe te lichten omdat ik vind dat we elkaar in het amateurvoetbal met open vizier moeten bestrijden wat in het seizoen 2011-2012 en ook daarvoor duidelijk niet het geval is geweest.